Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Inrikesminister Ohisalo: Inte aktuellt att ta i bruk beredskapslagen i det här skedet

Från 2020
Inrikesminister Maria Ohisalo på väg på en presskonferens. Hon har munskydd på sig och ytterjacka.
Bildtext Maria Ohisalo höll presskonferens i samband med De grönas kongress på lördagen.
Bild: Jari Kovalainen / Yle

Inrikesminister Maria Ohisalo från De gröna säger att det inte är motiverat att ta i bruk beredskapslagen i det här skedet. En åtgärd som att till exempel stänga Nyland kommer inte på fråga, eftersom coronaviruset sprids i hela landet, säger hon.

Coronaläget har försämrats på många håll i landet och stängningar skulle behövas både här och där, inte bara i Nyland, sa Ohisalo vid De grönas partikongress på lördagen.

- Det skulle vara ett slöseri med resurser att sätta poliser att övervaka landskapsgränser.

Diskussionen om beredskapslagarna tog ny fart i går på fredagen då brevväxlingen mellan statsminister Sanna Marin (SDP) och Finansministeriets tidigare statssekreterare Martti Hetemäki blev offentlig. Yle Uutiset publicerade brevväxlingen.

I breven krävde Hetemäki att beredskapslagen tas i bruk igen och också en rad stränga coronarestriktioner.

Statsministern å sin sida uttryckte frustration över att de regionala myndigheterna inte gör tillräckligt för att dämpa smittspridningen.

Att införa utegångsförbud är inte förnuftigt i ett land där det finns gott om skog och mark där man kan vistas utan att sprida viruset

Inrikesminister Ohisalo säger att ett ibruktagande av beredskapslagen är en sista åtgärd, då inga andra åtgärder längre finns.

- Frågan är också om vi verkligen ska begränsa människors grundrättigheter. Här måste man vara ytterst noggrann, säger Ohisalo.

Att införa utegångsförbud är inte förnuftigt i ett land där det finns gott om skog och mark där man kan vistas utan att sprida viruset, säger Ohisalo.

Diskussion om artikeln