Mellanösternexpert om mordet på iransk kärnforskare: "Den stora frågan nu är om Iran avstår från att reagera"
Mordet på Mohsen Fakhrizadeh kan leda till iransk hämnd men landet har begränsad kapacitet för omfattande operationer. Om USA:s roll i attentatet kan man bara spekulera, säger Rouzbeh Parsi på Utrikespolitiska institutet i Sverige.
Mohsen Fakhrizadeh var Irans ledande kärnteknikforskare, och bland annat president Hassan Rouhani har öppet anklagat Israel för att ha genomfört attentatet.
Nu är frågan huruvida Iran kommer hämnas, säger programchefen för Mellanöstern- och Nordafrikaprogrammet vid Utrikespolitiska institutet i Sverige, Rouzbeh Parsi, till Svenska Yle.
- Iranierna är väldigt duktiga på att slå sig för bröstet och hävda att de ska ta hämnd. I verkligheten har de två begränsande faktorer: den ena är strukturell – de kan inte ha ett regelrätt krig med Israel, för Israels militära förmåga överstiger Irans och om de skulle hamna i krig med varandra skulle USA gå in på Israels sida, och då är det kört för Iran, förklarar Parsi.
- Sen finns det också en operativ begränsning. Iran har inte den typen av kapacitet som gör att de på väldigt kort tid, utanför sitt närområde, kan iscensätta en operation. De har inte agenterna, de har inte strukturerna.. Det har bidragit till att de generellt sätt tar sin "hämnd" på ett indirekt sätt, säger Parsi.
President Rouhani sade på lördagen att Iran kommer att reagera på mordet "i sinom tid". Rouzbeh Parsi är tveksam till vad Iran kan göra på kort sikt, speciellt om det handlar om att svara med liknande mynt.
- Det vi vet från då de har försökt göra såna saker relativt snabbt så har de ofta bara klantat till det.
Trumps roll bara spekulationer än så länge
Iran har alltså anklagat Israel för att ha utfört mordet, och presidenten har även insinuerat att USA skulle ligga bakom planerna. Tre källor inom den amerikanska underättelseapparaten säger till New York Times att Israel utförde attentatet, men varken israelerna eller Washington har kommenterat Fakhrizadehs död.
Oavsett vem i USA som visste om attentatsplanerna är det ett attentat som passar in i utrikesminister Mike Pompeos planer, säger Rouzbeh Parsi.
- Iranierna vet att framför allt Pompeo och (Israels premiärminister Benjamin) Netanyahu har försökt provocera Iran till någon sorts våldsam reaktion senaste året i princip.
I februari omkom toppgeneralen Qasem Soleimani, i en amerikansk flygattack under ett besök i Irak. Den gången hymlade inte USA med att man låg bakom attacken.
Sanktionerna mot Iran som Trumpadministrationen återinförde efter Barack Obamas historiska avtal med iranierna gav inte önskat resultat. Mike Pompeos och president Donald Trumps mål har därför blivit att trigga Iran till en reaktion som i förlängningen skulle kunna orsaka en beväpnad konflikt mellan USA och Iran.
Det är inte nödvändigtvis Trump som orkestrerat eller beställt attentatet, men han kan tro sig gynnas av det.
- Är Donald Trump villig att riskera att hans land hamnar i krig precis när han ska avsluta sin första presidentperiod? Vissa skulle säga ja, därför att han tänker att han ska bli president 2024, och däremellan vill han att Joe Biden ska ha så fullt upp med att reda upp all oreda att han inte kan bli omvald, det skulle vara motivationen, säger Parsi.
- Det kan man spekulera i tills man blir blå i ansiktet, jag tycker inte det spelar särskilt stor roll. Det viktiga är att amerikanerna har byggt upp en stämning där israelerna har känt att de kan göra lite som de vill, oavsett vad USA vill, och gå väldigt långt.
- Det som återstår nu att se är hur långt de gått. Det vill säga vad blir konsekvenserna.
Målet nu kan oavsett vara att låsa relationerna mellan Washington och Teheran innan Joe Biden tar över tyglarna i Vita huset. Under Biden skulle en attack som den i fredags inte ha skett, tror Parsi.
- Iranierna är väl medvetna om att det är provokationer. Det är därför de har hållit sig delvis väldigt lugna före valet, de inser att attacken handlar om att låsa in Biden innan han blir president, medan Trump fortfarande är president och man kan hålla på så här.
Det är en rätt omöjlig sits att sitta i, speciellt med tanke på att det är presidentval i Iran om sex, sju månader
- Om vi nu utgår från att Netanyahu ligger bakom, så om israelerna skulle ha försökt någonting under Biden skulle han troligtvis sagt nej. Och hade de inte berättat och ändå gjort det hade det blivit problem.
Vem som vetat vad är en fråga, men det är konsekvenserna av mordet som återstår att se.
- Om iranierna lyckas avstå från att reagera, det som är den stora frågan nu, så är det ju därför att de känner igen det här spelet. Men om de reagerar spelar de israelerna i händerna.
Inrikespolitisk debatt i Iran
Också på Irans inrikespolitiska arena lär attentatet leda till en debatt. Situationen i Iran innebär att revolutionsgardet, som de facto ansvarar för säkerheten för viktiga personer som Fakhrizadeh, knappast kommer få bära hundhuvudet. Rouzbeh Parsi antar att det blir en kamp mellan politikerna vem som får skulden.
En del vill se en kraftig, omedelbar reaktion, medan andra vet och påtalar att det handlar om en medveten provokation från väst.
- Just nu tror jag regeringen känner sig pressad. Många från politikereliten vill att regeringen ska visa sig tuff mot Israel, men samtidigt vet de att regeringen inte bestämmer över de militära dimensionerna av Iran, och de vet att de ska undvika att hamna i en direkt militär konfrontation med Israel, säger Parsi.
- Det är en rätt omöjlig sits att sitta i, speciellt med tanke på att det är presidentval i Iran om sex, sju månader.