Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Munhuggning mellan Sverige och Norge efter första tävlingarna – Svahns replik efter Johaugs seger: "Vi har faktiskt tagit fem av sex pallplatser"

Från 2020
Therese Johaug efter målgång.
Bildtext Therese Johaug imponerade i den tuffa terrängen i Ruka.
Bild: Yle/Tomi Hänninen

Vem är bäst? En så enkel fråga har skapat lite munhuggning mellan de svenska och norska damerna under världscuphelgen i Ruka. "Det är skönt att slå tillbaka med kraft och stå högst upp på pallen", säger Therese Johaug.

Saldot efter två tävlingar i världscupen på skidor: 1–1 i segrar, 5–1 i pallplaceringar för Sverige.

Damernas tätstrider under premiärhelgen i Ruka har målats i svenska och norska färger. Mellan de två ländernas åkare har det uppstått lite munhuggning.

Redan för en vecka sedan smygstartade det när Linn Svahn – segrare i fredagens sprint – tyckte att ingen kan matcha det svenska laget på distans.

– När de är ute och pratar blir jag ännu mer inspirerad. Jag vet ju vad jag har presterat i fjol och jag ville se hur jag ligger till jämfört med dem, säger Johaug enligt NRK.

Johaugs svar var starkt. Frida Karlsson tvingades ge sig med över tjugo sekunder och Ebba Andersson förlorade i sin tur med några sekunder mot Karlsson.

– Det känns extra bra när någon i svenska laget har snackat. Det är skönt att slå tillbaka med kraft och stå högst upp på pallen.

"Hungriga vargar kommer"

När NRK frågar Svahn om den verbala duellen mellan världens två bästa landslag på damsidan tycker hon att det bara är bra.

– Jag står för att jag tyckte att mina lagkamrater åkte väldigt fort förra helgen och de visade det i dag. Av sex pallplatser har vi faktiskt tagit fem. Just nu är väl vi i Sverige lite starkare i duellen, även om Therese är lite vassare i distansloppen.

Johaug leder sammandraget i minitouren i Ruka med sexton sekunder före Karlsson. Norskan tror inte att söndagens jaktstart blir lätt.

– Det är hungriga vargar som kommer bakom och de vill åka snabbt. Jag gör mitt och fri stil har passat mig förut.

Damernas jaktstart startar klockan 12.45 på söndag och sänds i Yles kanaler.

Diskussion om artikeln