Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Finland hade gruppettan i gungning – men åkte på ny förlust i EM-kvalet: ”Det grämer”

Från 2020
Uppdaterad 28.11.2020 22:01.
Finska spelare försöker blockera en georgisk spelare med bollen.
Bild: Lehtikuva

Finland hade en trepoängsledning då drygt fem minuter återstod att spela, men när det gällde som mest tappade man mot Georgien. Vi gav bort några poäng för lätt, säger Elias Valtonen efter matchen.

Efter en seger och en förlust i februari var det i kväll dags för Finlands basketherrar att kliva ut på parketten igen och spela EM-kval. För motståndet stod gruppettan Georgien som vunnit sina båda inledande matcher.

Finland bjöd på ordentligt motstånd men trots bra spel blev det en ny förlust. Georgien vann matchen med 91–85.

– Det var en jämn match och det grämer. Vi gav bort några poäng för lätt men vi kämpade hela matchen, säger Elias Valtonen till Yle efter förlusten.

Georgien hade som mest en ledning med nio poäng, men Finland lyckades hänga kvar och komma ikapp. Sasu Salin ledde det blåvita anfallsspelet och i den tredje perioden tog laget ledningen.

Gästerna lyckades ändå kvittera matchen och inför den sista perioden var ställningen 65–65. ”Vargflocken” lyckades roffa åt sig en trepoängsledning med fem minuter kvar att spela, men den ledningen höll alltså inte.

Giorgi Shermadini satte några straffkast, Georgien kom ikapp och gick sedan i från till sin tredje raka seger i EM-kvalet.

EM-kvalet fortsätter på måndag då Finlands ställs mot grupptrean Serbien. Serbien förlorade i dag mot Schweiz med 90–92.

Finland, Serbien och Schweiz gör upp om två platser till EM eftersom Georgien är värdland och redan har en plats i mästerskapet.

Resultat:

Finland – Georgien 85–91

Finlands poängplockare: Sasu Salin 22, Elias Valtonen 13, Shawn Huff 12, Jamar Wilson 12, Alexander Madsen 9, Aapeli Alanen 5, Mikko Koivisto 4, Matti Nuutinen 4, Carl Lindbom 2, Daniel Dolenc 2

Diskussion om artikeln