Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Redan tre regioner i fasen för samhällsspridning – Birkaland vill stoppa smittspridningen med strängare restriktioner

Från 2020
Uppdaterad 29.11.2020 12:55.
Kyltti kirjastossa koronarajoituksista marraskuussa, Myrskylän kirjasto, 27.11.2020.
Bildtext I Nyland finns just nu mycket restriktioner.
Bild: Jari Kovalainen / Yle

Coronaviruset har spridits vida omkring i Finland. Tre regioner i Finland befinner sig i fasen för allmän samhällsspridning och snart kan de vara fyra.

Viruset har utgående från antalet konstaterade fall av smitta brett ut sig över hela landet på ett annat sätt än i våras.

De regionala skillnaderna i epidemiläget är ändå fortfarande rätt stora.

HUS-läget allvarligt

Allvarligast är läget i Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt HUS, Päijänne-Tavastlands sjukvårdsdistrikt och Norra Österbottens sjukvårdsdistrikt.

Flera regioner befinner sig i accelerationsfasen. Det är Birkaland, Satakunta, Södra Österbotten, Vasa, Kymmenedalen, Egentliga Tavastland, Kajanaland, Åland och Länsi-Pohja sjukvårdsdistrikt.

Strängare restriktioner i Birkaland

Birkalands coronagrupp berättade i dag om nya restriktioner i landskapet. Birkaland kommer sannolikt att gå in i den allvarligaste fasen med allmän samhällspridning inom kort.

Nu stängs alla offentliga och privata motionsutrymmen, och avråder från resor till orter där samhällspridning råder.

Birkaland håller i motsats till exempelvis Nyland kvar närundervisningen på andra stadiet. För allmänna evenemang rekommenderas ett maximalt antal deltagare på 10 personer.

Vidare rekommenderas att simhallar, badinrättningar och lek- och nöjesparker stängs fram till den 21 december.

Rekommendation om distansarbete och munskydd åtminstone i kollektivtrafiken gäller i hela landet.

Klustersmitta på olika håll

Skillnaden till läget i våras är att också andra områden än HUS drabbats hårt, något som talar emot nyttan av att spärra av Nyland från resten av landet även om undantagsförhållanden skulle utlysas.

Noteras bör ändå att incidenstalet för närvarande är 18 gånger högre i Nyland än till exempel i östra delarna av Savolax. Inom HUS-området är incidenstalet uppe i 180 – det vill säga så många fall av smitta per 100 000 invånare under de senaste 14 dagarna.

Klustersmitta har tidigare i höst förekommit bland annat i Vasa sjukvårdsdistrikt, och i ett skede var incidenstalet där det högsta i Finland.

Läget betecknas som lugnt just nu i Österbotten, men coronakoordineringsgruppen varnar för att det dåliga läget på andra håll i landet utgör en risk, och man avråder därmed från onödiga resor.

I Norra Österbottens sjukvårdsdistrikt gäller nu stränga restriktioner gällande bland annat sammankomster och hobbyverksamhet för vuxna.

Läget i Egentliga Tavastland förvärras

Egentliga Tavastland beräknas fylla kriterierna för spridningsfasen redan inkommande vecka.

På måndag träder nya restriktioner i kraft där – allmänna eller privata sammankomster med fler än tio deltagare rekommenderas inte.

Invånarna avråds också från onödiga resor.

Källa: STT