Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Coronaläget gör att det behövs nytänk vid julkonserterna i år: ”Vi har haft plan a, b och c”

Från 2020
Mörkklädd kvinna sitter vid piano.
Bildtext Susanne Westerlund, kantor vid Korsholms församling, säger att det är viktigt för koristerna att ses, också virtuellt.
Bild: Yle/ Ulrika Stagnäs-Lund

I år blir det många specialarrangemang kring kyrkornas julkonserter. Korsholms församling ordnar allt från inomhuskonserter med restriktioner till virtuella konserter och utomhuskonserter. Vi har fått planera dubbelt, säger kantorn Susanne Westerlund.

Kyrkoåret inleds med första advent och då brukar också julkonserterna i kyrkorna köra igång på riktigt. Men som det mesta detta år påverkas även julkonserterna av coronapandemin.

För kantorn Susanne Westerlund, vid Korsholms svenska församling, har årets julplanering varit väldigt annorlunda.

– Vi försöker göra det så vanligt som möjligt, man har traditionerna och utgår från dem och ser hur det är möjligt att göra i år. Men planeringen har varierat väldigt mycket och vi har haft plan a, b och c.

Samtidigt vill vi komma ihåg dem som hör till riskgrupperna och som inte känner sig trygga att komma ut. Därför gör vi också vissa saker virtuellt

Församlingen har nu landat i att försöka ordna julkonserterna både virtuellt och fysiskt. Korsholms kyrka är rätt stor och de kan ta in 200 personer och ändå hålla avstånd, berättar Westerlund.

– Samtidigt vill vi komma ihåg dem som hör till riskgrupperna och som inte känner sig trygga att komma ut. Därför gör vi också vissa saker virtuellt.

En julsångsvideo per dag i december

En av de virtuella sakerna är en slags julkalender med de vackraste julsångerna, som kantorer och sånggrupper från hela Korsholms prosteri är involverade i.

– Det var kantorn i Replot som sa att det är 24 sånger i de vackraste julsångerna i år. Så vi ska spela in varje julsång till de vackraste julsångerna, som vi sedan skickar virtuellt på församlingarnas kanaler. Varje morgon kl. 7 kommer det att komma en ny sång från sånghäftet.

Förutom sångerna, som kommer varje dag, blir det även en fysisk och virtuell konsert med de vackraste julsångerna.

– Vi kommer nästa vecka att i Korsholm banda in alla grupper i olika repriser och det här materialet sammanställer vi till ett program som vi skickar ut via Facebook och Youtube. Vi sänder ut det fjärde advent och då får man sjunga med.

Årets julotta sänds från Korsholms kyrka.
Bildtext De vackraste julsångerna-konserten hålls i år utomhus, på kyrkbacken, med en blåsorkester uppe i kyrktornet.
Bild: Yle/Rolf Granqvist

De Vackraste julsångerna är populära konserter och kyrkorna brukar vara proppfulla. Hur ser ni till att den fysiska konserten ordnas säkert?

– Liveversionen kommer vi att ha samma dag, fjärde advent, och då är vi utomhus på kyrkbacken. Vi kommer att ha en blåsorkester uppe i kyrktornet som ackompanjerar psalmerna.

– Idén kommer från min barndom när jag besökte Korsholms kyrka på julottan och det var en blåsorkester uppe i tornet. Så det är inget nytt, men det skapade en stämning jag uppskattade som barn och som jag vill återskapa.

Noga planering för adventsgudstjänst inomhus

Nu på första advent blir det också gudstjänst inne kyrkan med flera körer.

För att göra det coronasäkert har de spridit ut körerna i kyrkan, till exempel är den vuxna kören uppe på läktaren och hålls där hela tiden. De har också ordnat programmet så att barnkören ska springa så lite som möjligt fram och tillbaka.

– Man får organisera väldigt noga, och sen är det upp till var och en att ta sitt ansvar när de sitter i bänken. Men det är nog munskydd som gäller när man kommer till våra gudstjänster. Barnen behöver inte ha, men vi följer allmänna restriktioner.

Interiör med altare från Korsholms kyrka.
Bildtext Korsholms kyrka är stor vilket gör att man kan ta in 200 personer och ändå hålla avstånd.
Bild: Yle/ Ulrika Stagnäs-Lund

Westerlund är glad över att de kunnat ha körövningar trots pandemin.

– Vi har en stor kyrka och vi sitter sicksack på varannan bänk. Vi har munskydd när vi kommer till övningarna och sen när man sitter på sin plats har man fått välja om man har av eller på det. Och i oktober när vi inte kunde hålla övningar på plats höll vi dem virtuellt.

Hon berättar att de inför den här julen fått fundera på vad som egentligen är viktigt. Och en av de viktiga sakerna är att mötas, säger hon.

– Koristerna är vana att träffas en gång i veckan och mitt i allt stängdes allt och jag känner att det är nu vi i församlingen behövs. Det är väldigt viktigt, också virtuellt, att man kan se varandra i rutan. Jag kan inte höra dem men jag ser dem och vi jobbar vidare utgående från det. Det går lite långsammare, men det är det primära.

De svenska församlingarnas julprogram hittas på deras hemsidor.

Coronaläget gör att det behövs nytänk också vid julkonserterna i år - Spela upp på Arenan