Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Över 30 döda i bombdåd mot militärbas i Afghanistan – en av de blodigaste attackerna under de senaste månaderna

Från 2020
Uppdaterad 29.11.2020 12:50.
Afghanska säkerhetsstyrkor fotograferade på söndagen strax utanför den bas i Ghazni som utsattes för självmordsattentatet.
Bildtext Afghanska säkerhetsstyrkor fotograferade på söndagen strax utanför den bas i Ghazni som utsattes för självmordsattentatet.
Bild: EPA-EFE/SAYED MUSTAFA

En självmordsbombare slog till mot en armébas i provinsen Ghazni i östra Afghanistan på söndagen. Enligt källor inom det nationella säkerhetsrådet dödades minst 31 soldater och över 20 skadades. Det rapporterar nyhetsbyrån AP.

Självmordsbombaren detonerade sitt fordon fullt av sprängämnen vid militärbasen i utkanterna av staden Ghazni, som är huvudstad i provinsen vid samma namn.

Enligt AP:s källor körde självmordsbombaren in sitt militärfordon på basen innan han detonerade sin last.

Karta över Afghanistan med staden Ghazni utpekad.
Bildtext Provinsen Ghazni och staden med samma namn ligger i östra Afghanistan. Invånarantalet i staden Ghazni uppgavs ligga på cirka 56 400 år 2012.
Bild: Yle / Google

Ingen grupp har tagit på sig söndagens attack i Ghazni. Det har förekommit hårda strider mellan regeringsstyrkor och talibaner i provinsen under senare år.

Så sent som i oktober rapporterades att afghanska säkerhetsstyrkor hade dödat en högt uppsatt ledare inom militanta, islamistiska al-Qaida i Ghazni.

Den här bilden togs vid en vägspärr i staden Ghazni den 26 oktober, dagen efter att al-Qaida-ledaren Muhsin al-Masri dödades i Ghazni.
Bildtext Den här bilden togs vid en vägspärr i staden Ghazni den 26 oktober, dagen efter att al-Qaida-ledaren Muhsin al-Masri dödades i Ghazni.
Bild: EPA-EFE/SAYED MUSTAFA

På söndag morgon rapporterades också om ett annat självmordsattentat. Det utfördes i sydvästra Afghanistan och riktades mot en bilkonvoj där regionala ledare från provinsen Zabol färdades.

Åtminstone tre människor ska ha dödats och ett dussintal skadats i det attentatet.

Söndagens attacker kom samtidigt som det pågår fredsförhandlingar mellan den afghanska regeringen och talibanledningen i Qatars huvudstad Doha. De här direkta förhandlingarna började den 12 september.

Också talibanerna har genomfört så gott som dagliga attentat mot afghanska säkerhetsstyrkor, fredsförhandlingarna till trots.

Under de senaste veckorna har över 50 människor dödats i olika attacker i huvudstaden Kabul.

Terrorgruppen IS har tagit på sig de dåden, men myndigheter har skyllt på talibaner som i sin tur förnekat delaktighet i dem.

Källor: AFP, AP, Yle

Därför hänger freden i Afghanistan på talibanerna

14:31