Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Paavo Väyrynen sitter igen i Centerns styrelse – denna gång som representant för det svenska distriktet

Från 2020
Uppdaterad 29.11.2020 16:39.
Paavo Väyrynen
Bildtext Paavo Väyrynen gör comeback i Centerns styrelse.
Bild: Derrick Frilund / Yle

Veteranpolitikern Paavo Väyrynen har blivit invald i Centerns partistyrelse som representant för det svenska distriktet. Till Väyrynens suppleant i styrelsen valdes Peter Albäck.

Det svenska distriktet har en kvotplats i styrelsen.

För en vecka sedan valdes Väyrynen till ordförande för Centerns svenska distrikt. Det skedde efter att Albäck lämnat ordförandeposten i hopp om att relationerna till moderpartiet skulle förbättras i och med det.

Svenska distriktet ett rött skynke

Centerns svenska distrikt har länge varit en nagel i ögat för partiledningen, mycket på grund av partiaktivisten Peter Albäck.

Det svenska distriktet har bland annat kritiserat Centerns regeringsmedverkan i skarpa ordalag.

Tidigare i november lämnade Centern i Mellersta Österbotten in en motion om att det svenska distriktet helt och hållet skulle uteslutas ur partiet. Distriktet anses inte följa partiets regler och principer och orsakar partiet skada med sina ställningstaganden, hette det i motionen.

Det var inte Paavo Väyrynen som fått centerpartisterna i Mellersta Österbotten att protestera, utan distriktets verksamhet överlag.

Väyrynen har en lång och brokig politisk karriär

Den nyvalde styrelsemedlemmen Väyrynen har en lång karriär inom Centern. Han var partiets ordförande åren 1980–1990. Han har innehaft flera ministerposter och ställt upp i flera presidentval – senast för en valmansförening.

Väyrynen sitter också i Helsingfors stadsfullmäktige, och han säger sig överväga att gå med i borgmästarkampen.

Under de senaste åren har Väyrynen varit en stark kritiker av en liberal linje inom Centern och han har grundat både Medborgarpartiet och Sjustjärnerörelsen - ur det förra partiet fick han sparken.

Väyrynen skrev in sig på nytt i Centern – som medlem i Centern i Malaxnejden – tidigare i år.

Saarikko: Ok om han följer reglerna

Centerns ordförande Annika Saarikko kommenterade valet av Väyrynen vid partikongressen på lördagen:

– Jag hade ett konstruktivt samtal med Väyrynen förra veckan. Det går bra att vara aktiv inom Centern så länge man följer reglerna och uppför sig, sade Saarikko.

Diskussion om artikeln