Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Statsminister Marin försvarade irriterad ton i brevväxling: "Jag avsåg ingen speciell instans med mina kommentarer"

Från 2020
Uppdaterad 29.11.2020 15:14.
sanna marin
Bildtext Sanna Marin intervjuades i Statsministerns frågetimme idag
Bild: Lehtikuva

Statsminister Sanna Marin (SDP) avvisar påståendena om att hon skulle ha kritiserat de övriga regeringspartierna och landskapen i sättet att sköta coronaepidemin. I radioprogrammet Statsministerns frågetimme tvingades Marin kommentera den brevväxling hon haft med förre statssekreteraren Martti Hetemäki.

Brevväxlingen läckte ut till medierna tidigare i veckan. I dem uttryckte Marin frustration över att många inte inser situationens allvar. Hon skrev också att vissa partier inom regeringen tvekar om införandet av tillräckligt kraftiga åtgärder.

I dagens radioprogram sade Marin att hon med sina kommentarer inte avsåg någon enskild instans.

- Det är förståeligt att det inom partierna finns olika syn på vad som bör göras.Jag står bakom de beslut regeringen har fattat. Angående regionernas åtgärder är jag nöjd med att nya, strängare restriktioner nu tas i bruk.

Sanna Marin lyfte upp Vasa som ett gott exempel. Där har alla myndigheter tillsammans gjort allt för att slå tillbaka den eskalerande epidemin efter massexponeringarna tidigare i höst - och de lyckades, säger Marin.

Stanna hemma i jul

Problematiken med att myndigheterna inte kan tvinga privata aktörer, som gym till exempel, att stänga kom också upp under frågetimmen.

- Vi kan inte annat i det här läget än att komma med rekommendationer. Om riksdagen godkänner regeringens ändringsförslag i smittskyddslagen ökar våra möjligheter att ingripa.

Enligt Marin är det skäl att ta beredskapslagen i bruk om coronaläget förvärras.

Angående julfriandet uppmanar statsministern alla att fira jul hemma, med sin närmaste familj eller sina närmaste vänner.

- Det är inte läge nu att ordna större släktkalas eller att resa. Sjukdomen är farlig, särskilt för äldre och riskgrupper, påminde statsministern.