Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Mellersta Österbotten är nu i accelerationsfasen – högst 20 personer rekommenderas vid privata tillställningar

Från 2020
Uppdaterad 29.11.2020 15:58.
En man i skyddsutrustning utför ett coronatest på en person som sitter inne i sin bil. Patienten syns inte på bilden.
Bild: Kalle Niskala / Yle

På söndagen konstaterade Mellersta Österbottens covid-19-arbetsgrupp att regionen gått in i epidemins mellanfas, accelerationsfasen. Samtidigt skärper gruppen rekommendationerna och önskar att man inte håller privata evenemang för fler än 20 personer.

Under de senaste veckorna har antalet coronavirusfall ökat inom vårdsamkommunen Soites område, dit kommunerna i Mellersta Österbotten och även Kronoby hör.

De senaste två veckorna har 26 fall bekräftats inom Soite och incidenstalet är 33 fall per 100 000 invånare. Ungefär en procent av coronavirustesterna är positiva. Totalt har 135 fall bekräftats i området, varav ett lades till på söndagen.

Trots ökningen har man lyckats spåra infektionskedjorna till 100 procent de senaste tre veckorna.

– Läget har varit lugnt men accelerationen har varit stigande hela tiden, vilket är oroväckande. Och det är inte bara det här området, både på södra och norra sidan är accelerationen påtaglig. Vi är inte en enskild enhet, så vi tror nog det kommer att slå vågor här också från närliggande områden, säger Pirjo Dabnell, chefsöverläkare vid Soite.

Varför behöver man gå in i accelerationsfasen, vad har det för betydelse?

– Det har betydelse för hur pass allvarligt vi ska ta läget och det ger en fastare grund för att ge våra rekommendationer gällande hur många personer som får mötas och hur vi gör med gruppverksamhet.

Mörkhårig kvinna med munskydd.
Bildtext Pirjo Dabnell, chefsöverläkare vid Soite.
Bild: Kalle Niskala / Yle

Förutom de ökade fallen har arbetsgruppen också beaktat massexponeringarna i regionen, när de bedömt i vilken epidemifas man befinner sig i.

I fredags gick även Södra Österbotten in i accelerationsfasen och på lördagen gick Norra Österbotten in i spridningsfasen.

Skärpta rekommendationer

I och med att Mellersta Österbotten går in i accelerationsfasen skärper arbetsgruppen också sina rekommendationer.

Från och med 30 november fram till 21 december rekommenderas det att man inte ordnar privata evenemang för över 20 personer, att man använder munskydd om man inte kan hålla säkerhetsavstånden och att man undviker alla onödiga privata tillställningar.

Vad gäller offentliga sammankomster följer regionen Regionförvaltningsverkets linje, det vill säga att sammankomster på över 50 personer får ordnas om säkerhetsavstånd och handhygien beaktas.

I Kronoby gäller ännu den starka rekommendationen att samlingar på över tio vuxna bör undvikas, fram till 30 november.

Vad gäller hobbyer, för över 20-åringar, rekommenderas man att avbryta alla inomhusaktiviteter som omfattar fler än 20 personer. Rekommendationen gäller ändå inte aktiviteter där säkerhetsavstånden kan hållas.

Hobbyer för barn och unga kan fortsätta, så länge man tar säkerhetsavstånd och handhygien i beaktande.

Man rekommenderas även undvika onödiga resor.

– Nu är det viktigt före jul, för att vi ska kunna njuta av julen, att smittan inte exploderar. Vi försöker göra allt för att rädda julen, säger Dabnell.

Rekommendationerna kommer att preciseras på arbetsgruppens nästa möte 2 december.

Artikeln uppdaterade 29.11.2020 kl. 15:56 med citat av Pirjo Dabnell.

Diskussion om artikeln