Kommentar: Trump förlorade men trumpismen lever vidare – spekulationerna kring den kommande ex-presidentens nästa drag tilltar i USA
Presidentvalet i USA är förbi och den sittande presidenten Donald Trump ser också ut att motvilligtanpassa sig till att det är Joe Biden som svärs in som ny president den 20 januari nästa år.
Men många räknar med att Trump förblir maktfaktor i den amerikanska politiken – eller åtminstone i det republikanska partiet – en god tid framöver.
Vad väljer Trump själv att göra efter att han lämnar Vita huset? Vilket inflytande kommer hans politiska agenda att ha inom det republikanska partiet framöver?
Det är frågor som många ställer sig just nu i USA.
Trump själv – som trots avsaknaden av bevis fortsatt hävda att presidentvalssegern berövades honom på grund av valfusk – har inte gett tydligt besked om vad han tänker göra efter den tjugonde januari. Enligt rapporter gillar han inte heller att bli tillfrågad om saken.
Men få utgår från att Trump – som har en hängiven väljarbas och under hela sin karriär solat sig i offentlighetens ljus – har planer på att dra sig tillbaka.
Ny kampanj inför 2024 – eller åtminstone fler kampanjmöten?
Så fort valresultatet klarnade inleddes spekulationer om att Trump kommer att ställa upp på nytt i presidentvalet om fyra år – konstitutionen ger honom all rätt att göra det.
Trump rapporteras redan ha funderat på att starta sin nästa kampanj i januari, möjligen på samma dag som Joe Biden svärs in som president.
En färsk gallup i nättidningen Politico visar att över hälftenav de republikanska väljarna är redo att stöda Trump om han ställer upp igen. Tvåan och trean i mätningen – vicepresidenten Mike Pence och Donald Trump Jr, presidentens son – kommer långt efter.
Den sittande presidenten har också grundat en aktionskommitté, så kallad PAC, som ger honom möjligheten att samla in och använda pengar till kommande politiska kampanjer – till exempel sin egen.
Även om Trump slutligen låter bli att kandidera på nytt, kan han bara genom att antyda att han funderar på saken, garantera sig en fortsatt plats i det nationella rampljuset.
Det ger också Trump chansen att fortsätta göra det som han verkar gilla allra mest: ordnandet av bombastiska kampanjevenemang inför de entusiastiska supportrarna.
En intressant fråga blir är hur framstående republikaner reagerar ifall Trump drar igång en ny kampanj.
Hittills har få republikaner öppet vågat utmana Trump – de som gjort det har i regel sett sina karriärutsikter försämras. Partiet vill också visa upp en enad front fram till det viktiga senatsvalet i Georgia i början av januari.
Det anses ändå klart att flera republikanska tungviktare redan riktat blickarna mot 2024.
Åtminstone vicepresidenten Mike Pence, senatorerna Marco Rubio och Ted Cruz samt Trumps tidigare FN-ambassadör Nikki Haley antas ha framtida presidentambitioner.
Trumpismen består – det republikanska partiet har på några år ändrat skepnad
En större fråga är i vilken grad Trumps politiska plattform – trumpismen – kommer att fortgå inom det republikanska partiet.
Det flesta bedömare är eniga om att det inte finns en väg tillbaka något som påminner om en traditionell eller “normal” republikansk politik.
De tidiga fröna till Trumpfenomenets framgång går att hitta redan i den konservativt populistiska Tea Party-rörelsens uppkomst för ett tiotal år sedan.
Trump plockade åt sig flera av rörelsens idéer och förädlade dem till sitt eget politiska varumärke: en kombination av populism, nationalism och en misstro mot institutioner som han kryddade med en aggressiv retorik och snärtiga slogans som America First och Make America Great Again.
Idéer som ännu för en tid sedan florerade i marginalen av det republikanska partiet - till exempel invandringskritiken, ett förakt för det politiska etablissemanget, och en konfrontativ attityd mot Kina - har under Trumps tid blivit hörnstenar i republikanernas politiska budskap.
Idéer som ännu för en tid sedan florerade i marginalen av det republikanska partiet – till exempel invandringskritiken, ett förakt för det politiska etablissemanget, och en konfrontativ attityd mot Kina – har under Trumps tid blivit hörnstenar i republikanernas politiska budskap.
Det är osannolikt att republikaner med politiska framtidsambitioner kommer att överge de här elementen – åtminstone så länge stora delar av väljarbasens fortsätter att anamma det trumpistiska budskapet.
Kommer vi att se "en ny Trump" eller inte?
Men vad händer om Trumpfenomenet trots allt visar sig ha betydligt mer att göra med Donald Trump oefterhärmliga personlighet än med hans politik?
Den konservativa skribenten Ross Douthat funderar i New York Times på om många väljare kan ha röstat på Trump i två val mer på grund av hans kändisskap, karisma och fräcka framtoning, än på grund av hans politiska budskap.
Vad händer om Trumpfenomenet trots allt visar sig ha betydligt mer att göra med Donald Trump oefterhärmliga personlighet än med hans politik?
Det skulle i så fall innebära, resonerar Douthat, att slipade republikaner (som tidigare nämnda Mike Pence, Ted Cruz eller Marco Rubio) inte bara kan räkna med politisk framgång genom att utbasunera populistiska budskap och försöka framstå som nya, mer "städade" versioner av Trump.
"Ifall han (Trump) stötte bort förortskvinnor med sitt plumpa beteende, så kan samma beteende ha hjälpt honom bland andra besvikna väljargrupper i landet", föreslår Douthat.
Det är alltså möjligt att republikanerna inte kan vaska fram "en ny Trump" även om Trump själv, mot förmodan, skulle välja att dra sig tillbaka.
Trump och Fox News – en symbios på väg att spricka?
En högintressant fråga är också hur konservativa medier kommer att bemöta den framtida ex-presidenten?
Tucker Carlson och Laura Ingraham, två Trumplojala opinionsvärdar på Fox News, har redan visat tecken på att vilja distansera sigtill presidenten efter Trumpkampanjens långsökta försök att påtala valfusk.
Liknande signaler har också kommit från den inflytelserika, konservativa radiostjärnan Rush Limbaugh.
Det kan visa sig vara en tillfällighet, men Fox News och Limbaughs och hela det konservativa medielandskapets betydelse för Trumps politiska framgångar kan inte underskattas.
Trump själv har betalat med samma mynt. Han har efter valdagen regelbundet kritiserat Fox News och anklagat dem för att ha "glömt bort sin gyllene gås".
I stället har har den sittande presidenten på sistone twittrat sitt stöd för mindre högermedier med starka Trumpsympatier, som Newsmax och One America News.
Förvisso, Trump är med sina omkring 90 miljoner Twitterföljare inte beroende av en enskild nyhetskanal för att snabbt nå ut till folk – även om han inte längre gör det som president.
Det har också en längre tid spekulerats i att han hyser planer på att grunda ett eget digitalt medieföretag.
Trump-showen fortsätter, i en eller annan form, också efter att han lämnar Vita huset.