Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Nyzeeländska myndigheter väcker åtal för vulkankatastrofen på White Island för ett år sedan

Från 2020
Uppdaterad 30.11.2020 09:13.
Turister fotograferade utbrottet på White Island (Whakaari) den 9 december i fjol.
Bildtext Turister fotograferade utbrottet på White Island (Whakaari) den 9 december i fjol.
Bild: EPA-EFE/Michael Schade

I Nya Zeeland åtalas nu tio organisationer och tre personer för olika försummelser i samband med vulkanutbrottet på den nyzeeländska ön White Island i början av december i fjol. 22 personer dog i utbrottet och flera människor vårdas fortfarande för sina skador.

Det fanns 47 människor på vulkanön White Island (Wakaari) den 9 december då vulkanutbrottet inträffade. 24 av dem från Australien och de övriga från USA, Nya Zeeland, Tyskland, Kina, Storbritannien och Malaysia.

Ön var ett populärt turistmål, trots att många experter ansåg att det hela tiden var för farligt att låta turister besöka ön. Dessutom hade det gått ut varningar veckorna innan för ökad vulkanisk aktivitet.

Två av de 22 dödsoffren hittades aldrig. Många andra fick svåra brännskador och en del av dem vårdas alltså för sina skador fortfarande.

– Offren, både anställda och besökare, hade rätt att vänta sig att inblandade organisationer hade gjort sitt yttersta för att ta hand om deras säkerhet, sade Phil Parkes som leder myndigheten WorkSafe.

Samtidigt meddelade Parkes att man väcker åtal mot tio organisationer och tre personer för att ha brutit mot sitt säkerhetsansvar. Tillsvidare avslöjades inte vilka som åtalas, men bland dem finns högst antagligen åtminstone researrangörer och en del myndigheter.

Enligt Parkes riskerar dömda organisationer böter på upp till 880 000 euro och privatpersoner riskerar maxböter motsvarande 176 000 euro.

Det pågår också andra utredningar som i sinom tid kan leda till åtal för dödsvållande eller dråp.

Källor: AFP, AP

Diskussion om artikeln