Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Nestes raffinaderi i Nådendal stänger sina dörrar - totalt 370 jobb försvinner

Från 2020
Uppdaterad 30.11.2020 11:39.
Nesteen jalostamo Naantalissa
Bild: Ismo Pekkarinen / AOP

Nestes stänger sitt oljeraffinaderi i Nådendal och totalt 370 personer förlorar jobbet i Nådendal och Borgå. I Nådendal kommer 230 arbetstillfällen att avslutas, i Borgå 140.

Verksamheten vid raffinaderiet i Nådendal upphör i slutet av mars 2021. Neste kommer att bevara verksamheten i hamnen och terminalen. Ungefär 45 personer kommer att jobba med de här funktionerna i Nådendal i framtiden.

Någon form av industriverksamhet kan pågå på området i fortsättningen, men det kräver ett miljötillstånd. Den processen kommer nu att inledas. Neste kommer ändå inte att ha industriverksamhet på området, meddelade bolaget på måndagsförmiddagen.

Neste varnade redan tidigare på hösten för att man kan komma att lägga ner raffinaderiet i Nådendal. Då samarbetsförhandlingarna inleddes i september uppskattade man att 470 arbetsplatser skulle gå förlorade.

Orsaken till stängningen är att efterfrågan på fossila oljeprodukter minskat och att användningen av förnybar energi väntas öka under de närmaste åren.

Med åtgärderna hoppas företaget spara cirka 50 miljoner euro per år i fasta kostnader.

Företaget kommer i stället att utveckla sin verksamhet i Borgå, där 140 av de totalt 370 arbetsplatserna försvinner från raffinaderiet i Sköldvik.

Artikeln uppdaterad kl. 10.35 med info om uppsägningar i Borgå.

Artikeln uppdaterades klockan 11.38 med tilläggsuppgifter om uppsägningarna.

Diskussion om artikeln