Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Coronarekommendationerna skärps i Egentliga Finland den här veckan - chefsöverläkare: "Nu är det dags att reagera för att stoppa smittspridningen"

Från 2020
Chefsöverläkare Mikko Pietilä står utanför Åbo universitetscentralsjukhus.
Bildtext Chefsöverläkare Mikko Pietilä hoppas på att man kan vända den uppåtgående trenden med hjälp av de nya rekommendationerna.
Bild: Arash Matin/Yle

Egentliga Finland är i risk för att hamna i fasen för allmän samhällsspridning, konstaterar Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt i ett pressmeddelande. Därför förbereds nu skärpta coronarekommendationer i regionen.

Enligt pressmeddelandet förbereds bland annat uppdaterade rekommendationer angående hobby- och fritidsverksamhet, öppettider på offentliga platser, distansundervisning samt användning av munskydd.

Chefsöverläkare Mikko Pietilä vid Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt vill ännu inte kommentera i detalj vilken typ av rekommendationer det handlar om, men han säger att anledningen till att man vill införa nya rekommendationer är att fallen har börjat öka i regionen igen.

- Vi har inte så många fall i Egentliga Finland, men vi har sett att antalet fall har börjat röra sig i en oroväckande riktning. Under de tre senaste veckorna gick antalet fall ner, men nu ser vi att fallen går upp igen. Vi har också sett att smittan har varit mer utspridd i regionen, vilket tyder på att det kan finnas mer smitta i samhället än vi hittills har trott, säger Pietilä.

En sjukskötare håller i ett coronavirustest.
Bildtext Arkivbild. Coronafallen ökar igen i Egentliga Finland.
Bild: Sami Takkinen / Yle

"Undvik resor mellan regioner"

I slutet av förra veckan gav Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt en rekommendation om att inte resa till Nyland i onödan. Anledningen är det försämrade smittläget i regionen.

- Jag skulle inte planera några resor till andra regioner i det här skedet, inte heller över jul. Det är inget jag skulle rekommendera. Nu är det dags att reagera och ta det lugnt för att stoppa smittspridningen, annars kommer vi nog få en mycket lugnare jul än vanligt, säger Pietilä.

Sjukvårdsdistriktet kommer imorgon att informera om vilka nya rekommendationer som införs.

Diskussion om artikeln