Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Varför får jag handla i köpcentrum men inte hänga på ungdomsgården? Ställ dina frågor om coronarestriktionerna så tar vi reda på svaret!

Från 2020
Uppdaterad 01.12.2020 14:40.
En person i ansiktsmask vid ingången till en butik under Black Friday.
Bildtext Många har ifrågasatt varför folk får trängas på varuhus men teatrar tvingas stänga sina dörrar. Bilden är från Black Friday-rean i slutet av november.
Bild: Petteri Bülow / Yle

Höstens coronarestriktioner har gjort många förbryllade. De kommunala gymmen har t.ex. stängt, men på restauranger får folk fortfarande samlas. Vi vill veta vilka restriktioner som förundrar dig.

I fredags infördes nya coronarestriktioner i huvudstadsregionen, också i Egentliga Finland skärps restriktionerna för att stävja smittspridningen.

Rekommendationerna varierar mellan olika regioner och är inte lika enhetliga som i våras då vi alla levde under samma undantagstillstånd och det mesta stängdes ner totalt.

I Nyland är alla publikevenemang för över tio personer förbjudna från och med måndag och bland annat idrottshallar och simhallar har tvingats stänga sina dörrar.

Ändå är det möjligt att besöka till exempel privata gym. Köpcentrumen får hålla öppet, trots att de allmänna utrymmena inom dem stängs.

Vi vill nu veta vilka coronarestriktioner och -rekommendationer som du funderar på.

Varför går det till exempel inte att lagstifta om munskydd och varför kan man trängas i stora varuhus utan munskydd eller avstånd men inte gå på teater?

Varför dras hela Nyland över samma kam trots att smittspridningen ser olika ut på olika orter? Ställ dina frågor till oss så tar vi reda på svaren!

Formuläret är stängt, tack för ditt intresse!

Diskussion om artikeln