Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Adelina Engman väntar sig inget annat än ett stentufft motstånd i Skottland: ”De är säkert revanschsugna – kommer att göra allt för att vinna”

Från 2020
Adelina Engman i farten.
Bildtext Adelina Engman är nu tillbaka i landslaget.
Bild: Jarno Kuusinen / All Over Press

Tre matcher återstår av EM-kvalet för Finlands del – och det är avgörande poäng som finns i potten. Nu har Anna Signeul ändå ett till äss i ärmen: Adelina Engman. Matchen mot Skottland kommer att bli tuff, spår åländskan.

Hemmamatchen slutade i en skrällseger. Ens en poäng på bortaplan kan vara avgörande i EM-kvalet för Finlands del.

Insatserna är skyhöga – men självförtroendet är också på topp.

– Här jobbar alla verkligen hårt för varandra. Det är en positiv stämning hela tiden. Det är en av våra största styrkor, beskriver Adelina Engman stämningen i omklädningsrummet för Yle Sporten.

Inte ens landslaget har kommit undan coronaviruspandemin. Truppen får inte träffa utestående personer under samlingen och laget reser till matchorten Edinburgh först på måndag – en dag före matchen ska spelas.

– Det ska inte vara någon större skillnad. Vi får träna på stadion på måndag och sen spelar vi där på tisdag kväll. Det är tillräckligt med tid för att känna sig redo, slår Engman fast.

Frisk och taggad

Engman kan bara glädjas åt att vara tillbaka. Skada efter skada stoppade Engman från att spela för landslaget – men efter en paus på ett år och två månader är hon tillbaka.

– Just nu är känslan jättebra, jag känner inte av skadan alls, faktiskt, berättar hon.

– Jag har saknat landslaget mycket. Det är ändå över ett år sedan jag var med senast och det har gått bra för laget, så visst börjar man sakna att få vara med. Nu finns det inte heller något fysiskt som skulle stoppa mig från att spela i 90 minuter. Om jag får spela.

Adelina Engman.
Bildtext Adelina Engman i Montpelliers färger.
Bild: imago images/PanoramiC/All Over Press

Landslagstränaren Anna Signeul underströk också i samband med landslagsuttagningen att Engman ingalunda har en garanterad plats i öppningselvan.

Montpellier-spelaren måste helt som alla andra visa att hon förtjänar ansvaret. Att konkurrensen blivit tuffare är ändå allt annat än negativt, understryker Engman.

– Det har gått bra för många spelare i sina klubblag, landslaget har nått resultat och det känns som att vi har gått framåt.

"Då blir de frustrerade"

För Finlands del återstår det alltså tre matcher av EM-kvalet.

Fotbollsåret 2020 avslutas med bortamatchen mot Skottland och i något skede under våren ska de återstående matcherna mot Portugal och Cypern spelas.

Finlands EM-kvalgrupp

Trots att de skotska damerna torskade både i Helsingfors och mot Portugal råder det inget tvivel om att motståndarna på tisdagskvällen ändå är de farligaste.

– Jag tror att det kommer att bli en väldigt tuff, hård och fysisk match. De är säkert revanschsugna efter att ha förlorat både mot oss och mot Portugal. De kommer att göra allt för att vinna. Det kommer att bli en hård kamp på planen, tror Engman.

– Vi måste bara försvara lika bra som senast. Då lär de bli frustrerade. Försvarsspelet är nyckeln, fortsätter hon.

Stenkoll på motståndet

Under det pågående landslagsfönstret spelar Finland bara en match. Skottland mötte däremot Portugal redan på veckoslutet – och förlorade.

Dessutom gav matchen det finländska landslaget en chans att få en till titt på hur Skottland egentligen ställer upp i viktiga matcher.

– Vi tittade nog på den, men mycket var väldigt lika. De spelar med ungefär samma lag, ungefär samma taktik ... inget speciellt, säger Engman.

Så ni kommer väl förberedda till match och låter er inte överraskas av någonting?

– Det tycker jag, det känns som att vi har bra koll på dem faktiskt.

Yle sänder matchen direkt i TV2 och på Arenan med start klockan 21.25. Sebastian Backman kommenterar på svenska.

Diskussion om artikeln