Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Fyra franska poliser åtalas för upprörande misshandel av en svart musikproducent i Paris

Från 2020
Uppdaterad 30.11.2020 13:58.
Bilderna räddade Michel, står det på plakatet som en demonstrant höll upp över sitt huvud under en protest mot polisen.
Bildtext Bilderna räddade Michel ( Zecler) står det på plakatet som en demonstrant höll upp över sitt huvud under en protest mot polisen.
Bild: /All Over Press

Fyra franska poliser åtalades idag för att ha misshandlat den svarta musikproducenten Michel Zecler i Paris och för att ha ljugit om vad som hände. Två av de åtalade poliserna hålls fortfarande i häkte medan de två andra sätts på fri fot i väntan på rättegång.

Misshandeln på producenten Michel Zeclers egen arbetsplats för drygt en vecka sedan, väckte starka reaktioner över hela Frankrike då de avslöjande bilderna från övervakningskameror offentliggjordes förra veckan.

President Emmanuel Macron hörde till dem som fördömde poliserna i hårda ordalag och som krävde att de ställs inför rätta. Poliserna greps i fredags och åklagaren Rémy Heitz som utreder brottet, beslöt idag att väcka åtal för misshandeln samt för att poliserna ljög i förhör.

Heitz sade vid en presskonferens på söndag att även han anser att misshandeln av Zecler var rasistiskt motiverad, vilket enligt honom stöds av offrets eget vittnesmål.

Åklagaren Remy Heitz anser att misshandeln var rasistiskt motiverad.
Bildtext Åklagaren Remy Heitz anser att misshandeln var rasistiskt motiverad.

Åtalen sammanfaller med kritiserad polislag

Misshandeln utlöste kraftiga protester mot polisen samtidigt som många fransmän upprörs över en ny säkerhetslag som skulle göra det olagligt att sprida bilder på poliser i tjänst.

Kritikerna understryker att bilderna från misshandeln av producenten, kunde ha betraktats som olagliga, enligt den föreslagna nya lagen.

Under helgen demonstrerade hundratusentals människor över hela Frankrike för yttrandefrihet och mot polisvåld. Största delen av demonstrationerna var lugna, men våldsamheter utbröt i samband med demonstrationen i Paris, där polisen drev tillbaka demonstranter bland annat med tårgas.

Ett parlamentsutskott ska senare på måndag höra den franska inrikesministern Gerald Darmanin om den omstridda lagen, som också skulle begränsa mediernas möjligheter att rapportera om polisvåld.

Källa:AFP