Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

SVT: Polisen lade ned utredning om spridande av smitta bland gymnasieelever i Östersund

Från 2020
Uppdaterad 30.11.2020 17:30.
Studenter på picknick på gräsmatta.
Bildtext Studenter ordnade egna fester när coronasmittan stoppade vårens festligheter i Stockholm i maj 2020
Bild: STELLA Pictures

Polisen i Östersund har lagt ned utredningen om att gymnasieelever i Östersund medvetet skulle smitta varandra med coronaviruset.

Jourhavande förundersökningsledaren Niklas Stjernlöf säger att polisen varken har målsägare, misstänkta eller något att gå på. Polisen vet inte ens vilken skola eleverna ska gå i.

Polisen upprättade en anmälan om spridande av smitta efter att ha fått uppgifter om att elever i gymnasiet aktivt träffar coronasmittade för att själva få smittan och sedan sprida den vidare. Avsikten uppgavs vara att bli immuna till studenten i vår.

Polisen lade ned utredningen efter att ha förhört tipsaren på måndagen.

Stjernlöf säger att det är oklart om det påstådda agerandet är brottsligt. Han jämför med föräldrar som söker upp andra barn med vattkoppor.

Kommunpolis Maria Könberg säger till P4 Jämtland att anmälan verkar bygga på prat och rykten.

Obekant för elevhälsan

Monica Sandström, chef för elevhälsan inom Jämtlands gymnasieförbund, känner inte till att elever försökt smittas av coronaviruset.

Frågan har inte kommit upp på elevhälsans möten.

- Vi har mer pratat om hur vi och elever ska agera om vi får kännedom om att det planeras fester, säger Sandström till SVT.

Hon har hört talas om att en elev sagt på distansundervisning att man ”borde få antikroppar så man kan festa till sommaren”, men det tog man för ett skämt, säger Sandström.

Sandström tillägger att misstanken om organiserade försök att smittas känns otroligt aningslöst och som avsaknad av respekt för andra människor.

Kl. 14.23: Brottsrubriceringen "spridande av smitta" tillagd. Kl.n 17.30 uppdaterades artikeln med att polisen lagt ned utredningen.

Källor: SVT, SR