Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

”Vi håller på att förlora stora delar av en generation” – tyska idrottsförbund varnar för att barnen tappar intresset för sport på grund av coronarestriktionerna

Från 2020
Koripalloharjoitukset Tiistilän koulun liikuntahallissa.
Bildtext Coronarestriktioner i Tyskland som nu både skärpts och förlängts gör det omöjligt att syssla med en hel del idrottsgrenar på sin fritid.
Bild: Janne Lindroos / Yle

I Tyskland förlängdes och skärptes de gällande coronaretriktionerna igen under den senaste veckan. Vid tyska idrottsförbund är man kritisk till att restriktionerna gör det omöjligt att syssla med en hel del idrottsgrenar på sin fritid.

Hårdast drabbade av restriktionerna är de idrottande barnen och vid flera tyska idrottsförbund befarar man nu att många hoppar av sporten helt och hållet.

– Jag har inte spelat handboll på en månad och simningen har inte kommit igång sedan den första nedstängningen under våren, säger 10-åriga Yara.

Innan coronaviruset slog till brukade hon träna tre gånger i veckan. Nu har hon i stället börjat röra på sig på andra sätt.

– Jag åker inlines, joggar och går på vandringar med familjen. Att träna handboll och simning på egen hand här hemma funkar ju inte riktigt, säger Yara.

”Hittar inte tillbaka till sporten”

Vid det bayerska idrottsförbundet, som är ett av förbunden som har reagerat på de allt striktare begränsningarna, ser man att just barn och unga drabbas synnerligen hårt av coronarestriktionerna.

Där vuxna i viss mån kan idrotta på egen hand också i coronatider, behöver barnen de organiserade träningarna, som nu inte kan ordnas.

– Vi är rädda för att det här kommer att få mycket långtgående följder. Vi håller på att förlora en stor del av en generation. Många av de här barnen kommer inte att hitta tillbaka till sporten när det här väl är över, säger Volker Renz som är ansvarig för barn- och ungdomsarbetet vid förbundet.

Enligt Renz ser man redan i klubbarna att många medlemmar hoppar av samtidigt som man för tillfället inte kan locka nya medlemmar. För den tyska elitidrotten betyder det här samtidigt att man i framtiden kommer att ha en betydligt mindre bas att plocka de möjliga elitidrottarna från.

– Barn och unga som nu tappar intresse för sporten kommer knappast att idrotta värst mycket när de är vuxna och vi befarar att det här i framtiden kommer att få följder med tanke på folkhälsan, fortsätter Renz.

Samtidigt varnas också för att tiotusentals barn inte kommer att lära sig att simma på grund av att simhallar och friluftsbad har haft mycket begränsade öppethållningstider eller till och med har varit helt stängda under en stor del av året.

De simskolor som trots allt har kunnat fortsätta med sin verksamhet har varit tvungna att ytterligare begränsa antalet barn i grupperna.

Stängd port till en fotbollsplan
Bildtext Där vuxna i viss mån kan idrotta på egen hand också i coronatider, behöver barnen de organiserade träningarna, som nu inte kan ordnas.
Bild: Johnny Sjöblom / Yle

Idrottshallarna stängda

Inom förbundet är man synnerligen kritisk till att man i Bayern stoppade all inomhussport i mitten av november.

Förbudet infördes efter att en företagare hade besvärat sig över att gymmen igen måste stänga.

Domstolen gav företagaren rätt och slog fast att gymmen inte kan förbli stängda medan andra idrottsanläggningar får hålla öppet. Men i stället för att låta gymmen igen öppna bestämde delstatsregeringen att all inomhussport ska stoppas.

Där det hade varit tillåtet för två personer att spela till exempel tennis eller badminton i hall var det här nu också förbjudet. I nuläget är det bara skolgymnastiken och toppidrotten som får fortsätta.

– Vi ser sporten mer som en del av lösningen än en del av problemet. Med kontaktbegränsningar utgör idrotten ingen större smittorisk, samtidigt som den bidrar till folks välbefinnande i svåra tider, säger Volker Renz

– I samband med träningarna har vi dessutom fasta grupper, så man vet precis vem som har varit på plats.

”Träning först nästa år”

Volker Renz ser därför stängningen av idrottshallarna som en kontraproduktiv åtgärd. När man samtidigt har uppmanat folk att röra på sig för att bättre komma igenom krisen, ger stängningen en helt felaktig signal.

Två fotbollsspelare i närkamp. Mannen till vänster i blå skjorta, vita shorts och blå strumpor har bollen. Mannen i helröd dräkt närmar sig honom till höger.
Bildtext Matcherna i Bundesligan spelas för tomma läktare. Malick Thiaw från FC Schalke och Moussa Diaby från Bayer Leverkusen möttes i en match under söndagen.
Bild: EPA

Det samma gäller delvis också för proffsidrotten, som har fått fortsätta trots att coronasituationen hela tiden har blivit värre.

– Man har visserligen bra hygienkoncept inom till exempel fotbollen, men samtidigt kan man vara kritisk till vilka signaler det här ger.

Testar någon i ett lag positivt får resten av laget spela vidare redan samma kväll, medan man till exempel i skolan sätter hela klassen i karantän om någon är smittad. Det här har många som kontaktar idrottsförbundet svårt att förstå.

Vad som sker inom proffsidrotten må vara problematiskt, men för barnen spelar det enligt Renz ändå för tillfället ingen större roll.

– Ur barnens synvinkel skulle det viktigaste nu vara att idrottandet överhuvudtaget kunde komma igång igen.

Det bayerska idrottsförbundet vädjar därför tillsammans med de andra delstaternas förbund och det tyska olympiska idrottsförbundet om att man i det politiska beslutsfattandet nu ska se till att idrottsverksamheten kan fortsätta.

– Jag hoppas förstås att träningarna snart ska komma igång men det blir nog säkert först nästa år, säger Yara.

Åtminstone i nuläget är hon helt övertygad om att hon kommer att fortsätta med de två idrottsgrenar hon har valt.

Diskussion om artikeln