Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Brist på partidisciplin kan fälla Estlands folkomröstning om äktenskapet - Ekre kräver att partiet Isamaa håller sitt löfte

Från 2020
Uppdaterad 02.12.2020 00:25.
Estlands parlamentsbyggnad i Tallinn.
Bildtext Ska folket få bestämma hur äktenskapet definieras? Det är möjligt att förslaget faller redan i Riigikogu.
Bild: Stanislav Moshkov

Tre parlamentariker från regeringspartiet Isamaa lovar att rösta emot att det ordnas en folkomröstning om hur äktenskapet definieras. Det här kan hota hela folkomröstningen och då kanske regeringen faller.

- Vi har redan en familjelag där det finns en paragraf som säger att äktenskapet ingås mellan en man och en kvinna, säger parlamentarikern Üllar Saaremäe från partiet Isamaa - Fosterlandet.

- Ingen har ifrågasatt den paragrafen. Vad mer är det alltså exakt vi vill få veta och varför behöver vi en folkomröstning?

Saaremäe är en av tre parlamentariker från det liberalkonservativa partiet Isamaa som i söndags lade upp en bild med texten Isamaalasena ütlen referendumile EI.

Fritt översatt betyder texten att de, som medlemmar i partiet Fosterlandet, kommer att rösta emot förslaget att ordna en folkomröstning när frågan behandlas i Riigikogu den 14 december.

- Folkomröstningen skapar ett prejudikat, sa den enda kvinnan av de tre, Viktoria Ladõnskaja-Kubits, redan förra veckan.

Som Fosterländare säger jag NEJ till folkomröstningen

― Siim Kiisler, Viktoria Ladõnskaja-Kubits och Üllar Saaremäe

- Nästa gång kan det handla om andra minoriteter och då frågar vi om majoritetens åsikter om deras kontext. På det sättet kan det fortsätta väldigt långt.

Som samhälle har vi kommit överens om att vi är en demokrati

― Viktoria Ladõnskaja-Kubits

För det nationalkonservativa regeringspartiet Ekre är det ett slag i ansiktet att tre av Isamaas tolv parlamentariker inte ställer sig bakom regeringens enhälliga beslut att ge sitt stöd åt Ekres hjärtefråga.

Däremot jublar oppositionen.

Socialdemokraternas partiledare Indrek Saar konstaterar att opinionsundersökningarna visar att majoriteten av esterna tycker att det här är en onödig folkomröstning.

- Jag tror och hoppas att det finns fler personer inom Isamaa som vågar säga öppet att det är ansvarslöst och polariserande att ordna en sådan här folkomröstning.

Det här är ett svek mot deras eget parti, mot koalitionen och det är att lura de egna väljarna

― Anti Poolamets, Ekre

- I synnerhet nu när vi borde koncentrera oss på hälsokrisen och dens följder. De flesta ester vill inte ha den här folkomröstningen.

Ekre har all anledning att vara upprört på Isamaa.

Dels för att de tre regeringspartierna, med Centerpartiet i spetsen, skrev in i regeringsprogrammet att en bindande folkomröstning om äktenskapet skulle ordnas.

Och dels för att Ekre redan har hjälpt Isamaa att fylla sitt främsta vallöfte, en liberalisering av pensionssystemet.

Estlands regerings tre partiledare Martin Helme, Ekre, Jüri Ratas, Centerpartiet och Helir-Valdor Seeder, Isamaa.
Bildtext Estlands regerings tre partiledare Martin Helme, Ekre, Jüri Ratas, Centerpartiet och Helir-Valdor Seeder, Isamaa.
Bild: All Over Press

- Men nu, när koalitionen har fyllt Isamaas värdefullaste vallöfte och de ska hålla sitt löfte till oss, att gå vidare på temat samlevnadslagen och äktenskapet, då sviker de, säger Anti Poolamets från Ekre.

Bör äktenskapet förbli en union mellan man och kvinna i Estland? - Kas abielu peaks jääma Eestis mehe ja naise vaheliseks liiduks?

― den fråga regeringen vill ställa folket

- Det här är ett svek mot deras eget parti, mot koalitionen och det är att lura de egna väljarna, fortsätter Poolamets.

Ordföranden för Isamaas parlamentsgrupp Priit Sibul tycker helt klart att det är pinsamt att partiet inte är enigt.

- Det står i Isamaas program att vi stöder att äktenskapet är mellan en man och en kvinna. Vi hoppas att den definitionen kommer att skyddas av grundlagen.

Jag tänker hålla mitt löfte

― Priit Sibul

- Det är så vi formulerade vårt löfte i regeringsförhandlingarna. Jag tror att de flesta av oss kommer att hålla sitt löfte.

Om bara tre eller fyra av Isamaas parlamentariker röstar emot att folkomröstningen ordnas blir den av, men om fem av regeringssidans representanter i Riigikogu byter sida faller förslaget.

Går det så är det troligt att regeringen inte håller ihop.

- Om regeringsprogrammets löfte inte håller så tas koalitionens framtid upp på bordet, säger Poolamets. Kan vi fortsätta så här?

Parlamentsval i Estland 2019 i en mörk sal där två män som bäst håller på att rösta i båset.
Bild: Gustaf Antell

Diskussion om artikeln