Hoppa till huvudinnehåll

Slottsbalen

Micke Björklund tipsar om det perfekta tilltugget till självständighetsdagsfesten

Från 2020
Uppdaterad 02.12.2020 14:42.
Programmet är inte längre tillgängligt
Micke Björklunds självständighetssnacks, lika gott på både svenska och finska - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Den traditionella serveringen på slottet uteblir i år, men i stället kommer kocken Michael Björklund till undsättning och lanserar årets, åtminstone självutnämnda, officiella självständighetsdagssnacks – en regnbågstartar som är enkel att tillreda och avnjuta.

Den här läckerheten kan förberedas på förhand eller på själva självständighetsdagen. Den är läcker att avnjuta vid middagsbordet eller i tv-soffan, tillsammans med något bubbligt att dricka.

Dillkryddad regnbågstartar med crème fraiche, rödlök och sikrom (eller kort och gott Självständighetssnacks)

Forelltartar på rågknappar.
Bildtext Läcker självständighetsdag!
Bild: Parad Media

Recept för 8 personer

Ingredienser
4 dl tärnad regnbågsfilé
1 msk socker
1 msk salt
1 msk dijonsenap
3 msk skuren dill
½ msk citronsaft
1 msk crème fraiche
½ dl sikrom
1 rödlök
1 påse rågknappar, eller liknande

Blanda salt och socker tillsammans med fisktärningarna. Tillsätt senap, dill, citronsaft och crème fraiche. Rör om ordentligt och låt stå i kylskåpet en stund. Röran står sig upp till tre dagar om man vill förbereda den i god tid.

Vid servering, placera ut rågknapparna (eller motsvarande), klicka i röran och toppa med sikrom (som kan vara bra att hälla av innan) och dill.

Voilà!

Vegetariskt alternativ

Blanda lite naturell färskost med timjan och basilika. Salta, peppra och lägg på rågknappen. Smörstek lite små kantareller, eller annan svamp eller blomkål, tillsammans med hackad gul lök. Salta, peppra, lägg på och toppa med lite persilja.

Kocken Micke Björklund visar upp årets självständighetssnacks 2020, forelltartar på rågknappar.
Bildtext Micke Björklund visar upp årets självständighetssnacks.
Bild: Parad Media

Micke Björklunds läckerheter serveras också under Svenska Yles förfest med Sonja Kailassaari och Mårten Svartström på självständighetsdagen, den 6 december 2020 klockan 18.30 i Yle Fem och Yle Arenan.

Diskussion om artikeln