Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Korsnäsborna slapp sitt bruna dricksvatten – expert: "Korsnäs har nu Österbottens renaste och säkraste vatten"

Från 2020
Två män ser glada ut och skålar i dricksvatten.
Bildtext Michael Ohlsson och Roland Westerback är nu nöjda med kvaliteten på Korsnäsbornas vatten.
Bild: Anna Wikman / Yle

Korsnäsborna har en längre tid fått dras med ett dricksvatten som är brunaktigt och som smakar lite illa. Orsaken är den höga järnhalten.

Problemet har blivit värre år för år och på vattenverket har man haft svårt att hålla de värden som utgående vatten ska ha.

– Folk klagar och man försöker på alla vis med de filter och den teknik vi har – men det går inte. Då blir man lite frustrerad. Men nu känns det bra, man sover bra om nätterna, säger vattenverksskötaren Roland Westerback vid Korsnäs kommun.

I råvattentanken syns tydligt hur mycket järn som finns i vattnet.
Bildtext I råvattentanken syns det tydligt hur järnrikt vattnet är.
Bild: Anna Wikman / Yle

Fungerar som våra njurar

Tekniken som nu används i Korsnäs är i sig inte ny, men nog i Finland. Korsnäs kommun är den första kommunen i landet att ta i bruk den.

Den fungerar lite som våra njurar – vattnet trycks ut genom små membran med mycket lågt tryck. På det sättet får man bort järn, grumlighet, färg, mangan och partiklar, samt virus, bakterier och parasiter.

juomavedessä rautaa
Bildtext Membranen filtrerar bort allt man inte vill ha i sitt dricksvatten.
Bild: Anna Wikman / Yle

– Korsnäs kommun har nu både ultrafilter och uv-ljus, och den kombinationen gör att de har fått Österbottens renaste och säkraste dricksvatten, säger Michael Ohlsson, oberoende dricksvattenexpert och sektionschef på PE Teknik & Arkitektur.

Han har under två år planerat och testat tekniken tillsammans med vattenverksskötarna i Korsnäs. De kom i kontakt med varandra genom en kurs som Ohlsson höll som utbildare för Valvira.

– Michael berättade då kort om den här tekniken och jag tänkte: det där är nog framtidens melodi! Jag tog kontakt med honom direkt efter kursen, säger Roland Westerback.

kuvassa
Bildtext Roland Westerback var frustrerad över vattenproblematiken.
Bild: Anna Wikman / Yle

Många har problem med bakterier

Enligt Michael Ohlsson blir det allt vanligare att de kommunala vattenreningsverken får tampas med en sämre vattenkvalitet.

– I Korsnäs har man nu en extremt hög reduktion av bakterier och det är precis det man vill komma åt nu när många måste koka sitt vatten.

– Man har problem med bakterier och kanske andra mikroorganismer, virus och parasiter, säger Ohlsson.

juomavedessä rautaa
Bildtext Det syns en viss skillnad i färgen mellan råvattnet och det renade vattnet.
Bild: Anna Wikman / Yle

Normalt renas det vatten vi dricker med ganska mycket kemikalier. Dessutom kräver reningsverken mycket utrymme, men här är det tvärtom.

– Man kan faktiskt rena uppemot 500 kubikmeter i timmen på en yta på endast elva kvadratmeter. Kemikaliemängden är också mycket mindre än i vanliga fall och själva driften är nästa kemikaliefri, säger Ohlsson.

Varför använder inte alla kommuner det här?

– Jag tror att det kommer att komma. Tekniken kommer från Europa. Den finns i cirka 1 000 europeiska vattenverk och sprids långsamt genom Norden och till Finland, där Korsnäs nu alltså är först.

juomavedessä rautaa
Bildtext Michael Ohlsson hjälper också andra kommuner som har problem med sitt dricksvatten.
Bild: Anna Wikman / Yle

Enligt Michael Ohlsson är tekniken inte heller särskilt dyr.

– Det är förhållandevis billig. Membranen har sjunkit i pris med 80-90 procent under de senaste årtiondena.

– Dessutom kan man få andra fördelar. I Korsnäs har vattenförbrukningen sjunkit och man behöver inte underhålla den gamla tekniken, som till exempel uv-ljuset, lika mycket som tidigare, säger Ohlsson.

Vattenavgifterna höjdes

Korsnäs kommun har hyrt reningsverket under provperioden, men har nu beslutat att köpa det.

Investeringen går på dryga 200 000 euro, vilket till viss del påverkar invånarna.

– Reningsverket kostar förstås en del och det är meningen att det ska vara självförsörjande. Därför höjdes vattenavgifterna, inte mycket men en aning, säger Westerback.

juomavedessä rautaa
Bildtext Kommunen ska nu köpa det mobila reningsverket.
Bild: Anna Wikman / Yle

Vad har ni fått för feedback av konsumenterna nu?

– De säger att det är mycket bättre. Tidigare syntes det bra när man tappade upp vatten i badkar, vattnet var alldeles gult. Men nu har de helt klart vatten, man ser ingenting. Folk är nog överlag nöjda, säger Westerback.

Det är lite trevligare att ta ett bad i Korsnäs nu?

– Ja, det är det nog.

Diskussion om artikeln