Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Studerande i Vasa firar julfest vid sina skärmar: ”Vi vill inte ta några risker”

Från 2020
En laptopdator på ett bord. På skärmen syns tre unga personer i ett videosamtal.
Bildtext Studerandeföreningarnas julfest ordnas i år på distans.
Bild: Yle/Markus Bergfors

Studerandeföreningar vid Åbo Akademi i Vasa vill vara på den säkra sidan och ordnar sin gemensamma julfest virtuellt i år. Den sociala biten är viktig speciellt för nya studerande, därför vill vi ha ett säkert koncept som ändå kan skapa gemenskap, säger ordförandena för tre föreningar i Vasa.

Under hösten fick studerandeföreningar i Vasa nationell uppmärksamhet när coronaviruset efter några evenemang fick stor spridning bland studerande.

– Jag var hoppfull i början av hösten och tyckte att det såg bra ut. Många var ivriga med ett nytt studieår och det var roligt att få träffa folk igen. Men sen kom det som en chock i slutet av september då det bröt ut. Då fick man se allvaret, berättar Julia Härmälä, ordförande för studerandeföreningen Vitalitas.

Många var ivriga med nytt studieår och det var roligt att få träffa folk igen. Men sen kom det som en chock i slutet av september då det bröt ut. Då fick man se allvaret.

Julia Härmälä

Föreningarna fick då också en hel del kritik från olika håll för att ha ordnat evenemangen, även om bland andra Vasa stads ledande överläkare Heikki Kaukoranta påpekade att de studerande följde alla regler som gällde just då.

Ganska snabbt fick man ändå spridningen av coronaviruset under kontroll i Vasa. När läget var som värst satte sig många studerande i frivillig karantän för att minska på spridningen.

”Vi har sett hur snabbt läget kan förändras”

Nu när det börjar bli dags för julfester vill studerandeföreningarna ta det säkra före det osäkra och föreningarna Politivas, Vitalitas och Katharsis vid Åbo Akademi ordnar en gemensam virtuell julfest.

Detta fastän coronaläget i Vasa sjukvårdsdistrikt är lugnare nu och sammankomster på högst tjugo personer är okej enligt Österbottens coronasamordningsgrupp.

– Vi ser att läget försämras i Södra Finland och vi har sett hur snabbt läget kan förändras, Vasa är ett väldigt bra exempel på det. Därför ville vi inte ta några risker så här pass nära julen. Det här var det säkraste alternativet för oss, säger Jesper Eklund, ordförande för Politivas.

Studerande firar Pampas nationaldag på Vasa torg.
Bildtext I normala förhållanden ordnas många evenemang för studerande i Vasa. Bilden är från Pampas nationaldag 2019.
Bild: Yle/Ossian Skog

– Och eftersom vi är tre föreningar har vi också en del medlemmar, så det skulle vara svårt. Tjugo personer skulle inte räcka någonstans ifall alla vill träffas på samma gång. Folk åker också hem till jul, runtom i Finland, så det känns säkrast så här, tillägger Härmälä.

Också på Yrkeshögskolan Novia och Svenska Handelshögskolan i Vasa avstår studerandeföreningarna från vanliga julfester och ordnar i stället virtuella evenemang för sina medlemmar.

Vi ser att läget försämras i Södra Finland och vi har sett hur snabbt läget kan förändras, Vasa är ett väldigt bra exempel på det. Det här var det säkraste alternativet för oss.

Jesper Eklund

Följer de riktlinjer som finns

Politivas, Vitalitas och Katharsis julfest ordnas på torsdag. Föreningarna strävar efter att ha samma program som tidigare år, men anpassat enligt teknikens begränsningar.

Deltagarna får ansluta hemifrån, antingen ensamma eller i mindre sällskap, och genom skärmarna förenas de i julfesten.

– Det här är lite av ett experiment för att se om det går att ordna. Vi ordnade ett liknande evenemang för några veckor sedan och det var uppskattat både bland gulnäbbar och äldre studerande, säger Eklund.

– Vi uppmanar också våra deltagare att vara noga med att inte utsätta andra för smitta och att inte delta gruppvis om man har symptom. Vi följer alla riktlinjer vi kan, tillägger han.

Vad ger en virtuell julfest då, är det samma sak som en fest där man träffas fysiskt?

– Inte är det alls samma sak. Man saknar den sociala kontakten och samvaron man har på ett fysiskt evenemang. Men jag tror att det gör ganska mycket att man får mötas gruppvis med sina närmsta vänner och ha roligt på så sätt, säger Eklund.

Halare på Pampas
Bildtext Även andra studerandeföreningar i Vasa avstår från vanliga julfester i år.
Bild: Yle/Petter Sandelin

Mycket av det sociala har fallit bort

Alla tre ordförandena ser det som viktigt att föreningarna ordnar något för de studerande, även om det är virtuellt.

– Det är extremt viktigt för gulnäbbar som börjar på hösten att få sammanhållning med sin klass och andra studerande. I vanliga tider händer det ofta någonting i Vasa, för det är så många studerandeföreningar som ordnar evenemang. Det är en väldigt stor förändring att så många sociala kontexter försvunnit, säger Anna Lund, ordförande för Katharsis.

Det är extremt viktigt för gulnäbbar som börjar på hösten att få sammanhållning med sin klass och andra studerande. Det är en väldigt stor förändring att så många sociala kontexter försvunnit.

Anna Lund

– Åbo Akademi förlänger också distansstudierna till slutet av våren, åtminstone för äldre studerande. Så föreningarna har en viktig uppgift att anpassa sig och ordna någonting i alla fall och försöka skapa samhörighet och samvaro och underlätta skapandet av sociala kontakter, säger Eklund.

– Inte är vi några större offer för den här krisen, men inte är vi heller annorlunda än andra människor. Vi behöver social kontakt, speciellt de som kommer till nya studiestäder och inte känner någon.

Rejäl fest när allt är över

Att planera för våren är, som för alla andra i dessa tider, svårt för studerandeföreningarna.

– Vi har mål för våren, en verksamhetsplan, men det är jättesvårt att veta hur det ser ut efter jul. Hela det här året har varit så att man kunnat ta en vecka, två veckor, knappt en månad i taget. Man har inte kunnat blicka så mycket längre fram. Så vi får se när det närmar sig, säger Härmälä.

– Men jag tror också att man har fått bra kunskap från hösten till våren för att vidareutveckla evenemangen, tillägger Lund.

Vad händer sedan när hela coronasituationen förhoppningsvis är över, blir det en rejäl studerandefest då?

– Ja, det tror jag. Folk saknar att kunna träffas och inte hela tiden behöva tänka på vad man får och inte får göra, utan bara få vara som vanligt. Vad nu det innebär, det är nästan så man glömt hur det var, säger Härmälä.

Diskussion om artikeln