Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Mecenaten satte teaterhuset i Finnby till försäljning och flyttar till Sydafrika - hoppas ändå teaterverksamheten kan fortsätta

Från 2020
Ett gult trähus i snöigt landskap.
Bildtext Teaterhuset i Finnby fick en kort respit, nu diskuteras igen dess vara eller icke vara. Förmodligen kommer ändå verksamheten att kunna fortsätta i huset.
Bild: Yle / Mira Bäck

Teaterhuset i Finnby är till salu igen, men Teatteri Soittorasia kan förhoppningsvis fortsätta sin verksamhet där ändå. Teaterverksamheten kan eventuellt skötas av en stiftelse.

I början av november skrev tidningen Östnyland att det gula trähuset i Finnby är till salu igen.

Teaterchefen Pentti Kinosmaa visste då ännu inget om saken, och fastighetens ägare Harri Kokkomäki var utomlands och gick inte att nå.

De öppna frågorna var många. Nu hoppas vi kunna besvara åtminstone en del av dem.

Teaterhuset ägdes tidigare av Borgå stad som beslöt sälja det gamla huset. Teatteri Soittorasia riskerade bli utan tak över huvudet då hyreskontraktet med staden tog slut i juli 2019.

Lite före det köpte ändå företagaren Harri Kokkomäki huset och räddade på så sätt teaterns verksamhet.

- Jag upplever att det här var en viktig sak att göra. Om det finns en möjlighet att se till att barn och unga hålls borta från otyg så vill jag göra det. Borgå marknadsför sig som en kulturstad men är inte redo att satsa, då måste någon annan göra det, sa Kokkomäki i juli i fjol.

Harri Kokkomäki framför lilla lokstallet i Borgå.
Bildtext Kokkomäki vid det gamla stationsområdet. Arkivbild från 2017.
Bild: Leo Gammals

Enligt teaterchefen Pentti Kinosmaa ingick han och Kokkomäki en avsiktsförklaring där Kokkomäki lovade att huset ska användas för teaterverksamhet för barn och unga i tio års tid.

Enligt tidningen Östnyland som talat med staden finns ändå avsiktsförklaringen inte inskriven i försäljningsavtalet.

Eftersom syftet var gott gick staden med på att sänka priset, som ursprungligen varit 220 000 euro. Kokkomäki, som först bjöd 103 000 euro, höjde sitt bud till 180 000 euro och fick huset för den summan. Nu är huset till salu för en mycket större summa, 249 000 euro.

Varför är huset till salu, och varför till ett så mycket högre pris? Och vad händer med teaterverksamheten nu?

Kokkomäki lämnar Borgå

- Det finns många orsaker till att jag satte teaterhuset till försäljning. Den viktigaste är att jag ska flytta till Sydafrika, säger Kokkomäki.

Vad han ska göra där är än så länge hemligt.

En annan orsak är att Kokkomäki upplever att stadens långsamma byråkratiska maskineri gör det svårt för företagare att få någonting gjort.

- Det är kanske den viktigaste orsaken. Om man försöker göra gott mot staden men staden inte gör gott mot mig, varför ska jag alls försöka? Nu är det dags att göra något som är coolt och med andra människor än Borgåbor, säger Kokkomäki.

Är det därför du tänker flytta bort?

- Det är en orsak, och kanske något annat också. Vi får se vad som händer.

Kokkomäki har tidigare i tidningen Östnyland kritiserat stadens agerande när det gäller fastigheterna vid den gamla järnvägsstationen som han äger. Kokkomäki har väntat flera år på att detaljplanen för området ska bli klar så han kan börja förverkliga sina planer för fastigheterna.

Förutom att Kokkomäki är irriterad på Borgå säger han också att det blivit lite dyrare att ta hand om huset än vad han först tänkt sig. Han säger att orsaken till det höga försäljningspriset är att han gjort renoveringar och att det har tillkommit kostnader.

Huset är fortfarande till salu på nätet, men Kokkomäki säger ändå att han hoppas teaterskolan kan fortsätta där.

- Efter några veckor, kanske i januari, kan vi berätta mer om vad som ska hända och hur det ska fortsätta där.

Är teaterskolans framtid tryggad?

- Jag hoppas att det lyckas att teaterskolan fortsätter där.

Teaterchefen tror på framtiden

Yle Östnyland träffar teaterchefen Pentti Kinosmaa för en intervju innan vi når Kokkomäki. Det var meningen att reportern skulle träffa Kinosmaa och Kokkomäki på samma gång, men Kokkomäki fick förhinder.

Enligt Kinosmaa borde allt vara i sin ordning, trots den skrämmande nyheten tidigare i november om att huset var till salu.

- Jag och Kokkomäki träffades efter hans resa och vi gick igenom allt, säger Kinosmaa.

En man i munkjacka står ute i snöregnet framför ett gult trähus.
Bildtext Teaterchef Pentti Kinosmaa ser med förtröstan på framtiden men konstaterar att vi lever i en föränderlig värld, särskilt i coronatider.
Bild: Yle / Mira Bäck

Kinosmaa upplever att relationen mellan honom och Kokkomäki är bra och att teaterns verksamhet i det nuvarande huset är tryggad, åtminstone tills vidare.

- Ingen orsak till oro gällande det, säger Kinosmaa.

Teaterskolans omkring 140 elever har ännu cirka två veckor kvar av höstterminen. På grund av coronaläget har den gått in för en modell där en del elever deltar i undervisningen på distans medan de som vill vara på plats är det.

Enligt Kinosmaa är tanken att verksamheten ska fortsätta på våren.

Just nu hoppas han och eleverna på att kunna ordna julstigen Joulumaa i huset den 19 december. Tanken är att en familj eller grupp i taget får gå genom huset och uppleva olika saker i varje rum.

I ett senare samtal med Kinosmaa berättar han lite mer om de hemlighetsfulla planerna Kokkomäki nämnt: Tanken är att grunda en stiftelse som skulle trygga teaterns verksamhet.

Borgå om kritiken

Biträdande stadsdirektör Fredrick von Schoultz känner inte igen sig i den kritik Kokkomäki framfört om stadens besvärliga byråkrati och långsamhet.

- Jag har sett att den här personen har framfört sådan här kritik i medierna. Sedan vill jag framhäva att det inte är krångligare i Borgå än på andra ställen. Tvärtom jobbar vi aktivt med företag för att se till så de kan utveckla sin verksamhet, växa och sysselsätta, säger von Schoultz.

Enligt honom går det nog att få saker gjorda.

- Vi har en lagstiftning som säger hur saker ska gå till väga. Till exempel i planeringsfrågor finns vissa skeden som ska genomgås och undersökningar som ska göras. När de uppfylls och det görs bra så framskrider också processen riktigt bra, säger von Schoultz.

Finns det något staden kan göra för att göra systemet smidigare?

- Jag tror att vi som stad inte sätter extra krav på processen utan följer lagar och förordningar och gör det som det ska göras utan att göra det mer komplicerat, säger von Schoultz.

Diskussion om artikeln