Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Vårdfacket Tehy ryter till: "Det är otroligt att man förväntar sig att vårdpersonalen ska rycka in igen utan ersättning"

Från 2020
Sjukskötare tvättar händerna.
Bildtext Ett ökat vårdbehov kan tvinga vårdpersonalen att avbryta sin semster vid julhelgen.
Bild: Henrietta Hassinen / Yle

Då coronapandemin förvärras i Finland igen är oron stor för att vårdpersonalen och sjukhusens kapacitet inte ska räcka till.

Vårdpersonalen har redan fått sina semesterdagar beviljade, men nu diskuteras möjligheten att ta beredskapslagen i bruk och med hjälp av den skjuta upp deras semesterdagar och beordra dem att göra övertidsarbete.

Tröskeln för att ta i bruk beredskapslagen är och ska vara hög, har statsminister Sanna Marin sagt.

Och enligt Else-Mai Kirvesniemi, chef för intressebevakning vid social- och hälsovårdens fackorganisation Tehy, borde man absolut inte ta till beredskapslagen för att tvinga vårdpersonalen på jobb under julhelgen.

– Vi anser att vårdpersonalen inte ska tvingas att jobba övertid och på sina lediga dagar mot sin vilja. Istället borde man belöna dem för att de är villiga att göra mer än de är skyldiga till.

Enligt Kirvesniemi är många bland vårdpersonalen trötta och motivationen att vara flexibel och rycka in har minskat.

– Det är otroligt att man ännu en gång från samhället sidas förväntar sig att vårdpersonalen ska rycka in utan ersättning.

“Sjukhusen förlitar sig på beredskapslagen”

Kirvesniemi kritiserar också landets sjukhus och säger att de inte i tillräcklig grad förberett sig på en andra våg av pandemin.

Enligt henne skulle man under hösten ha kunnat ingå olika slags avtal om kompensation i olika nödlägen.

– De flesta sjukhus har istället tagit för givet att beredskapslagen tas in för att lösa problemet med personalbristen.

Men enligt Marja Renholm, ledande överskötare på Helsingfors universitetssjukhus, har man förberett sig så väl man kunnat.

– Vi har ökat på mängden personal på vår intensivvårdsavdelning och till coronavårdsavdelning. På det här sättet har vi försökt förbereda oss på pandemins andra våg. Men såklart de blir utmanande om mängden patienter ökar väldigt snabbt.

Hoppas att personalen får ha ledigt

Renholm säger att hon verkligen hoppas på att personalen får ha de semesterdagar de utlovats och att den första åtgärden som görs i fall läget förvärras inte är att avbryta människors semester.

Hon säger att den exakta mängden patienter är svår att avgöra, men att man för tillfället har en bra kapacitet att ta hand om coronapatienter, även om mängden skulle öka något.

Men mycket hänger nu enligt Renholm på hur väl restriktionerna följs.

– Människorna har också ett ansvar. Om alla följer restriktionerna och rekommendationerna och tar dem på allvar, så blir mängden patienter också mindre.

Diskussion om artikeln