Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Coronavaccineringen kan inledas redan till jul - nu väntar vaccindoserna bara på godkännande

Från 2020
Uppdaterad 30.11.2020 19:30.
Kvinna injiceras med Modernas coronavaccin i försökssyfte i augusti 2020 i Michigan, USA.
Bildtext Finland behöver totalt åtta miljoner vaccindoser då alla vuxna får två doser vaccin.
Bild: AFP / Lehtikuva

Finland kan få en efterlängtad julklapp i form av coronavaccin, skriver Yle Uutiset. På Social- och hälsovårdsministeriet förbereder man sig för att vaccinera de första finländarna redan innan jul.

Coronaepidemins andra våg samt de striktare restriktionerna har fått många européer att tappa julstämningen. Men nu syns ljus i slutet av den tunnel som är coronapandemin.

Nu ser det ut som att vaccineringen kan inledas i Europa redan i december. Också Finland förbereder sig på att börja vaccinera befolkningen redan innan jul, berättar man på Institutet för hälsa och välfärd.

Pfizers och Biontechs vaccin kan bli godkänt för försäljning redan i början av december, sedan kan leveransen av de första satserna vaccin inledas direkt.

- Vi har förberett oss på att börja vaccinera så fort de första satserna av vaccinet levererats, säger överläkare Sari Ekholm på Social- och hälsovårdsministeriet.

Hon kan ändå inte ta ställning till exakt när det första vaccinet godkänns för försäljning och vilket bolags vaccin som godkänns först.

Vårdpersonal vaccineras först

Coronavaccinet är en efterlängtad julklapp som förhoppningsvis ska göra ett slut på pandemin som drabbat hela världen.

Enligt de resultat som presenterats hittills förhindrar vaccinen effektivt att covid-19 bryter ut hos dem som smittas av coronaviruset.

För tillfället undersöks om vaccinen också förebygger att viruset smittar.

- Läget är lovande, säger Mika Rämet som leder vaccinforskningscentralen vid Tammerfors universitet.

Alla kommer ändå inte att få vaccinet genast. Först vaccineras vårdpersonalen som tar hand om coronapatienter samt personal som arbetar vid vårdhem.

Porträtt på Mika Rämet.
Bildtext Mika Rämet leder vaccinforskningscentralen vid Tammerfors universitet
Bild: Tammerfors universitet

Nästa i tur är äldre och personer som tillhör en riskgrupp på grund av någon annan sjukdom. Ytterligare prioriteringar inom grupperna är att vänta.

Alla vuxna i Finland kan få vaccinet till sommaren

Utvecklingen av vaccinen samt produktionskapaciteten ser så lovande ut att det ser sannolikt ut att alla fullvuxna i Finland kan vaccineras till sommaren.

Det här skulle betyda att nästa sommar skulle bli en vanlig sommar utan restriktioner och med examensfester, festivaler och resor både inom landet och utomlands.

Professor Mika Rämet tror att det i juni ska vara möjligt att ordna examensfester där hela tjocka släkten deltar. Personer som tillhör riskgrupperna ser ut att bli vaccinerade senast i vår.

För att det ska vara möjligt att igen ordna stora evenemang som festivaler, måste största delen av den vuxna befolkningen i Finland vara vaccinerad, enligt Rämet.

Följ med på Flow med oss!
Bildtext Om allt går bra kan vi nästa sommar njuta av festivaler och andra evenemang. Bilden är tagen på Flow-festivalen i Helsingfors.
Bild: Flow Festival / Jussi Helssten

Det finns över fyra miljoner vuxna finländare. Barn kommer inte att vaccineras åtminstone i ett tidigt skede.

- Viruset försvinner inte bara för att vi har ett vaccin. Men ju större del av befolkningen som är vaccinerad, desto snabbare kan vi pressa ner reproduktionstalet och desto snabbare avtar epidemin, säger han.

Oklart när alla kommer att vara vaccinerade

Exakt när den finländska befolkningen kommer att vara vaccinerad är ännu oklart. Det beror på hur många vaccin som blir godkända för försäljning innan våren och hur stora satser vaccin de olika tillverkarna kan producera.

För tillfället är tre olika vaccin nära försäljningslov: Pfizers och Biontechs, Astra Zenecas och Oxforduniversitetets vaccin samt Modernas vaccin. Andra vaccin kan vara på väg redan i vår.

Pfizer och Biontech rapporterar om ett skydd på 90 procent, Moderna om ett skydd på 95 procent och Astra Zeneca om ett skydd på i genomsnitt 70 procent - vilket är en siffra som är högre än siffran för det vanliga influensavaccinet.

Pfizer och Biontech kan få försäljningslov först av alla

Under de senaste dagarna har myndigheter kommit med en uppskattning om att åtminstone ett vaccin ska kunna godkännas för försäljning innan jul.

För tillfället ser det bäst ut för Pfizers och Biontechs vaccin, som är ett samarbete mellan det amerikanska läkemedelsbolaget Pfizer och det tyska läkemedelsbolaget Biontech.

De första européerna kan få vaccinet i december, sa EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyden den 25 november.

En dag tidigare, den 24 november, uppskattade USA:s nationella folkhälsomyndighet CDC att Pfizers och Biontechs vaccin skulle godkännas den 10 december och att man ska kunna börja vaccinera den amerikanska befolkningen omedelbart.

Ännu finns inget datum för då den Europeiska läkemedelsmyndigheten EMA fattar beslut om vaccinen, men det är troligt att EMA får ta del av samma information under samma tidtabell som amerikanska CDC.

Så här sa THL:s överläkare Hanna Nohynek till Svenska Yle tidigare i höst:

- Om ett eller flera vaccin får försäljningstillstånd inom EU i december är det i teorin möjligt att vaccineringarna kan börja då i Finland, men det är mer realistiskt att tänka sig att det skulle ske helt i början av nästa år. Vi får se.

Hanna Nohynek.
Bildtext Överläkare Hanna Nohynek.
Bild: Markku Pitkänen / Yle

Nya beslut om prioriteringar är att vänta

Finland har alltså rätt till 1,23 procent av de vaccindoser som EU beställer till sina medlemsländer. Det här baserar sig på den andel vår befolkning utgör av EU:s totala befolkning.

Tidigare i november blev det klart vem som vaccineras först - vårdpersonal, äldre samt personer med underliggande sjukdomar, men Finlands nationella expertgrupp för vaccinationsfrågor KRAR har ännu inte fattat beslut om vilka riskgrupper som prioriteras.

Det är också oklart hur gammal man behöver vara för att räknas till gruppen äldre, som också prioriteras.

Den första satsen med vaccin kommer inte heller att räcka till för alla dem som tillhör de prioriterade grupperna.

Hur många hundratusen doser får Finland?

Hur många doser av vaccin kan den finländska julklappssäcken då innehålla? Det är ännu oklart.

Pfizer och Biontech har meddelat att man kan producera 50 miljoner vaccin för världsomspännande bruk i december. Hur stor del av vaccinen EU får är ännu ovisst.

Åtminstone EU, USA, Japan och Kanada har visat intresse för vaccinet. Om man ser på befolkningsunderlaget är EU den största köparen.

Om EU i ett första skede skulle få 10-20 miljoner vaccin kunde Finland genast vaccinera 120 000 till 250 000 personer. Finland får 1,23 procent av EU:s totala vaccinmängd.

Som det ser ut nu kan Finland börja vaccinera friska, unga människor först under nästa år, när flera vaccin tas i bruk och produktionen av vaccin växer.

- Nu är spelet öppnat och när vi går mot vår kan vi redan ha fyra till sex som fått försäljningstillstånd, säger Mika Rämet.

Vaccinen har blivit klara snabbare än man till en början vågade vänta sig. Myndigheterna i Finland är ändå redo att ta emot den första satsen vaccin så fort som försäljningstillståndet står klart.

Enligt Hanna Nohynek är man väl förberedda och till exempel förvaringen i en temperatur på -70 grader som krävs för till exempel Pfizers och Biontechs vaccin är inget problem.

Vårdare håller spruta intill en persons överarm.
Bildtext En vanlig influensasäsong vaccineras 1,5 miljoner finländare.
Bild: Lehtikuva

Vaccinet kan förvaras i -70 gradig torris i tio dagar, efter det håller det ännu fem dagar i kylskåpstemperatur.

EU reserverar vaccin även för utvecklingsländer

EU har hittills ingått avtal om sex olika vaccin, Finland är med i dem alla och får sin andel av vaccinet på basis av befolkningsmängden.

EU har beställt 200 miljoner doser av Pfizer och Biontech, 80 miljoner av Moderna samt 300 miljoner av Astra Zeneca. Avtalen innehåller även optioner om tilläggssatser.

EU har också avtal i samma storleksordning med andra bolag.

Alla doser som EU beställt kommer inte att behövas i just EU-länder utan de ska även delas ut till utvecklingsländer.

Finland behöver totalt åtta miljoner vaccindoser då alla vuxna får två doser vaccin.

Finlands andel av vaccinen av Pfizer och Biontech, Moderna samt Astra Zeneca och Oxforduniversitetet skulle täcka behovet. Det är ändå osannolikt att alla de här vaccindoserna finns till vårt förfogande innan sommaren.

Under våren tros ändå de tre resterande företagen som EU har avtal med få försäljningstillstånd. Så enligt det bästa scenariot kan hela Finlands vuxna befolkning vara vaccinerad till sommaren.

Alla vaccineras på fyra till sex månader

När vaccinen fått försäljningstillstånd är det fråga om i vilken takt producenterna kan leverera vaccinen.

För tillfället ser produktionstakten bra ut. Astra Zeneca har meddelat att man kan leverera 3,5 miljarder doser vaccin under år 2021, Pfizer och Biontech lovar 1,3 miljarder doser, medan Modernas uppskattning är 0,5-1 miljard doser.

Varje vinter får 1,5 miljoner finländare influensviruset. Vaccineringen sker då under en period på två till tre månader.

Beroende hur snabb leveransen av vaccin är kan alla vuxna finländare vara vaccinerade inom fyra till sex månader, enligt överläkare Nohynek.

De första doserna väntar på grönt ljus

Vad händer då den dagen då det första vaccinet får klartecken? Om det är frågan om Pfizers och Biontechs vaccin produceras det troligen i en fabrik i Belgien.

De färdiga doserna ligger nu i -70 gradig torris i centrallagret i Tyskland och bara väntar på grönt ljus.

Långtradare levererar doserna till flygplatsen, därifrån levereras de till olika delar av Finland. Åtminstone de fem universitetssjukhusen i Helsingfors, Åbo, Tammerfors, Kuopio och Uleåborg får vaccin, sannolikt levereras de också till andra sjukhus.

Det är på kommunernas ansvar att organisera vaccineringen. Innan det här kan ske måste ändå statsrådet ännu fatta beslut om att inleda pandemivaccinering.

I det här skedet har kommunerna redan informerat om var och när vaccineringen sker. Vaccineringen kommer också att ske vid privata hälsostationer som kommunerna har slutit avtal med.

Alla finländare vaccineras gratis. Efter tre eller fyra veckor ges den andra dosen. Efter det är det bara att vänta och hoppas på det bästa.

Artikeln är en bearbetad översättning av Yle Uutisets artikel "Koronarokotukset voivat alkaa Suomessa jo ennen joulua – Valmiit annokset odottavat lähtökäskyä rokotetehtaalla" av Tuomas Hyytinen. Översättningen är gjord av Frida Holmberg.

Rättelse 30.11 klockan 19.30: I en tidigare version av artikeln stod det felaktigt det ser ut som att vaccineringarna kan börja redan i november. Den rätta månaden är december.

Diskussion om artikeln