Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Förhandlingarna om pensionsslussen bröt samman – Haatainen utlovar beslut i år

Från 2020
Uppdaterad 30.11.2020 19:39.
Arbetsminister Tuula Haatainen i röd kostym och ljust munskydd står bakom en talarstol i Helsingfors den 19 november.
Bildtext Regeringen tar över frågan om ökad sysselsättning bland äldre arbetstagare. Arbetsminister Tuula Haatainen utlovar ett beslut före utgången av 2020.
Bild: Lehtikuva / Antti Aimo-Koivisto

Förhandlingarna om den så kallade pensionsslussen har brutit samman. Det meddelar verkställande direktören för Finlands näringsliv EK Jyri Häkämies och övriga arbetsmarknadsledare på Twitter.

Fackcentralen FFC, tjänstemannacentralen STTK och Akava säger i ett gemensamt pressmeddelande att löntagarnas förslag inte fick något gensvar.

Arbetsmarknadsorganisationerna förhandlade på uppdrag av regeringen för att hitta sätt att öka sysselsättningen bland personer över 55 år.

Regeringen efterlyste en balanserad helhet som skulle ha förbättrat äldre arbetstagares sysselsättning och ställning i arbetslivet och hjälpt dem att orka bättre i arbetslivet. Sysselsättningsmålet var 10 000 - 12 000 personer.

Arbetsminister Tuula Haatainen (SDP) beklagar att förhandlingarna strandade. Hon säger på Twitter att regeringen håller fast vid målet och fattar beslut före årsskiftet.

Akademikerfackets ordförande Sture Fjäder säger i Demokraatti att man inte kunde enas om hur ett ersättande system till pensionsslussen skulle finansieras.

Enligt kommunarbetsgivarnas ordförande Markku Jalonen kunde parterna inte enas om hur man förbättrar 55 år fyllda arbetstagares ställning i arbetslivet samt hjälper dem att orka i arbetslivet.

Pensionsslussen innebär att personer som är nära pensionsåldern får förlängd inkomstrelaterad arbetslöshetsersättning fram till pensionen.

Källa: STT