Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Forststyrelsen flyttar till Ylehuset - Raseborg söker hyresgäster till gamla Gnägget

Från 2020
Uppdaterad 01.12.2020 04:54.
Ekenäs naturum.
Bildtext Gamla Gnägget töms under december. Raseborgs stad söker efter en ny hyresgäst.
Bild: Marica Hildén / Yle

Forststyrelsen flyttar ut från Ekenäs naturum. Nya former för besöks- och informationscentrumet ska planeras i ett kontor. Fler anställda ska också jobba i Ekenäs.

Hyreskontraktet för fastigheten i gamla Gnägget upphör i slutet av det här året.

Forststyrelsen hyr från och med december lokaler av Raseborgs stad i övre delen av Ylehuset vid Långgatan i Ekenäs centrum.

- Från Ekenäs kommer vi inte att försvinna utan flytten kan ses som ett stärkande av bandet till regionen. Vår personal kommer att synas ute i terrängen och i regionen kanske på ett annat sätt än i dag, säger Henrik Jansson, regiondirektör med ansvar för kustens och huvudstadsregionens naturtjänster på Forststyrelsen.

En del av övre våningen i Ylehuset har stått tom sedan Raseborgs ekonomiavdelning flyttade in i det nya stadshuset på Ekåsenområdet för knappt två år sedan.

Fyra anställda vid Forststyrelsen kommer att jobba i lokalerna. Det är fler än tidigare.

Sökes: Ny hyresgäst som kan föra fram naturen

Forststyrelsen hade tidigare hand om Ekenäs naturum som var ett centrum för information om Ekenäs skärgårds nationalpark och Östersjön.

Raseborgs stad söker för tillfället hyresgäster till gamla Gnägget i Ekenäs där Naturum har haft sin verksamhet. Staden vill ha en enda hyresgäst som satsar på att föra fram naturens mångfald och olika friluftsmöjligheter.

- Eftersom ett nytt koncept söks till Naturum så söker vi bättre fungerande kontor för vår personal och arbetsro för dem som inte arbetar i Naturum, förklarar Jansson på Forststyrelsen.

När planerna för nya Naturum blir verklighet kommer Forststyrelsen att vara med.

- Vi finns ju fortfarande i närheten och kommer att ha en roll i Naturum i framtiden som samarbetspartner och aktör. Nu söker staden aktör och sedan arbetar vi fram det slutliga konceptet, säger Jansson.

En rapport med visioner för nya Naturum blev klar i november.

Rubriken ändrad 30.11 klockan 22.36. Ekenäs Naturum flyttar till Ylehuset ändrades till Forststyrelsen flyttar till Ylehuset