Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Franska parlamentariker lovar skriva om polislagen

Från 2020
Ordförandena för ´riksdagsgrupperna för tre partier i det franska parlamentets underhus håller pressträff om den nya säkerhetslagen den 30 november 2020. I mitten  Christophe Castaner, till vänster Patrick Mignola, till höger Olivier Becht.
Bildtext Christophe Castaner tillsammans med gruppordförandena Patrick Mignola och Olivier Becht informerar om säkerhetslagen den 30 november.
Bild: AFP / Lehtikuva

Den omstridda paragrafen i förslaget till ny säkerhetslag kommer att skrivas om helt, lovar Christophe Castaner som leder president Macrons styrande LREM-parti i parlamentets underhus.

Castaner säger att Macron inte har backat i fråga om lagen, utan det handlar nu om att beakta både polisens behov av skydd och rätten till information.

Lagförlaget är avsett att förhindra att bilder där poliser kan identifieras sprids i sociala medier. Lagen skulle kriminalisera publiceringen av bilder av poliser med avsikt att skada dem fysiskt eller mentalt. Straffet skulle vara fängelse i upp till ett år och böter på 45 000 euro.

Inrikesminister Gerald Darmanin säger däremot enligt AP att lagförslaget behövs.

Kritiker säger att lagförslaget stärker uppfattningen att Macron rört sig högerut.

Paragraf 24 ses som ett sätt av Macron att locka högerväljare i valet 2022 genom att satsa mer på lag och ordning. Men förslaget har väckt indignation inom medier och Macrons eget parti.

133 000 människor demonstrerade mot lagförslaget på olika håll i Frankrike i lördags. De protesterade bland annat mot det uppmärksammade fallet där fyra poliser i Paris misshandlade en svart musikproducent på hans egen arbetsplats.

Poliserna åtalades på måndagen för misshandeln som spelades in av övervakningskameror och spreds på sociala medier.

Källor: AFP, AP, Reuters, France 24

Diskussion om artikeln