Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Trumps omstridda coronarådgivare Scott Atlas avgick medan viruset sprids så gott som okontrollerat i USA

Från 2020
Uppdaterad 01.12.2020 12:36.
President Donald Trumps specialrådgivare Scott Atlas upprörde många läkare och experter med sina kontroversiella uttalanden om bland annat munskydd.
Bildtext President Donald Trumps specialrådgivare Scott Atlas upprörde många läkare och experter med sina kontroversiella uttalanden om bland annat munskydd.
Bild: EPA-EFE/Yuri Gripas / POOL

President Donald Trumps omstridda coronarådgivare Scott Atlas har avgått med omedelbar verkan. Atlas fick hård kritik av experter för sina uttalanden om att munskydd inte hjälper och att det inte är så farligt om viruset sprids så gott som okontrollerat i USA.

Scott Atlas är radiolog och han hade ingen erfarenhet av epidemiologi eller smittspridning då han i somras överraskande utsågs till Trumps främsta coronarådgivare i Vita huset.

Trump fäste sin uppmärksamhet på Atlas via TV, där han ofta uttalade sig om viruset och smittspridning på Trumps favoritkanal FOX. Han fick starkt stöd av presidentens svärson Jared Kushner som var den som erbjöd honom jobb i Vita huset, enligt medier.

Många av Atlas uttalanden på Twitter och Facebook beskrevs av de sociala mediejättarna som felaktiga och både hälsovårdsmyndigheter och immunologer som den långvariga ledande smittskyddsexperten Anthony Fauci, rasade över hans okunskap.

I oktober skrev Atlas på Twitter; "Munskydd fungerar? NEJ." Uttalandet togs omgående ner av Twitter.

I november uppmanade han folk i Michigan att "resa sig upp mot" den demokratiska guvernörens beslut om coronarestriktioner. Det befarades ytterligare underblåsa möjliga våldsamheter i delstaten, där guvernören Gretchen Whitmer redan hade utsatts för mordhot och kidnappningsplaner.

Han blev också impopulär bland många högt uppsatta tjänstemän i Vita huset och fick till slut gå, uppger bland andra Washington Post.

Scott Atlas hade en hög, aggressiv profil i medier då han i somras utsågs till coronarådgivare i Vita huset.
Bildtext Scott Atlas hade en hög, aggressiv profil i medier då han i somras utsågs till coronarådgivare i Vita huset.
Bild: Chris Kleponis AOP

Coronaläget förvärras

Atlas skuffade ut Anthony Fauci och Deborah Birx som var de främsta smittskyddsrådgivarna i Vita huset innan Atlas intog scenen.

Fauci har sagt att han inte har träffat Trump på flera månader och att presidenten inte på lång tid har deltagit i officiella coronamöten i Vita huset.

Atlas lämnade sin post samtidigt som det kom uppmuntrande nyheter om coronavaccin. Många hälsovårdsexperter drog antagligen en stor suck av lättnad att Atlas inte kommer att spela någon roll när man fattar beslut om hur massvaccineringen ska utföras i USA.

USA har bekräftat 13,5 miljoner coronafall och nästan 270 000 insjuknade har avlidit. Bägge siffror är världsrekord i sitt slag.

Anthony Fauci som är mer synlig i medier igen, varnar för att läget ännu kan bli mycket värre.

- Det som vi förväntar oss tyvärr, under de kommande veckorna i december, är en supersvallvåg på den våg som vi redan har.

Källor: AP, Reuters, Washington Post.

Lyssna på serien USA och Trump - mot valet 2020

Diskussion om artikeln