Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Janet Yellen som väntat nominerad till USA:s finansminister – Bidens ekonomiska team väntas styra USA:s ekonomiska politik vänsterut

Från 2020
Uppdaterad 01.12.2020 12:35.
Janet Yellen står bredvid USA:s flagga. Hon ler.
Bildtext Janet Yellen blir första kvinnan på posten som finansminister i USA.
Bild: imago/Xinhua/ All Over Press

USA:s tillträdande president Joe Biden har formellt nominerat flera namn till sitt ekonomiska team i den kommande administrationen.

Som väntat nomineras 74-åriga Janet Yellen, den tidigare centralbankschefen, till nästa finansminister. Yellen blir första kvinna i USA på posten.

Bland namnen som offentliggjordes på måndagen finns också Neera Tanden, som nomineras till budgetchef. Tanden leder för tillfället den vänsterlutande tankesmedjan American Progress och var med om att utforma hälsovårdsreformen Affordable Care Act – även känd som Obamacare – som infördes under Barack Obamas presidentperiod.

Biden nominerade vidare Cecilia Rouse till ordförande för nationella ekonomiska rådet, ett organ som erbjuder presidenten vägledning och råd i den ekonomiska politiken.

Starkare roll för fackförbunden och ökade federala utgifter att vänta?

Ekonomin kommer att vara en av Bidenadministrationens stora utmaningar i början av presidentperioden, på grund av de grava ekonomiska konsekvenserna av coronapandemin.

Bidens nomineringar till ekonomiposter har i amerikanska medier tolkats som en signal om att styra landets ekonomiska politik vänsterut. De nominerade har alla profilerat sig som förespråkare för arbetstagarnas rättigheter.

Joe Biden talar med händerna höjda framför sig.
Bildtext Bidens administration får kämpa med ekonomin på grund av coronaviruset.
Bild: AFP / Lehtikuva

Biden själv talade under sin kampanj för att stärka fackförbundens roll och höja den federala minimilönen.

Bidenadministrationen antas i början av mandatperioden vilja öka de federala utgifterna i ett försöka att minska på arbetslösheten.

Janet Yellen anses var en ekonom som förespråkare statlig intervention i ekonomin.

Hon har samtidigt varnat för USA:s stigande statsskuld men signalerat att skuldbördan inte är en prioritet under den pågående krisen.

Kritik från konservativt håll: "Hon är radioaktiv"

De flesta av Bidens nomineringar måste godkännas av senaten och vissa namn antas möta starkt motstånd på republikanskt håll.

Republikanerna kan bibehålla sin majoriteten i kongressen om de lyckas vinna minst ett av de två återstående senatsvalen i delstaten Georgia i januari.

Särskilt valet av Neera Tanden har redan väckt kritik bland republikaner. Tanden beskrivs som en progressiv och frispråkig demokrat som på sitt twitterkonto ofta avfyrat hård kritik mot republikaner och mot den sittande presidenten Donald Trump.

– Hon är radioaktiv, säger Texassenatorn John Cornyn till nättidningen Politico.

Janet Yellen väntas ha bättre chanser att godkännas i senaten, även om republikanerna behåller sin majoritet.

Den oberoende marknadsliberala tidningen Wall Street Journal har också kommenterat Bidens ekonomiska nomineringar kritiskt på ledarplats.

– Det handlar om Obamaveteraner som tror på ökade utgifter, fler regleringar, högre skatter och lättare pengar, skriver tidningen.

– Huvudbudskapet är att Biden valt ett progressivt team som ser staten som den drivande kraften för ekonomisk tillväxt. Vi förmodar att de kommer att använda pandemin som argument för en rejäl ökning av utgifterna och skatterna i början av 2021, fortsätter tidningen.

Lyssna på serien USA och Trump - mot valet 2020

Det här är USA efter Trump

25:16

Diskussion om artikeln