Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Armenien överlät tredje och sista området till Azerbajdzjan enligt fredsavtalet om Nagorno-Karabakh

Från 2020
Uppdaterad 01.12.2020 08:01.
Distriktet Lachin som ligger mellan Armenien och Nagorno-Karabakh, överläts till Azerbajdzjan.
Bildtext Distriktet Lachin som ligger mellan Armenien och Nagorno-Karabakh, var det tredje och sista området som överläts till Azerbajdzjan.
Bild: Alexander Ryumin/TASS All Over Press

Armenien har överlämnat Lachin, det tredje och sista området till Azerbajdzjan, så som man kom överens om i fredsavtalet om enklaven Nagorno-Karabakh. Distriktet Lachin ligger i en landkorridor mellan Armenien och Nagorno-Karabakh, där ryska soldater hädanefter övervakar säkerheten.

Armenien hade tidigare överlåtit två andra distrikt som bägge ligger utanför enklaven Nagorno-Karabakh.

Nästan alla armeniska invånare i distrikten har lämnat sina hem och många av dem brände sina hus innan de flydde.

Det sista överlåtna distriktet Lachin är strategiskt viktigt eftersom det ligger i en 60 kilometer lång korridor mellan Nagorno-Karabakh och Armenien.

Styrkor från Azerbajdjzan trängde in i distriktet tillsammans med fredsbevarare från Ryssland som ska övervaka säkerheten och garantera trafiken mellan Armenien och den belägrade armeniska enklavens huvudstad Stepanakert.

Omkring 2 000 ryska soldater ska garantera säkerheten i de tre överlåtna distrikten. Ryssland har bestämt motsatt sig Azerbajdzjans krav på att även Turkiet får vara med om att övervaka fredsavtalet.

Omkring 2 000 ryska soldater ska garantera säkerheten i landkorridoren mellan Armenien och Nagorno-Karabach.
Bildtext Omkring 2 000 ryska soldater ska garantera säkerheten i landkorridoren mellan Armenien och Nagorno-Karabach.
Bild: /All Over Press

Striderna i och omkring Nagorno-Karabach tog slut för tre veckor sedan efter avtalet som Ryssland förhandlade fram med de krigförande parterna. Då hade flera tusen soldater och civila dött efter sex veckors strider.

Avtalet innebar ett svidande nederlag för Armenien som var tvunget att avstå distrikten Aghdam, Lachin och Kalbajar. Azerbajdzjan fick också behålla en del erövrade områden i själva Nagorno-Karabakh. Regeringen i Armenien är i gungning och bland andra försvarsministern har avgått.

Invånarna i Lachin tog med sig alla sina ägodelar, så som nötkreatur, möbler och till och med rör av plast då de lämnade området. En del invånare följde exempel från Aghdam och Kalbajar, där evakuerade brände sina hem innan de lämnade distrikten.

Omkring 200 armenier som bor i själva landkorridoren mellan Armenien och Nagorno-Karabakh valde att stanna kvar.

- De invånare som inte kunde åka iväg då de inte hade någon plats att åka till, sade att de stannar kvar i korridoren och ser vad som händer, konstaterade den armeniska tjänstemannen David Davtjan.

Den 60 år gamla Araksaja Gyokchakjan såg grannar packa sina bilar och åka iväg men hon beslöt att stanna kvar.

- Jag vet inte vart jag skulle åka. Jag stannade här under kriget och det här är mitt hem.

Källor: AFP

Diskussion om artikeln