Hoppa till huvudinnehåll

Arkivet

PrimaVera - finlandssvensk komediserie om ett äldreboende - med Matti Nykänen med på ett hörn

Från 2020
Uppdaterad 19.02.2021 16:02.
Märta Laurent och Leif Wager i komediserien PrimaVera från år 1996.
Bildtext “- Du är en ängel! - Inte riktigt ännu.” I komediserien PrimaVera ser vi i huvudrollerna Märta Laurent och Leif Wager.

På Villa Fridbacka samlas en lång rad personligheter. Det är dit Vera Isaksson flyttar efter att ha ramlat i sitt hem och sonen föreslagit flytt till äldreboende. Där slår våren ut i blom, inte bara för Vera utan för hela stället som aldrig mer blir sig likt.

- Vi ville göra en genuin komedi. Jag och Daniel Katz hade jobbat ihop tidigare och det här projektet blev en naturlig fortsättning och samtidigt en unik satsning på komedi av dåvarande Finlands Svenska Television.

Det berättar Pontus Dammert, en av de två manusförfattarna och samtidigt komediserien PrimaVeras regissör.

Pontus Dammert regisserade och var med och skrev manus för PrimaVera.
Bildtext Inspelningar pågår 1995. I mitten regissören och manusförfattaren Pontus Dammert.

PrimaVeras åtta första avsnitt spelades in för 25 år sen, år 1995, och sändes året därpå.
Huvudrollerna viktes för Leif Wager och Märta Laurent, vardera med en lång skådespelarkarriär bakom sig.

- Rollerna skrevs enkom för dem, berättar Pontus Dammert.

Märta Laurent och Leif Wager

Historien kretsar kring Vera Isaksson, ny på Fridbacka.

- Där bor många excentriska figurer. Gustav Backman, en charmant herreman, f.d. överste i Främlingslegionen som, vad man än talar om, alltid gräver fram en story ur sitt minne. Sigge Savolainen, f.d. kommunist och uppviglare, spelar alla spel som finns, slår vad och alltid på pengar. Och så har vi Gertrud Winter, en gåtfull person som aldrig säger ett ord, beskriver Pontus Dammert några av karaktärerna i serien.

Fridbacka kan te sig fridfullt, men mitt i lugnet finns föreståndaren Sirkka Pirinen (Lena Labart).

Lena Labart i komediserien PrimaVera (1996).
Bildtext Föreståndaren Sirkka Pirinen (Lena Labart).

- Pirinen styr och ställer med järnhand och alla är rädda för henne. Men när Vera Isaksson flyttar in får Pirinen någonting att bita i. Vera accepterar inte tvång och byråkrati utan kastar sig glatt ut i en kamp mot godtycket. När det visar sig att Fridbackas ledning inte har rent mjöl i ekonomipåsen, börjar pensionärerna på egen hand gräva fram den bistra sanningen och saker börjar hända, beskriver Dammert.

Gustav (Leif Wager), Vera (Märta Laurent) och Sigge (Ivar Rosenblad).
Bildtext Gustav (Leif Wager), Vera (Märta Laurent) och Sigge (Ivar Rosenblad).

Det är stundvis fart på - häftiga konflikter varvas med spirande kärlek och vänskap. Vuxna barn och äkta hälfter utifrån ser till att det finns en ständig ström av nya tankar och idéer såväl in till Fridbacka som ut från det. Små räder ut i verkligheten (det här är äldre med så mycket spring i benen att två av dem till och med kapar ett tåg i farten) säkrar en omväxlande handling.

Tågjakt i PrimaVera 1996.
Bildtext Tågkapning och polisjakt. Gustav (Leif Wager), Mauritz (Ove Grundström) och Sigge (Ivar Rosenblad).

Bland skådespelarna i de första åtta avsnitten ser vi bland andra Elina Salo, Gustav Wiklund, Fred Negendanck, Sue Lemström, Margret von Martens, Peik Stenberg, Lena Labart, Gunvor Sandkvist, Rabbe Smedlund m.fl.

Som statister i serien medverkar Drumsö Pensionärer.

Ur serien PrimaVera 1996.
Bildtext Äldreboendet Fridbacka.

Stor produktion

Förutom ett stort antal engagerade skådespelare fick produktionen år 1995 också mycket tid. Man satsade på inspelningsplatserna såväl ute som inne.

- Vi byggde upp ett helt hus i en studio. Interiörerna var stora. Det här var en av de största produktionerna som då gjordes, säger Dammert.

Gunvor Sandkvist och Märta Laurent.
Bildtext Mary (Gunvor Sandqvist) och Vera (Märta Laurent).

Fortsättningen av serien som spelades in några år senare, 1998, återpubliceras på Arenan i mars 2021. Den gjordes delvis i Provence i södra Frankrike.

- Vi var där en hel vecka, hade ett hotell helt för oss själva. Det var en lycklig tid, en av de bästa under min 40-åriga karriär! Fantastiskt, minns Dammert.

Inspelningar av komediserien PrimaVera.
Bildtext Inspelning pågår.

Dråpligt

PrimaVera bygger en hel del på språkliga lustigheter och situationskomik. Mycket är tidlöst även om vissa enstaka formuleringar i dialogen idag kan andas tåg som gått. Trevlig och genuin känns tvåspråkigheten då vissa scener går på finska på ett naturligt inflikande sätt, precis som i verklighetens Svenskfinland både år 1995 och idag.

Primavera
Bildtext Utmanande människorelationer dyker upp på olika sätt i PrimaVera. Här ser vi huvudkaraktären Vera Isakssons son Bengt (Göran Sjöholm) till höger, hans dotter Kicki (Ann-Louise Gammelgård, numera Ann-Luise Bertell) till vänster och hans nya flickvän Julia (Martina Rosenqvist) i mitten.
Ann-Luise Bertell i PrimaVera 1996.
Bildtext Kicki (Ann-Luise Bertell, 1995).
Ann-Luise Bertell i programmet Daniel Olin i oktober 2020.
Bildtext Ann-Luise Bertell i programmet Daniel Olin, oktober 2020.
Bild: Yle/Barbro Ahlstedt

Ann-Luise Bertell, idag chef för Wasa Teater och nyligen både Finlandiaprisnominerad för sin roman Heiman och Svenska Akademien-belönad, hade i PrimaVera rollen som karaktären Veras barnbarn Kicki.

- Oj, det är så länge sen, 25 år, jag minns ju knappt något av det!

- Det var i samma veva som jag blev klar från Teaterhögskolan och jag blev nog väldigt glad över att få rollen. Den var ju väldigt liten och mest minns jag Märta Laurent. Hon var en väldigt trevlig person och jag är stolt över att jag fick spela mot henne, säger Bertell.

Ann-Luise Bertell och Märta Laurent i PrimaVera 1996.
Bildtext Kicki (Ann-Luise Bertell) och Vera (Märta Laurent).

Värdefullt arkivminne

Många av de medverkande har gått bort de senaste åren och årtiondena. Det gäller såväl många av de i tiderna välkända finlandssvenska skådespelarna som också bakhopparlegenden Matti Nykänen som här figurerar i en liten scen i slutet.

Matti Nykänen medverkar i komediserien PrimaVera
Bildtext - Vi ringde Matti Nykänen och frågade om han kunde tänka sig att vara med. "Naturligtvis!" sa han och så skickade vi en tv-fotograf till hoppbacken i Jyväskylä, minns Pontus Dammert.

- Serien är ett unikt kulturhistoriskt dokument samtidigt som den är en minnenas kavalkad av de skådespelare som inte finns bland oss längre som t.ex. Märta Laurent, Leif Wager, Gustav Wiklund, Gunvor Sandkvist, Fred Negendanck och Margret von Martens, säger Pontus Dammert.

Märta Laurent och Leif Wager.
Bildtext Märta Laurent och Leif Wager hade båda långa karriärer som skådespelare.

Tittar vi på de ännu verksamma skådespelarna är det ett roligt sammanträffande att Peik Stenberg och Lena Labart som spelar mot varandra i Klaus Härös nyaste film Livet efter döden som under 2020 visats på biograferna (i Yle Fem och på Arenan hösten 2021) redan här 1995 har mötts i roller framför kameran; Lena som den hårda föreståndaren Sirkka Pirinen och Peik Stenberg som verksamhetsledaren Frank Sjövall.

Lena Labart.
Bildtext Lena Labart 2020.
Bild: Brita Albäck

Idag minns Labart inspelningen av PrimaVera med värme.

- Det var jätteroligt! Roligt att få jobba med Pontus Dammert som regissör och rollen var ju helt super - att få spela en elak kärring, skrattar Lena hjärtligt.

- Det var ett privilegium att få vara med, så givande med de äldre skådespelarna, fina kollegor som Märta Laurent, Leif Wager, Gunvor Sandkvist och Ivar Rosenblad. Ivar och jag var goda vänner och han hjälpte mig ofta med replikerna.

Lena Labart och Peik Stenberg
Bildtext Föreståndaren Sirkka Pirinen (Lena Labart) och boendets nya verksamhetsledare Frank Sjövall (Peik Stenberg) i PrimaVera.

Däremot minns Lena inte samarbetet specifikt med Peik Stenberg i just den här produktionen.

- Det har jag glömt! På den tiden jobbade jag med så väldigt många, runt om i Finland och både på svenska och på finska.

Men vem vet, kanske lades grunden för det nutida samarbetet i Klaus Härös Livet efter döden redan här i PrimaVera på nittiotalet?

- Peik är en varm person och jättekiva att jobba med! I Klaus Härö-produktionen fungerade vårt samarbete bra redan från första provfilmningen. Vi har bra kemi, säger Labart.

Ett väldigt konkret minne av 1990-talskomedin PrimaVera har Lena Labart ännu kvar, karaktären Sirkka Pirinens skor.

Skorna och teckning minnen från komediserien PrimaVera (1996).
Bildtext Två konkreta föremål från inspelningarna 1995 - karaktären Sirkka Pirinens skor samt den teckning som Aarne Kyröläinen gjorde för den återkommande introduktionen i varje avsnitt i serien.
Bild: Foto: Lena Labart

- Jag tyckte så mycket om de här skorna i 1920-talsstil att jag köpte dem efter inspelningarna och har använt dem jättemycket, skrattar Labart.

Se PrimaVeras första åtta avsnitt på Yle Arenan. Inspelningarna av uppföljaren som sändes första gången år 1999 publiceras i mars 2021.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln