Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Parisavtalets klimatmål inom räckhåll trots allt? Kinas och Bidens löften inger optimism

Från 2020
"Handlingar, inte ord" står det på den här demonstrantens skylt. Elokapina (den internationella miljörörelsen Extinction Rebellions finska gren) demonstrerade utanför jord- och skogsbruksministeriet i Helsingfors den 18 november.
Bildtext "Handlingar, inte ord" står det på den här demonstrantens skylt. Elokapina (den internationella miljörörelsen Extinction Rebellions finska gren) demonstrerade utanför jord- och skogsbruksministeriet i Helsingfors den 18 november.
Bild: EPA-EFE/KIMMO BRANDT

En ny analys ger vid handen att Parisavtalets klimatmål kan vara inom räckhåll, åtminstone nästan - och förutsatt att nationer lever upp till sina åtaganden. Bland annat kinesiska löften och Joe Bidens valseger inger forskare en del hopp.

Det är brittiska BBC som rapporterar om den optimistiska analysen från gruppen Climate Action Tracker (CAT), vid klimatinstitutet Climate Analytics, baserat i Berlin. Det är ett forskningsinstitut som säger sig försöka sammanföra klimatforskning med politik och ny innovation vad gäller klimatåtgärder.

CAT har bland annat tittat på löften från Kina och andra nationer, men också på de klimatplaner som USA:s tillträdande president Joe Biden har gett uttryck för.

Institutets experter har kommit fram till att de här åtagandena skulle innebära att höjningen av den globala medeltemperaturen kan stanna vid 2,1 grader Celsius vid slutet av seklet.

Parisavtalets mål är 2 grader. Men tidigare uppskattningar har landat på en temperaturhöjning på upp till 3 grader - och det skulle få katastrofala följder.

Efter det misslyckade klimatmötet i Köpenhamn 2009 uppskattade samma CAT-analysgrupp att den globala medeltemperaturen skulle komma att höjas med 3,5 grader till slutet av seklet.

De senaste månaderna har gett anledning till viss optimism

Parisavtalet 2015 har fått viss effekt. Länder har långsamt börjat ersätta fossila bränslen med biobränslen. Tidigare i höst uppskattade CAT att medeltemperaturen 2100 kunde landa på ungefär plus 2,7 grader.

De senaste månaderna har det ändå skett en del utveckling i positiv riktning enligt de här experterna.

I september sade Kinas president Xi Jinping att Kina siktar på netto noll i utsläpp år 2060. Kina står i dag för omkring 28 procent av de globala utsläppen.

Också exempelvis Japan och Sydkorea har sedan dess lovat klimatneutralitet 2050 och också Sydafrika och Kanada har kommit med nya, motsvarande löften.

Klimatfrågor står högt på agendan för USA:s tillträdande president Joe Biden, så hans valseger ingav optimism hos klimatexperterna.

Åtgärderna just nu är inte lika hoppingivande

Den viktigaste frågan är förstås hur länderna lever upp till sina åtaganden. Bland många andra, konstaterar också CAT att det inte ser speciellt bra ut just på den punkten för närvarande.

BBC citerar forskaren Niklas Höhne, som varit med och grundat NewClimate Institute i Köln och som också ingår i CAT-gruppen.

- Länder har inte ännu anpassat sina kortsiktiga åtgärder till sina långsiktiga mål, säger Höhne.

Han konstaterar att det är lättare att sätta upp långsiktiga mål än att ta till direkta åtgärder som påverkar medborgarna och väljarna.

Källor: BBC, climateactiontracker.com

Diskussion om artikeln