Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Villkorligt fängelse för mannen som hotade inrikesminister Maria Ohisalo

Från 2020
Uppdaterad 01.12.2020 16:23.
Inrikesminister Maria Ohisalo syns på en skärm i en rättegångssal.
Bildtext Tingsrätten behandlade fallet i november. Maria Ohisalo deltog via videolänk.
Bild: Lehtikuva

Helsingfors tingsrätt har dömt en 30-årig man till fyra månaders villkorligt fängelse för bland annat olaga hot, riktade mot inrikesminister Maria Ohisalo (Gröna).

Mannen hade på Instagram publicerat flera hotfulla meddelanden, och tingsrätten konstaterar att Ohisalo hade all orsak att ta hoten på allvar.

Hoten hade riktats uttryckligen mot Ohisalo, som hade skäl att tro att hennes säkerhet var i fara, fastslår tingsrätten.

Eftersom hotelserna var riktade mot en minister och medlem av statsrådet, är brottet att betrakta som såpass allvarligt att bötesstraff inte kan komma i fråga, resonerar tingsrätten.

Åklagaren hade yrkat på sex månaders fängelsestraff.

Skadestånd för ärekränkning

Den 30-årige mannen dömdes också för ärekränkning och för att ha använt polisens uniformsdetaljer utan tillstånd på en av sina Instagram-profiler.

Enligt åtalet hade mannen publicerat förnedrande och lögnaktiga påståenden om en polis. Mannen dömdes till 1 500 euro i skadestånd till polismannen i fråga.

Den dömde gärningsmannen ska dessutom ersätta både Ohisalos och polismannens rättegångskostnader på sammanlagt omkring 4 800 euro.

Ohisalo nöjd med domen

Tingsrättens dom kan överklagas till hovrätten och domen har därmed inte vunnit laga kraft.

Maria Ohisalo uppger via sin advokat Markku Fredman att hon är nöjd med domen och inte har för avsikt att överklaga.

– Tingsrätten har insett att det handlar om ett allvarligt brott och straffet är enligt vår mening tillräckligt, säger Fredman.

Den dömde gärningsmannens advokat Katariina Kuronen överväger å sin sida att föra fallet vidare.