Hoppa till huvudinnehåll

Klimat

Trähöghus är ett steg närmare ett klimatneutralt Finland år 2035

Från 2021
Puukerrostalo Helsingin Kuninkaantammi. Energiatehokas puukerrostalo
Bildtext I Kungseken, Helsingfors har man låtit bygga två likadana höghus. Ett i trä och ett i betong, så att man ska kunna undersöka vilka fördelar och nackdelar de olika materialen har.
Bild: Markku Rantala / Yle

Om man talar om trähus tänker de flesta på en bostad eller kanske ett fritidshus med röda väggar och vita knutar. Hela 99 % av fritidshusen i Finland är byggda i trä, men faktum är att flervåningshus i trä kommer att bli allt vanligare i stadsbilden. En av orsakerna är Finlands plan på att bli klimatneutralt år 2035.

Redan nu finns det trähöghus i Åbo, Jyväskylä, Helsingfors och många fler städer. I Borgå planeras ett helt träkvarter med mellan 300 och 400 bostäder.

Men trä är ju inte direkt något banbrytande byggmaterial. Varför har vi inte tidigare byggt flervåningshus i trä?

Enligt Borgås stadsplaneringschef Dan Mollgren har träbyggandet länge varit förknippat med tekniska svårigheter.

– Det har kunnat handla om svårigheter med brandsäkerhet, akustik eller värmeisolering. Men dagens teknologi är bra och man uppnår goda resultat med träbyggnader, förklarar Mollgren.

Stadsplaneringschef Dan Mollberg
Bildtext Dan Mollgren är stadsplaneringschef i Borgå.
Bild: Yle/ Stefan Paavola

Det här är en av orsakerna till att byggandet av trähöghus också nu tar fart. Bara för några år sen fanns det bara 1300 bostäder i trähöghus. I dag är motsvarande siffra mellan 6000 och 7000 bostäder.

– Kurvan pekar uppåt och trähöghus kommer att synas allt mer de kommande åren, säger Mollgren.

En undersökning gjord av Rakennustutkimus RTS i slutet av 2019 visar att en femtedel av kommunerna i Finland planerar att bygga trähöghus eller servicebyggnader i trä de kommande åren.

Trä är det mest miljövänliga alternativet

Den största orsaken till att träbyggandet tagit ordentlig fart i Finland är regeringsprogrammets mål att Finland ska vara klimatneutralt år 2035.

Enligt Dan Mollgren finns det inga andra material som kan binda koldioxid på samma sätt som trä, vilket gör det fiffigt att använda ur klimatsynpunkt. Träet lagrar koldioxiden som bundits av de växande träden.

I Borgå hoppas man på att vara klimatneutralt redan om 10 år och vara en föregångare i klimatneutralt boende.

Ett av Borgås pilotprojekt är trähuskvarteret i Västra åstranden, som ska bana väg för smarta strukturer och energieffektiva stadsdelar, förklarar Mollgren.

Båtar vid småhusen på västra åstranden i Borgå
Bildtext Vid Västra åstranden i Borgå planeras ett helt träkvarter.
Bild: Yle/Stefan Härus

Jämförelseprojekt i Åbo och Helsingfors

Det är inte bara i Borgå som det satsas på trähöghus. I Hirvensalo, Åbo, har man låtit bygga två likadana höghus. Ett i trä och ett i betong, så att man ska kunna undersöka vilka fördelar och nackdelar de olika materialen har.

Ett liknande projekt har genomförts i Kungseken i Helsingfors år 2018, och där börjar man redan ha lite resultat från de olika byggnaderna.

Petri Heino, programchef för Miljöministeriets program för träbyggande, berättar att det första man sett i projektet är att koldioxidavtrycket är mycket lägre i trähöghuset.

– Jag tror att det var 40 % lägre i byggfasen, det vill säga i skapandet av materialet och i byggandet, säger Heino.

Petri Heino, projektanställd på miljöministeriet för att främja höghusbyggande i trä.
Bildtext Petri Heino, programchef för Miljöministeriets program för träbyggande
Bild: Miljöministeriet

Dessutom har man undersökt hur väl de boende trivs i sina lägenheter i trä respektive betong, men där har inte konstaterats några skillnader.

Däremot visade det sig att höghuset i betong krävde mera korrigeringar i efterhand.

– Trähöghuset klarade sig bättre när man ser på hur mycket byggfirman måste åtgärda efter ett och två år. I betongbyggnaden fanns det mycket mera fel, säger Heino.

Så hittills pekar det mesta mot att vi borde bygga mera höghus i trä, det enda som talar emot det är att trähöghus kan vara lite dyrare.

Heino uppskattar att priset är mellan 0-20 procent dyrare än att bygga i betong, vilket egentligen betyder att det redan finns trähöghus som är i samma prisklass som betong.

Stadsplaneringschef Dan Mollgren menar att teknologin kommer att hjälpa oss att bygga smidigare och billigare.

Servicehuset Ratamo i Åbo är ett fyra våningar högst trähöghus, men det nya huset bakom är byggt i betong.
Bildtext Servicehuset Ratamo i Åbo är byggt i trä.
Bild: Yle/Linus Hoffman

Brandsäkerhet inte ett problem för trähöghus

När det kommer till säkerheten med träbyggnader brukar ofta brandfaran komma på tal. Mollgren menar att brandsäkerheten är en lång ekvation.

– Trähöghus går att bygga så att de är väldigt trygga, det är ingen kritisk fråga längre. Men vi ska minnas att om man talar om riktigt högt byggande så är brandsäkerheten inte helt enkel oavsett om det är byggt av stål, trä eller betong.

Petri Heino instämmer och menar att trähöghus ofta är säkrare än flervåningshus i betong eftersom trähus måste ha automatiska sprinklersystem.

Finländare vill bo i trähus

Målet med ett klimatneutralt Finland 2035 gör att myndigheter och städer vill bygga allt mer hus i trä, men enligt Mollgren verkar det som att finländarna också gärna bor i trähus.

Enligt enkäter från 2018 som Miljöministeriet och Tammerfors universitet gjort uppgav över 50 procent av de svarande att deras inköpsbeslut påverkats av huruvida det använts trä i byggnaden eller inte.

– När vi i Borgå gjorde en egen enkät svarade 70 % att de tycker att trä är det bästa byggnadsmaterialet, säger Dan Mollgren.

Han konstaterar att det ökade intresset för träbyggnader kan ha att göra med strategier som driver oss i den riktningen, men också för att människor helt enkelt vill bo i byggnader av trä.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln