Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

När dofter känns farliga - Susanne Agte blev miljökänslig, men hjälper nu läkare vid universitetssjukhuset: ”Det går att bli frisk"

Från 2020
Susanne tittar på vita orkidéer i en blomaffär.
Bildtext I dag njuter Susanne Agte av blommor, men när symptomen var som värst kunde hon inte gå in i en blomaffär.
Bild: Yle/Marie Söderman

I Finland beräknas flera tusen personer ha nedsatt arbetsförmåga på grund av miljökänslighet.

Att vara miljökänslig är ett tillstånd där man till skillnad från de flesta andra reagerar fysiskt väldigt starkt på olika ämnen i omgivningen.

"Du kan bli frisk" - en berättelse om miljökänslighet

38:22

Om problemet eskalerar kan det bli svårt att röra sig i samhället och leva ett normalt liv.

- De allra flesta som har den här typens symptom har inte fått den hjälp de behöver. Därför måste vi hitta nya metoder så att patienterna ska få ett bättre liv, säger överläkare Maritta Kilpeläinen vid lungkliniken vid Åbo universitetscentralsjukhus (ÅUCS).

Maritta står i vit läkarrock under ljusa takfönster och tittar ut ur bild.
Bildtext Maritta Kilpeläinen, överläkare vid lungkliniken i Åbo.
Bild: Yle/Marie Söderman

När dofter och lukter börjar styra ditt liv

För sju år sedan blev Åbobon Susanne Agte miljökänslig och började reagera kraftigt för dofter och kemikalier.

Problemen uppstod efter att familjen hade bott i en bostad med skadlig inomhusluft.

I Svenska Yles radiodokumentär "Du kan bli frisk"- en berättelse om miljökänslighet berättar Susanne Agte om vad som egentligen hände - och hur hon blev frisk.

Yle/Arash Matin
Bildtext Susanne Agte.
Bild: Arash Matin / Yle

- Jag började känna dofter och lukter överallt. Då jag utsattes för starka dofter kände jag extremt obehag, det blev svårt att andas och jag kunde få utslag. Enbart en misstanke om mögel eller skadlig inomhusluft gjorde mig sjukare. När symptomen var som värst sprang jag förbi tvättmedelshyllorna i butikerna av rädsla för att annars börja må ännu sämre, säger Agte.

Trots att familjen flyttade ut ur den skadade bostaden och in i friska utrymmen där hon inte längre exponerades för dålig luft, blev hennes fysiska symptom värre.

Men läkarna hade inga råd att ge.

Miljökänslighet - vad är det?

Letade efter svar - och fann svar

Susanne Agte har jobbat länge inom bankvärlden och som bankdirektör var hon van att hitta lösningar på olika problem. Men då hon själv blev sjuk verkade ingen kunna hjälpa.

- Det fanns inga "happy ends". Alla historier man läste om det här problemet handlade om folk som var kroniskt sjuka. Vissa hade tvingats flytta ut till en stuga i skogen för att undvika dofter eller elektromagnetiska fält, säger Agte.

Då jag utsattes för starka dofter kände jag extremt obehag, det blev svårt att andas och jag kunde få utslag

Susanne Agte

Men hon vägrade låta symptomen styra livet och bestämde sig för att att bli bra. En lång process började där hon utbildade sig till mental tränare och fördjupade sig i hjärnforskning.

- Att utsättas för skadlig inomhusluft, att tvingas flytta och ständigt bli ifrågasatt kan vara en extremt stressande situation. I dag vet man att då kroppen utsätts för stark stress aktiveras hjärnans larmcentral, amygdala. Ju längre stressen håller i sig och ju mer alert du är på att registrera potentiell fara, desto snabbare börjar amygdala varna dig och det stärker stressresponsen i din kropp. Till sist kan du inte längre styra reaktionen utan den styr dig, säger Agte.

Susanne Agte drog slutsatsen att hon - alltså hjärnan - hade börjat tolka även ofarliga dofter som fara. Ju mer hon registrerade dofter runt sig, desto större kändes problemet och desto värre blev också de fysiska symptomen.

Susanne går i Vårdbergsparken, på marken ser man höstlöv.
Bildtext I flera år var överkänsligheterna närvarande i Susanne Agtes vardag, i dag känns de avlägsna.
Bild: Arash Matin / Yle

Men genom att få ner stressnivån i kroppen via djupandning och avslappningsövningar och genom att kombinera det med regelbunden mental träning blev hon själv helt frisk.

- En idrottare kan träna sin prestation i förväg mentalt. På motsvarande sätt kan också en miljökänslig träna i förväg. Inför ett besök i en blomaffär med starka dofter kan man till exempel se framför sig hur man njuter av blomdoften i affären, säger Agte.

Forskning pågår vid lungkliniken i Åbo

Att vara extremt miljökänslig kan vara invalidiserande, därför kände Agte att hon ville försöka hjälpa andra som har en liknande samling svåra symptom som hon själv hade.

Via universitetssjukhuset i Åbo kom hon i kontakt med läkare vid lungkliniken som var beredda att testa hennes metod, bland dem överläkare Maritta Kilpeläinen.

Susanne Agte betonar att hon inte vill förminska fysiska problem som uppstått då en person har vistats länge i utrymmen som har konstaterats vara skadliga för hälsan.

- Om man bor eller jobbar i ett sådant hus anser jag att man ska söka sig bort. Jag vill försöka hjälpa personer som fortfarande har svåra problem trots att de inte längre exponeras för skadlig inomhusluft.

Under de två senaste åren har Agte handlett några grupper med svårt miljökänsliga patienter vid sjukhuset för att hjälpa dem att bli friska.

Resultaten utvärderas som bäst, men redan nu har vissa patienter blivit helt återställda och merparten har fått stor hjälp.

- Det här är ett mycket gott resultat, säger överläkare Maritta Kilpeläinen som också är medlem i den nationella expertgruppen för inomhusluft och hälsa vid Institutet för hälsa och välfärd, THL.

Det här är ett mycket gott resultat

överläkare Maritta Kilpeläinen

I radiodokumentären "Du kan bli frisk" - en berättelse om miljökänslighet utvidgas resonemanget kring överkänsligheterna ytterligare.

Emma och Susanne sitter mittemot varann kring ett matbord.
Bildtext Emma Strömberg tillsammans med Susanne Agte.
Bild: Yle/Marie Söderman

Också Åbobon Emma Strömberg, som har en liknande historia som Susanne Agte, berättar i dokumentären om hur hon blev helt frisk från sina överkänsligheter.

- Jag hade väldigt starka fysiska symptom som var både förvirrande och orosskapande och jag träffade Susanne i ett väldigt kritiskt skede i livet. I dag mår jag bra och är frisk, säger Strömberg.

Diskussion om artikeln