Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Hårdare restriktioner i Österbotten - högst 20 personer vid allmänna sammankomster

Från 2020
Uppdaterad 01.12.2020 16:30.
Sportsupportrarna i Red Army på läktaren.
Bildtext Vasa Sport skjuter upp resten av hemmamatcherna före jul hellre än att spela inför tomma läktare.
Bild: Anna Wikman/Yle

Det varade inte länge. Restriktionerna i Österbotten hårdnar i december. Nu är det högst 20 personer som gäller, även om säkerheten kan garanteras. Det innebär till exempel att Sport i kväll spelar sin sista hemmamatch innan jul.

Regionförvaltningsverket i Västra och Inre Finland fattade idag, tisdag, beslutet att högst 20 personer får samlas vid offentliga tillställningar och allmänna sammankomster under tiden 2-21 december.

Beslutet gäller Vasa sjukvårdsdistrikt, Mellersta Österbottens sjukvårdsdistrikt (förutom Reisjärvi), Södra Österbottens sjukvårdsdistrikt och Mellersta Finlands sjukvårdsdistrikt.

I november fick man i Österbotten ordna tillställningar för över 20 personer om säkerheten kunde garanteras och den 22 november fattade RFV ett beslut om att gränsen i Österbotten i december skulle vara 50 personer före säkerhetsarrangemang behövs.

Det beslutet trädde i kraft idag och hinner alltså bara vara i kraft i en dag. Från och med den 2 december går man ner till högst 20 personer.

Och då måste arrangören dessutom se till att alla säkerhetsföreskrifter följs. Tillställningar för över 20 personer är förbjudna.

Läget har försämrats snabbt

Detta gäller alltså i alla de ovan nämnda sjukvårsdistrikten. Även i Österbotten, där kurvan har pekat neråt på sistone och läget förbättrats.

- På en vecka har läget blivit så mycket sämre att vi var tvungna att fatta ett nytt beslut, säger överdirektör Marko Pukkinen.

Orsaken är att läget i de omkringliggande sjukvårdsdistrikten försämras och det förekommer till exempel arbetspendling mellan de olika distrikten.

- Läget försämras i nästan hela landet och också i sjukvårdsdistrikten på vårt område. Pendlingsområden går över distriktens gränser. Dessutom, om man i Österbotten skulle ha väldigt lindriga restriktioner så skulle folk snabbt föra med sig smittan hit. Det har vi sett till exempel i Tammerfors, dit det kommit folk från Helsingfors för att festa, säger Pukkinen.

Med dessa restriktioner hoppas man lindra läget före jul.

Ingen publik

Rent konkret betyder detta till exempel att Vasa Sport igen får tömma hallen på folk.

- Det är synd, men nödvändigt i det här läget, säger Pukkinen.

Efter den 21 december återgår man till de restriktioner som RFV fattade beslut om den 22 november. Detta givetvis förutsatt att läget förbättras.

Senare på tisdag eftermiddag meddelar Vasa Sport att lagets resterande hemmamatcher före jul flyttas framåt. Sista hemmamatchen före jul blir den som spelas ikväll mot Tappara.

Texten uppdaterad kl. 16.30 med överdirektör Marko Pukkinens kommentarer.

Texten uppdaterad kl. 17.26 med att Sport inte spelar fler hemmamatcher före jul. Matcherna flyttas framåt.

Diskussion om artikeln