Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Att separera och komma överens om barnen kan vara oerhört svårt - österbottniska "Sara": "Medlingen blev en extra stress för mig"

Från 2020
Skuggor på marken av förbipasserande människor.
Bildtext Ensam, utbränd och med skuldkänslor är det inte lätt att söka hjälp. "Sara" säger att det är först i efterhand hon fått reda på vilken hjälp hon kunde ha fått. Arkivbild.
Bild: Silja Viitala / Yle

Flerbarnsmamman "Sara" från Jakobstadsregionen har en jobbig separation bakom sig. Hon och exmannen kunde inte komma överens om hur vårdnaden av barnen skulle ordnas. "Sara" och hennes exman deltog i medling för att nå en lösning vad gäller vårdnaden. Men medlingen blev en extra stress för henne. Så ska det inte kännas, tvärtom, säger man vid socialen.

"Sara" vill berätta om sina erfarenheter för att belysa att det kan kännas svårt att få hjälp efter en skilsmässa med barn involverade. Samtidigt som man kämpar med skuld- och skamkänslor över att man skiljer sig.

Svenska Yle tillåter anonymitet i det här fallet eftersom "Sara" vill skydda sina barn från publicitet.

- Beslutet att separera var inte gemensamt vilket gjorde att vi hade jättesvårt att komma överens om hur vi skulle gå tillväga med i princip allting, berättar hon.

- Eftersom jag bor på en liten ort så ville jag inte hänga ut någon av oss och vårt privatliv utan jag försökte sköta det mesta själv. Det resulterade i att jag aldrig fick reda på vad jag kunde ha fått för hjälp förrän i efterhand.

Hon berättar att hon både ringde och mejlade socialen i kommunen men säger att hon aldrig fick något svar.

Vilken sorts hjälp hade du behövt?

- Jag önskar att det fanns ett lätt sätt att ta kontakt, att man vet att det är okej att separera och bara att ringa så får man mera stöd.

Enhetschefen Carita Blomström på familjeservicecentralen vid social- och hälsovårdsverket i Jakobstad säger att barnatillsyningsmännen har telefontid en timme fyra dagar i veckan.

Genom att googla eller gå in på social- och hälsovårdsverkets webbplats hittar man mera information och kontaktuppgifter.

Ett annat alternativ är att ringa social- och hälsovårdsverkets växel som kan koppla en till rätt ställe.

Tungt att leta fram information

Själv tror "Sara" att allt sådant blev mycket svårare för henne i och med att hon i samband med separationen också blev utbränd.

- Att hitta information och fatta beslut är inte så enkelt då man är utbränd. Jag önskar då att jag hade kunnat ringa lika lätt som man ringer till hvc för en läkartid.

I stället för att få en tid för att sätta sig ner och prata med någon utan att göra så stor grej av det blev det så småningom medling.

Det innebar att exmaken, hon själv och deras ombud samt en sakkunnig från familjeservicecentralen och en domare träffades för att nå en lösning.

För "Sara" blev det mest ångest av det hela.

- I och med att jag hann bli utbränd upplevde jag att det hade varit lättare att sätta oss ner vid socialen. Bara att vi hade varsitt ombud och domare på plats gjorde att det blev en extra stress för mig.

Hon säger att det på pappret gick bra och det gick lugnt till. Men i efterhand upplever hon att hon inte fick fram det hon ville säga.

- När det blev så pass stort höll jag kanske tillbaka. Jag framhöll inte min sida eller försökte kämpa för mina rättigheter som jag hade gjort om vi suttit i lugn och ro.

Vad gäller medlingen säger Carita Blomström att ingen ska behöva känna att den skapar stress. Tanken är tvärtom att det räcker att bara komma och diskutera.

- En rättegång kräver däremot långa utredningar och då försöker föräldrarna ofta hitta bevis mot varandra. Medling är tänkt att vara en lågtröskelmodell där man bara diskuterar barnens vardag och välmående, säger Blomström.

Kämpar med skam och ensamhet

De fick till stånd ett avtal men relationen mellan "Sara" och exmaken är fortfarande i dag, flera år senare, inflammerad.

- Inför barnen går det bra, men så fort vi ska diskutera enskilt blir det stora svårigheter. Men vi är fortfarande föräldrar till samma barn.

För henne är det extra viktigt att berätta om sina erfarenheter eftersom hon kände att hon blev så ensam och inte visste vem hon skulle kontakta. I efterhand har hon hört om flera andra i samma situation.

- Det är ingen liten grej man går igenom, speciellt inte då man har barn tillsammans. På alla skalor när man ser på depression så räknas separation som något man får lika höga poäng för som om någon i ens närhet dör. Det är en jättestor sak och det är vanligt. Och man känner skuld och skam över att man överhuvudtaget går igenom en separation.

Inte minst därför vill "Sara" att det här ämnet ska belysas.

- Att fast man separerar behöver man inte känna sig misslyckad. Det är bara ett steg framåt för att situationen ska bli bättre.

Dagishämtning och släkt som lägger sig i är tvistefrön

Enligt enhetschef Carita Blomström på familjeservicecentralen vid social- och hälsovårdsverket i Jakobstad finns det många olika saker som kan bli tvistefrön efter en separation.

I de flesta fall lyckas ändå föräldrarna komma överens om var barnen ska bo. Hur man ordnar flytten från det ena hemmet och hur man ska se till att barnen har tillgång till den andra föräldern.

- Det här fungerar vanligtvis ganska bra. De kommer till barnatillsyningsmännen, skriver avtal och förhoppningsvis rullar vardagen på.

Ung person sitter på en trappa med mobiltelefonen i handen.
Bildtext När ska tonåringen vara hemma om kvällarna och vem ska få hämta småbarnen från dagis? Det finns många frågor som kan bli tvistefrön efter en skilsmässa.
Bild: Henrietta Hassinen / Yle

Men då det blir konflikter kan det handla om allt från regler kring hemkomsttider till klädköp.

- Vem hämtar från dagis och får en eventuell ny partner hämta barnet från daghem? Vem köper kläder och var ska de finnas, eller om expartnerns släkt lägger sig i. Det kan bli riktigt, riktigt besvärligt.

Follo-medling brukar fungera bra

Om föräldrarna vill ha hjälp finns flera olika vägar att gå. Då ett par som har barn skiljer sig ska de i princip alltid träffa en barnatillsyningsman eftersom till exempel avtal om underhåll ska skrivas.

Så till en del kan barnatillsyningsmännen hjälpa, annars finns till exempel familjeterapi.

Ett sätt som enligt Blomström brukar fungera bra är medling. Det handlar om samma så kallade Follo-medling som "Sara" i texten ovan gick igenom.

Follo är den ort i Norge som började med sådan här medling och sedan 2014 erbjuds det i alla kommuner i Finland.

Follo är alltså en medling i tvist om vårdnaden och den här medlingen sker i tingsrätten och med domare. Men Blomström poängterar att det inte är fråga om en rättegång.

Förutom domaren finns föräldrarna och deras juridiska ombud och ett sakkunnigbiträde (kan till exempel vara en psykolog, familjeterapeut eller motsvarande) på plats.

I Österbotten görs mellan 20 och 25 sådana här medlingar per år, i Karleby kring fem.

Carita Blomström är själv follo-medlare och hon ser två orsaker till att medlingarna brukar leda till en lösning.

- Vi tolkar det som att då båda föräldrarna är med vid tillfället blir det inte en känsla av att en barnatillsyningsman är mer på den enas eller andras sida utan båda är med och hör diskussionen. Och så har vi faktiskt en hel dag på oss att diskutera barnens ärenden och vad det betyder för dem. Föräldrarna kan också erbjudas en uppföljningsdag.

Föräldrarna kan själva ansöka om Follo-medling och tröskeln att göra det ska heller inte vara så hög, enligt Blomström.

- Det behöver egentligen inte vara så stora och svåra saker. Om föräldrarna känner att de inte kommer vidare så behöver det inte vara mer än att man inte kommer överens om vardagen för barnet.

Blomström säger att den här medlingen kan ges till alla som vill.

- Det finns nog resurser så att alla som vill får en medling. Det kan ta 2-3 månader men alla får en Follo-medling.

Involvera barnen men tryck inte på för hårt

Har föräldrarna ett bra samarbete vid en separation behöver separationen enligt Blomström inte vara en fara eller en riskfaktor i barnens liv.

- Men ju större konflikt mellan föräldrarna desto större risk att det påverkar barnens trygga barndom.

Enligt Blomström är det viktigt att barnen får behålla en nära relation och regelbunden kontakt med båda föräldrarna. Det ska också vara tillåtet att prata om och med den andra föräldern.

Nallebjörn på fönsterbräda
Bildtext Låt barnet prata och ställa frågor men tvinga inte fram diskussioner är några av råden till föräldrar som separerar.
Bild: (C)2013 Stevanovic Igor / Mostphotos

- Lyssna på barnet och fråga vad barnet funderar över eller oroar sig för. Sådant som kan vara viktigt i barnets liv som till exempel att kommer jag att träffa mor- och farföräldrar också i framtiden eller hos vem ska mitt husdjur bo.

Samtidigt ska man inte heller pressa barnet med frågor eller att barnet måste ta ställning och välja sida i konfliktsituationer.

Diskussion om artikeln