Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Haddom skola i baracker på obestämd tid - rektor: Bra att skolan undersöks ordentligt

Från 2020
Uppdaterad 02.12.2020 06:03.
haddom skola i Lovisa
Bildtext Skolhuset i Haddom ska genomgå ytterligare undersökningar innan staden fattar beslut om renovering av skolan. Arkivbild.
Bild: YLE/Stefan Härus

Haddom skola har varit indragningshotad flera gånger, men den har alltid fått fortsätta. Och det mycket tack vare föräldrarnas kamp för att bevara skolan. Än så länge står skolan kvar men just nu utan både elever och lärare.

I höstas flyttades alla tillfälligt till baracker i centrum av Lovisa eftersom en del av personalen fått symtom som tyder på inneluftsproblem.

Då var budet att de ska vistas i baracker i en till två månader. Nu har två månader gått och det nya budet från Antti Kinnunen, som är lokalchef i Lovisa, är att undervisningen sköts i baracker åtminstone hela januari.

Vårterminen inleds hur som helst i baracker och vid behov kan eleverna fortsätta skolgången i barackerna hela våren, men hur läget sedan ser ut är oklart. Lovisa stad äger barackerna men själva lovet går ut.

Att det är oklart hur lång barackvistelsen sist och slutligen blir är något som man helt enkelt få leva med, säger rektor Karita Markusas.

- Vi klarar undervisningen bra och då det kommer direktiv om att vi ska stanna längre i baracker hämtar vi mer saker från skolan så vi klarar oss en tid framöver.

bild på baracker
Bildtext Haddom skola har tagit över barackerna på Gamla strand i Lovisa centrum, där Lovisa gymnasium senast höll till under sin renovering. Arkivbild.
Bild: Sandra Crawford/Yle

Flera undersökningar behövs

En undersökning av byggnadens konstruktioner har gjorts och golvet har öppnats upp på ett ställe.

Enligt lokalchef Antti Kinnunen räcker det inte. För att få reda på hur stor renovering som behövs och vad den kan kosta måste konstruktionerna öppnas upp på fler ställen.

- Nu kommer skolan att öppnas upp på sex olika ställen och det kommer att tas ett tiotal materialprov från byggnadsmaterial.

Kinnunen hoppas att både tilläggsundersökningarna och en uppskattning av hur stora kostnaderna blir är klara innan årsskiftet.

- Varje gång skolan har blivit tillfrågad har personalen gett en rapport om vad som behöver repareras och ses över i skolhuset.

Om man går längre bak i tiden har det funnits behov av större renoveringar.

- Det har länge varit ett problem med fukt i skolans källare och vi har påtalat det flera gånger men det har alltid fått vara, säger Karita Markusas.

Att skolan nu får en grundlig genomgång är välkommet.

- Jag tycker det är bra att skolbyggnaden undersöks grundligt så att bristerna kan åtgärdas ordentligt.

Diskussion om artikeln