Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Samlingspartiet vill skapa 120 000 nya jobb – men inte fler, för då blir samhället för hårt mot de svaga

Från 2020
Kai Mykkänen eduskunnassa 12.9.2019
Bildtext Riksdagsgruppens ordförande Kai Mykkänen. Arkivbild.
Bild: Pekka Tynell / YLE

När Antti Rinne började använda begreppet "diskretionära arbetstillfällen" (på finska päätösperäinen työpaikka) i sysselsättningspolitiken väckte det en del munterhet och kritik.

Begreppet betyder egentligen bara att en regering kan bidra till att skapa bestående arbetstillfällen genom att fatta egna politiska beslut.

Trots att man också inom Samlingspartiet begabbade det onekligt lite krångliga begreppet, använder man nu detsamma i sin skuggbudget.

Samlingspartiet slår på stort. Man vill besluta om 120 000 nya jobb, mångfaldigt fler än regeringen.

120 000 jobb är bra, 150 000 är för mycket

Riksdagsledamot Juhana Vartiainen, varför kan ni inte samtidigt besluta om 150 000 nya arbetstillfällen?

- Om du läser vår skuggbudget så finns det förankring i forskning eller bedömningar från experter för alla de här arbetstillfällena. Det är inte siffror som vi hittat på.

Men skulle ni ha kunnat hitta sådana reformer som skulle ha förankrat 150 000 jobb?

- Ja men då skulle politiken ha blivit lite för burdus. Då skulle vi ha bordat skära ned det sociala skyddsnätet väsentligt. Men vi ville förankra det här realistiskt, sådant som är nu möjligt att göra här i Finland.

Samlingspartiet vill styra människors val på rätt sätt

Ni säger i programmet att regeringen inte ska göra val för individens del, det ska hon själv få göra. Samtidigt vill ni ha olika skatteavdrag som regeringar brukar använda just för att styra människors val. Till exempel vill ni höja hushållsavdraget, varför det?

- Sådana skatteavdrag skapar ändå frihet. Det gör att hushållet kan välja mellan tjänster och bättre kan justera sin frihet.

Riksdagsledamot Juhana Vartiainen, Samlingspartiet.
Bild: Petteri Bülow / Yle

Om man går till hårklyverier, tycker ni alltså att regeringen ska få styra människors val?

- Generellt tycker vi om att hushållens egen frihet främjas. I en perfekt värld skulle vi inte ha skatteavdrag alls, men vi lever i en imperfekt värld där det inte lönar sig att anställa någon att göra hushållsarbete.

Bilen är viktigare än marknadsekonomin

När det gäller att få ner trafikutsläppen vill partiet slopa bilskatten på nya bilar och samtidigt höja den årliga fordonsskatten till vissa delar.

Expertgrupper vid Aalto-universitetet och VTT har tidigare räknat ut att en utsläppshandel med bränsle är det effektivaste sättet att minska utsläppen.

Riksdagsgruppens ordförande Kai Mykkänen, Samlingspartiet vill överlag ha mer kostnadseffektivitet och marknadsekonomi. Varför väljer ni inte utsläppshandel då?

- I det här fallet kan vi inte ha renodlad marknadsekonomi, för bilen är så viktig för många finländare, och vi vill inte att deras utgifter ska höjas för mycket. Men vi accepterar ändå förhöjningen i bränsleskatten som trädde i kraft i somras.