Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

"Det är bra att bo här - vi skulle bara behöva fler invånare" – nu ska segregationen av Korsnäståget i Vasa minska

Från 2020
Kvinna med munskydd och glasögon står och håller i en färgkarta för hårfärger. Hon tittar rakt in i kameran.
Bildtext Jaana Viitala jobbar och bor i Korsnäståget och hon känner inte alls igen sig när folk pratar om Korsnäståget som ett oroligt ställe. Det är bra att bo här men vi behöver fler invånare, säger hon.
Bild: Yle/Sofi Nordmyr

Av 3 600 invånare i stadsdelen Korsnäståget i Vasa är cirka 20 procent arbetslösa och lika stor del har en invandrarbakgrund. Under tre års tid fäster nu staden blicken på Korsnäståget i ett utvecklingsprogram som bland annat ska förebygga segregation av området.

Det är tisdag förmiddag, ett par minusgrader och nästan så att solen vill titta fram över köpcentret i Korsnäståget i Vasa. Det är inte många människor i rörelse, men så står också en stor del av lokalerna i köpcentret tomma.

En passage utomhus under tak mellan två byggnader. En mörkklädd man går bort från kameran. På bilden syns också bakdelen på en skåpbil.
Bildtext Det är inte en livlig förmiddag i Korsnästågets köpcenter när Yle Österbotten är på plats.
Bild: Yle/Sofi Nordmyr

Men i åtminstone en lokal finns det framtidstro och inga tankar på att lägga lapp på luckan. Det är inne i frisörsalongen.

- Visst är det bra här, bra skola och affärer men det skulle behövas fler invånare. Det finns industri men antalet invånare har inte ökat i samma takt som arbetsplatser, säger Jaana Viitala.

Jaana Viitala jobbar som frisör och i tjugo års tid har hon hyrt en stol inne i salongen i köpcentret i Korsnäståget. Lite längre, eller i sammanlagt 22 år har hon bott i Korsnäståget.

Bild tagen utifrån in till en frisörsalong. Genom en springa i fönstret ser man en kvinna med munskydd.
Bildtext Jaana Viitala har hyrt en stol i frisörsalongen i köpcentret i Korsnäståget i 20 år.
Bild: Yle/Sofi Nordmyr

När vi besöker frisörsalongen där Jaana Viitala jobbar finns det en kund på plats. Det är Taimi Tienvieri som har bott på egnahemshusområdet i norra Korsnäståget i 43 år.

Om Taimi Tienvieri får önska fritt vill hon ha någonstans att simma, hon vill också ha lekparker och ett loppis i Korsnäståget.

Men framför allt vill hon att hälsovårdsstationen ska få stanna i Korsnäståget och inte behöva flytta till Sandviken. Hälsovårdsstationen finns intill köpcentret.

- Det blir för dyrt för äldre personer att behöva ta sig annanstans för vård. Jag kan inte förstå varför det inte skulle få vara kvar här. Det är bra läkare och bra personal här, säger Tienvieri och får medhåll av Jaana Viitala.

I många år har Korsnäståget dragits med ett lite ofördelaktigt rykte som bland annat hävdar att det är oroligt i Korsnäståget. Varken Taimi Tienvieri eller Jaana Viitala kan hålla med om det.

- Om vi säger som så, det är mycket bättre här än vad ryktet säger. Åtminstone har det aldrig hänt något där jag bor, säger Tienvieri.

Invånarna ska bli hörda

Taimi Tienvieri, Jaana Viitala och alla andra som bor i Korsnäståget ska få säga sitt om hur de vill att Korsnäståget utvecklas.

Under tre år, med start i år, är Vasa stad med Korsnäståget en del av statens förortsprogram. Det är 24 orter i 13 städer som valts ut till förortsprogrammet.

Målet är att förebygga segregation av bostadsområdet, öka invånarnas välmående och delaktighet och främja områdets livskraft.

Vasa stads utvecklingsprojekt i Korsnäståget kostar 2,5 miljoner euro. Av det ger staten ett stöd på 35 procent, i det här fallet cirka 900 000 euro.

Som en del av utvecklingsprogrammet i Korsnäståget ska invånarna höras i flera omgångar. Sedan en dryg vecka tillbaka ligger den första invånarenkäten ute på Vasa stads webbplats.

Man ska också ordna invånartillfällen men på grund av den pågående pandemin har man hittills ordnat dem i mindre grupper på nätet.

Fler småhus ska förändra invånarstrukturen

Korsnäståget valdes ut till förortsprogrammet eftersom det fyllde flera kriterier. Bland annat är arbetslösheten hög, omkring 20 procent. Också andelen invånare med invandrarbakgrund är hög, omkring 20 procent.

Bostadschef Jonas Nylén på Vasa stad tror att en nyckelfaktor i att förebygga segregationen är att förändra byggnadsbeståndet. Det vill säga hurudana bostäder det finns i området.

- Det skulle vara väldigt bra om vissa av hyreshusen skulle förvandlas till hus med ägobostäder. Det skulle också vara väldigt bra om man kunde få fler småhus, kanske i stora mängder. Det är ett sätt att göra bostadsstrukturen mångsidigare, säger Nylén.

Vägskylt som det står Ristinummi Korsnäståget på. I bakgrunden kommer en bil körande. Det är lite snö på marken.
Bildtext Det finns många äldre våningshus med hyresbostäder i Korsnäståget.
Bild: Yle/Sofi Nordmyr

Rent konkret ingår det i förortsprojektet att förbättra och bygga nya lättrafikleder, upprustade busshållplatser, lekparker, utegym och hundpark.

Det ingår också en del socialt men merparten av pengarna kommer att gå till rent fysiska saker.

- Det är stadens kulturservice, biblioteksservice och ungdomsservice som har hand om dem. Det är väldigt viktiga åtgärder när det gäller förortsutveckling, säger Nylén.

Samtidigt pågår det också ett forskningsprogram som en del av statens förortsprogram. Det är Vasa universitet som kommer att forska i hur invånarna i Vöråstan och Korsnäståget har det.

Ungdomsgård fotograferad utifrån.
Bildtext Ristikka heter ungdomsgården i Korsnäståget.
Bild: Yle / Anna Kurtén

Dessutom pågår det tre andra projekt i stan utanför förortsprogrammet, med hela stan som målgrupp. Där försöker man bland annat få arbetslösa invånare aktiverade, vilket tangerar Korsnäståget där många är arbetslösa.

Det är inget som går över en natt och det finns flera stadsdelar än Korsnäståget som är i behov av utveckling. Jonas Nylén tror att mycket av det man tar fram under projekttiden i Korsnäståget går att tillämpa också i andra stadsdelar.

- Det handlar om att få med många olika enheter inom Vasa stad och samarbeta med områdets invånare och aktörer. Vi vill göra sådant som stadens invånare vill ha.

- Vad beträffar Korsnäståget så tar inte behovet att utveckla slut i och med det här projektet.

Förutom att Korsnäståget blir en del av statens förortsprogram pågår sedan tidigare en uppdatering av detaljplanen i området samt bygget av nya Variska skola.

Diskussion om artikeln