Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Borgå stad diskuterar åter ny pandemiavdelning: "Det kommer att se lite annorlunda ut än det gjorde i våras"

Från 2020
Skylt för pandemiavdelningen vid Näse hälsovårdscentral i Borgå
Bildtext Pandemiavdelningen i Näse hälsovårdscentral var igång mellan mars och juli. Arkivbild.
Bild: Yle/ Stefan Paavola

Diskussioner om en pandemiavdelning i Borgå inleddes på tisdagen. Behovet är inte akut, men vårdsidan vill hitta nya lösningar som inte belastar personalen eller patienterna på samma sätt som i våras.

I mars omvandlades enheten Wilhelmina vid Näse rehabiliteringscentral till pandemiavdelning för patienter som vårdades för covid-19.

Den lades ner i juli efter att läget lugnat sig och för närvarande finns en avdelning med enskilda rum i beredskap för patienter som insjuknat i covid-19.

I takt med att spridningen av coronaviruset har ökat i Nyland under hösten diskuterade ledningsgruppen för exceptionella förhållanden på tisdagen beredskapen att öppna en pandemiavdelning igen.

- Vi är medvetna om att det eventuellt blir ett behov av att vi startar upp en sådan här verksamhet i östra Nyland också. Längre än så är vi egentligen inte för tillfället, säger social- och hälsovårdsdirektör Ann-Sofie Silvennoinen.

Social- och hälsovården i Borgå känner att det just nu finns ett behov att diskutera och planera för eventuella åtgärder.

Medelålders kvinna poserar i en gränd med äldre trähus.
Bildtext Det finns ett starkt behov att diskutera hur en pandemiavdelning ska se ut, säger direktör Ann-Sofie Silvennoinen. Arkivbild.
Bild: Pressbild / Studio Lindell

Silvennoinen utgår ifrån att vården organiseras i Borgå stads regi, men på ett sätt som inte belastar personalen på samma sätt som i våras.

- Det kommer att se lite annorlunda ut än vad det gjorde för nu har vi en annan situation med långa vårdköer och mera vetskap än vi hade i våras, säger Silvennoinen.

När pandemiavdelningen togs i bruk i mars stördes många rutiner av de snabba förändringarna när många ur personalen plötsligt flyttades från olika enheter.

- Det påverkade intervallvården, rådgivningen, skolhälsovården och den preventiva verksamheten eftersom vi också hade flyttat den personalen till nya uppgifter. Det vill vi gärna ändra på nu.

Vilka förändringarna kan tänkas vara är för tidigt att säga.

- Vi behöver hitta nya möjligheter i samarbete med många aktörer och med dom andra kommunerna och komma till något resultat ganska snart, säger Ann-Sofie Silvennoinen.

Diskussion om artikeln