Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Finland tog ny tung kvalseger över Skottland – se debutanten Amanda Rantanen avgöra med osannolikt mål på stopptid

Från 2020
Uppdaterad 02.12.2020 05:07.
Se Finlands segermål mot Skottland - Spela upp på Arenan

Det blev en osannolik avslutning på kvalmatchen mellan Finland och Skottland. Finland fick en chans på stopptid, den tog man då landslagsdebutanten Amanda Rantanen gjorde målet som ger Finland ett gyllene läge att ta direktplatsen till EM.

Finland gör stor succé i EM-kvalet och det första mästerskapet sedan 2013 är nu väldigt nära. I kväll blev tre nya poäng då man slog Skottland med 1–0.

Segermålet kom när klockan skulle passera 95 minuter och stopptiden nästan var över.

Emmi Alanen slog en långboll att springa på för debutanten Amanda Rantanen. Rantanen hade bara varit på planen i några sekunder då hon kom fri med Skottlands målvakt Lee Alexander.

Alexander halkade till när hon var på väg ut men lyckade ända rädda Rantanens skott med benet, men bollen studsade rakt i ansiktet på Rantanen och sedan in i mål.

Segern gör att Finland fortfarande toppar gruppen och gör upp om direktplatsen till EM med Portugal. Skottland har inte längre några chanser att nå mästerskapet som spelas sommaren 2022.

Adelina Engman försöker stoppa Kirsty Smith som har bollen.
Bild: imago images/Sports Press Photo/ All Over Press

Skottland skapade chanser – Finland hade några kontringar

Skottland, den stora gruppfavoriten inför kvalstarten, har haft en mardrömslik höst och behövde tre poäng i kvällens hemmamatch. För Finland skulle ett kryss räcka bra för att behålla chansen att vinna gruppen.

Finland var tillbakapressat i matchen, Skottland vann skotten med 17–4 men de blåvita spelarna gjorde en stark försvarsinsats.

Hemmalaget kom ofta runt på kanterna men inne i straffområdet stod de finländska spelarna rätt. I första halvlek kom Jennifer Beattie och Kim Little till lägen men Finlands målvakt Tinja-Riikka Korpela var med på noterna och räddade.

Finland fick mest satsa på kontringar och var inte ofarliga i första halvlek. Efter en dryg halvtimme var Linda Sällström nära att nå först på ett inlägg, och sedan var Lee Alexander snabbt ute och avstyrde när Ria Öling var på väg att rinna igenom.

Efter paus var det nästan helt och hållet spel på Finlands planhalva. Martha Thomas fick tidigt ett bra läge men hennes nick misslyckades och gick förbi det finländska målet. Thomas hade sedan också ett lågt inlägg som Korpela räddade.

Skottlands två vassaste chanser kom i den 70:e och 78:e minuten. Först hade Lisa Evans ett riktigt bra läge i straffområdet men fick snedträff på bollen och Korpela kunde plocka upp den i famnen.

Sedan sköt Zoe Ness från distans och Korpela hade en del svårigheter med bollen men lyckades rädda den till en resultatlös hörna.

Amanda Rantanens segermål gör att Finland som sämst har säkrat en playoff-plats. Både Finland och Portugal har 16 poäng inför de två sista matcherna som spelas efter nyår.

Finland kommer att möta just Portugal och även gruppens slagpåse Cypern. Portugal har i sin tur också en match mot Skottland att se fram emot.

Resultat:

Skottland – Finland 0–1 (0–0)
90´ 0–1 Amanda Rantanen

Portugal – Albanien 1–0 (0–0)
57´ 1–0 Ana Capeta

Diskussion om artikeln