Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Känslorna på ytan när Finland säkrade ett kanonläge i EM-kvalet – Anna Signeul gav hjälten ett enkelt råd och fällde en tår efter segermålet: "Det här är inte riktigt klokt"

Från 2020
Finlands damlandslag jublar efter segrmålet mot Skottland.
Bildtext Amanda Rantanen (längst till vänster) blev finländsk segerskytt.
Bild: imago images/Pro Sports Images/ All Over Press

Första slutspelet sedan 2013 hägrar för Finland. Förbundskaptenen Anna Signeul trodde inte på ett så här bra läge, men nu har hon varit med och sänkt sina tidigare spelare. "Vi sa från första början att vi åker hit för att vinna och så gör vi det", säger Signeul till Yle Sporten.

Finland knackar på dörren till fotbolls-EM efter den tunga 1–0-segern i bortamatchen mot Skottland. När Amanda Rantanen med lite tur satte segermålet djupt in på stopptid släppte alla känslor i landslaget.

Spelarna samlades i en hög och var lyckliga efter andra raka uddamålssegern mot Skottland. På bänken såg det ut som att förbundskaptenen Anna Signeul fällde en glädjetår.

– Mål i sista sekunden – helt otroligt. Det kändes fantastiskt. Vilken seger, säger en märkbart glad Signeul till Yle Sporten.

– Amanda har internationella egenskaper och har stor löpkapacitet. Jag sa till henne att hon bara sätter fart om ett läge kommer. Det kom, hon satte iväg med bra tajmning, men hon fick bollen lite för långt ifrån sig. Sen studsade den i ansiktet och i mål. Hon förstod inte ens att hon gjorde mål.

Se Finlands segermål mot Skottland - Spela upp på Arenan

Efter tolv år som skotsk förbundskapten medger Signeul att hon också hann känna för sina tidigare spelare. Efter två raka mästerskap är deras chanser i EM-kvalet grusade.

– Jag har i princip fostrat de här skotska spelarna. Det blev mixade känslor, men framför allt är det otroligt kul. Vi sa från första början att vi åker hit för att vinna och så gör vi det.

På väg att nå målet

Segern betyder att Finland har ett drömläge i EM-kvalet. Med matcherna mot Portugal (hemma) och Cypern (borta) kvar att spela leder Finland gruppen.

Finland och Portugal, som slog Skottland i fredags, har lika många poäng och båda kan gå raka spåret till EM. De tre bästa grupptvåorna tar också en direktplats till slutspelet.

– Att vi skulle ha ett så här bra utgångsläge inför de två sista matcherna trodde jag inte. Det här var en av de tuffaste kvalgrupperna. Enligt mig var Portugal det bästa laget från den tredje seedningsgruppen.

– Ett kryss mot Skottland hade gjort att det fortfarande hade sett väldigt bra ut. Både jag och spelarna hade varit väldigt nöjda och glada med det. Nu? Det här är inte riktigt klokt. Det känns så bra, så roligt.

Finlands damlandslag jublar efter segern mot Skottland.
Bildtext Hela laget firade seger på innerplanen.
Bild: imago images/Pro Sports Images/ All Over Press

Hur stort skulle det vara för dig att föra Finland till ett EM?

– Det skulle vara väldigt stort. Det har varit vårt mål. Med den här gruppen tycker jag att det skulle vara en riktigt bra prestationen av oss att gå till EM.

"Växer hela tiden"

På grund av coronapandemin går kvalet i otakt och Finlands grupp spelas klart i februari. Enligt Signeul har höstens två segrar mot Skottland gett hela laget en kraftig boost inför upplösningen i kvalet.

– Spelarna visar att vi växer hela tiden. Det här ger spelarna ännu mer självförtroende och det betyder så mycket att spelarna tror på det vi gör och att de tror på sig själva.

– På den här nivån har man inte råd att ge bort något. Det gäller att hålla fokus i nittio minuter – även i en match mot Cypern. Det har laget gjort på ett perfekt sätt. Därför känner jag mig så positiv inför de två sista matcherna. Jag vet att vi kommer att ha fokus.

Efter slutsignalen i Edinburgh passar Signeul framför allt på att lyfta försvarsslitet.

– Vi pratade i paus om att de måste satsa framåt. De tryckte på rejält andra halvan av halvleken, men vilken försvarsinsats vi gör. Vi är organiserade och tuffa och vinner många dueller.

– Alla gjorde verkligen sitt. Vi har byggt en grund som gör att vi tror på det här.

Diskussion om artikeln