Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

New York Times: Trump har diskuterat benådandet av sina tre äldsta barn och sin personliga advokat Rudy Giuliani

Från 2020
Uppdaterad 02.12.2020 06:26.
President Trump med sin advokat Rudy Giuliani under en välgörenhetstillställning till förmån för New York-polisen. Bilden är tagen den 14 augusti.
Bildtext President Trump med sin advokat Rudy Giuliani under en välgörenhetstillställning till förmån för New York-polisen. Bilden är tagen den 14 augusti.
Bild: AFP / Lehtikuva

President Donald Trump har diskuterat med sina rådgivare om att benåda flera av sina barn och sin personliga advokat, Rudy Giuliani, skriver New York Times. Dessutom rapporteras om mutmisstankar kopplade till någon benådning.

ABC News rapporterade tidigare under dagen att Trump överväger att benåda familjemedlemmar.

Trump och Giuliani har diskuterat Giulianis möjliga benådning så sent som förra veckan, enligt två källor som NYT hänvisar till.

Trump ska enligt tidningen vara oroad över att justitieministeriet vill försöka komma åt honom genom att rikta in sig på hans tre äldsta barn - Donald Trump Jr., Eric Trump och Ivanka Trump - samt Jared Kushner, svärson till presidenten.

Det är oklart vilka brottsmisstankar som skulle kunna vara aktuella i sammanhanget, vare sig för Giuliani eller för Trumpbarnens del.

Den här bilden är tagen då president Trump höll sitt State of the Union-tal i februari i fjol. På mittersta raden från vänster: Jared Kushner, Ivanka Trump, Eric Trumps hustru Lara Trump, Eric Trump själv och längst till höger Donald Trump Jr.
Bildtext Den här bilden är tagen då president Trump höll sitt State of the Union-tal i februari i fjol. På mittersta raden från vänster: Jared Kushner, Ivanka Trump, Eric Trumps hustru Lara Trump, Eric Trump själv och längst till höger Donald Trump Jr.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Federala åklagare har tidigare förhört Giuliani gällande hans affärer i Ukraina och hans roll i samband med avskedandet av USA:s tidigare ambassadör i Ukraina, Marie Yovanovitch.

Trump har inte kommenterat de färska uppgifterna men Giuliani har på twitter kallat nyheten för “fake news” och sagt att han inte fört diskussioner som New York times hänvisar till.

Det är vanligt att avgående presidenter under sin sista tid vid makten benådar dömda personer.

Däremot är det mindre vanligt att en president på förhand benådar personer för eventuella framtida åtal. Det mest kända exemplet från närhistorien är, då president Gerald R.Ford benådade Richard Nixon för den sistnämndas brott som president.

Amerikanska medier: justitieministeriet undersöker mutmisstankar kopplade till benådning från presidenten

Justitieministeriet i USA undersöker misstankar om ett eventuellt mutbrott, uppger flera amerikanska medier. CNN var först ut med nyheten.

Brottsmisstankarna handlar om pengar som skulle ha kanaliserats till Vita huset i utbyte mot en benådning från presidenten.

Delvis sekretessbelagda dokument som en domstol i Washington D.C publicerat på tisdagen visar att distriktsdomaren Beryl Howell i augusti tagit emot en begäran från åklagare att få tillgång till dokument med misstänkt koppling till ett mutbrott.

De delar av dokumenten som offentliggjorts på tisdagen avslöjar inga namn och inte heller en tidsram.

Men dokumenten från augusti visar ändå att federala åklagare undersökt en misstänkt muthärva, där ett gediget politiskt kampanjbidrag skulle ha erbjudits i utbyte mot en benådning från presidenten eller i utbyte mot en nedsatt dom.

Enligt dokumenten har också ett femtiotal datorer, pekplattor och andra digitala instrument konfiskerats i samband med åklagarnas undersökning.

Domaren Holwell har också beviljat åklagarna tillstånd att ta del av e-postkorrespondens i anslutning till misstankarna.

Åklagarna har rätt att använda sig av korrespondensen i sin undersökningen, enligt Howell.

Källor: New York Times, CNN, AP, Reuters, ABC News.

Diskussion om artikeln