Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Morgonkollen: De fattigaste kan bli utan coronavaccin – och fyra andra nyheter att känna till den här morgonen

Från 2020
Det behövs mycket pengar för covid-19-vaccinet
Bildtext Det behövs mycket pengar för covid-19-vaccinet.
Bild: AFP / Lehtikuva

God morgon! Här listar vi fem nyheter som är bra att känna till den här dagen.

Vaccinet mot covid-19 kan fördelas orättvist

Det finns en risk för att de fattigaste och mest sårbara människorna i världen blir utan coronavaccin. De blir lätt överkörda då de rika länderna rusar efter vaccin.

Världshälsoorganisationen WHO försöker samordna distributionen på ett rättvist sätt, där rika länder hjälper de fattiga, men det är oklart om det lyckas.

Rapporter om att Trump försöker benåda sina nära

Det finns uppgifter om att USA:s avgående president Donald Trump försöker skydda sina närstående från lagens långa arm.

New York Times rapporterar att Trump har diskuterat med sina rådgivare om att benåda flera av sina barn och sin personliga advokat, Rudy Giuliani. Dessutom rapporteras om mutmisstankar kopplade till någon benådning.

President Trump med sin advokat Rudy Giuliani under en välgörenhetstillställning till förmån för New York-polisen. Bilden är tagen den 14 augusti.
Bildtext President Trump med sin advokat Rudy Giuliani under en välgörenhetstillställning till förmån för New York-polisen. Bilden är tagen den 14 augusti.
Bild: AFP / Lehtikuva

Trump ska enligt tidningen vara oroad över att justitieministeriet vill försöka komma åt honom genom att rikta in sig på hans tre äldsta barn - Donald Trump Jr., Eric Trump och Ivanka Trump - samt Jared Kushner, svärson till presidenten.

Finland föregångare i mansdominerad IT-bransch

Finland är en föregångare när det kommer till kvinnliga programmerare - i en klart mansdominerad värld med 90 procent manliga och endast 10 procent kvinnliga kodare.

Det finländska konceptet Mimmit koodaa som utbildar kvinnliga kodare sprids nu till övriga europeiska länder. Initiativet började för tre år sedan och har idag över 6 000 deltagare.

Kvinnor som lär sig att koda.
Bildtext Mimmit koodaa har över 6000 deltagare i Finland.
Bild: Mimmitkoodaa

Regeringen tar itu med pensionsslussen

Politikerna i regeringspartierna tar i kväll itu med det som facken och arbetsgivarna tidigare har misslyckats med, nämligen att enas om hur över 55-åringar ska få mer jobb.

Regeringspartiernas ordförande diskuterar saken i kväll. Det handlar bland annat om att slopa den så kallade pensionsslussen.

Arbetsmarknadsorganisationernas förhandlingar strandade i måndags och därför tar regeringen över.

Såg du målet?

Amanda Rantanen gör mål mot Skottland.
Bildtext Amanda Rantanen gör mål mot Skottland.
Bild: imago images/Sports Press Photo/ All Over Press

Det blev en osannolik avslutning på EM-kvalmatchen mellan Finland och Skottland i går kväll. Finlands segermål kom när klockan skulle passera 95 minuter och stopptiden nästan var över.

Det var landslagsdebutanten Amanda Rantanen, nyss inkommen på plan, som gjorde målet där bollen till slut studsade från hennes ansikte i mål.

Det blev alltså 1-0 till Finland och det första mästerskapet sedan 2013 är nu väldigt nära. Du kan se Rantanens mål här.

Väder

Tämligen mulet men mestadels uppehållsväder. I söder kan det bli lokala regnskurar eller blötsnö. Dagstemperaturen ligger mellan +3 och -3 grader. Kallare i norr.

Diskussion om artikeln