Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Nytt bakslag för Hongkongs demokratirörelse – tre förgrundsfigurer spärras in

Från 2020
Uppdaterad 02.12.2020 10:38.
En rad unga står med affischer med Joshua Wongs porträtt.
Bildtext Joshua Wong ämnade ställa upp som kandidat i parlamentsvalet som skulle ordnas i september. Hans kandidatur godkändes inte och valet sköts också upp.
Bild: Björn Ådahl

Tre ledande unga demokratiaktivister i Hongkong har på onsdagen dömts till upp till tretton och en halv månader i fängelse. Alla tre har erkänt sig skyldiga till anklagelserna och har räknat med att tvingas sitta i fängelse.

Efter att i tre dygn ha varit inspärrad i en isoleringscell blev Hongkongs internationellt mest kända demokratiaktivist Joshua Wong i dag dömd till tretton och en halv månader i fängelse. Maximistraffet var för hans del fem år i fängelse, så hans straff anses vara lindrigare än väntat.

Den 24-åriga Wong hade på förhand erkänt sig skyldig till att ha organiserat en otillåten sammankomst utanför polisens högkvarter. Han hade också erkänt sig skyldig till att ha uppmuntrat Hongkongbor att delta i sammankomsten.

Porträtt på Joshua Wong.
Bildtext Det här är den andra gången som Joshua Wong blir inspärrad.
Bild: Björn Ådahl

Demonstranter omringade högkvarteret i 15 timmar i samband med de ofta våldsamma antikinesiska protesterna som i fjol lamslog Hongkong i mer än ett halvt år. Under belägringen bröt inga våldsamheter ut, men åklagarna betonade att det hade funnits en stor risk för våld.

När Wong förra veckan erkände sig skyldig, placerades han först i en isoleringscell där lamporna lyste dygnet runt. Förfarandet är inte normalt och Wongs anhängare anser att det var frågan om hämnd.

Resultatet klart på förhand

Den 23-åriga aktivisten Agnes Chow blev dömd till tio månader i fängelse bland annat för att ha deltagit i sammankomsten. Hon erkände sig också skyldig till att ha uppmuntrat Hongkongbor att delta.

Porträtt på Agnes Chow.
Bildtext Agnes Chow har fungerat som en talesman för unga demokratiaktivister ända sedan hon var 16 år gammal.
Bild: Björn Ådahl

Den 26-åriga Ivan Lam fick ett sju månader långt fängelsestraff för uppmuntring. Han deltog inte aktivt i belägringen.

De tre aktivisterna erkände sig skyldiga för att snabba upp rättsprocessen. De ansåg att de inte hade några realistiska chanser att vinna den.

De drakoniska säkerhetslagar som Kina i år har infört i Hongkong var inte i kraft när högkvarteret omringades. I så fall hade straffen sannolikt varit betydligt hårdare än de som utmättes i dag, för brott mot säkerhetslagarna kan leda till livstid i fängelse.

Orädda veteraner, tystad gudinna

Joshua Wong har spelat en central roll i demokratirörelsen ända sedan år 2014. Han var då en av ledarna för den så kallade paraplyrörelsen som ockuperade tre av Hongkongs viktigaste trafikleder i mer än 70 dagar.

Kinas styrande kommunistparti betraktar Wong som en fiende. Han har i sin tur upprepade gånger gjort det klart att han anser att partiet är ondskefullt.

Inte heller Agnes Chow har varit rädd för att kritisera partiet. Hon pratar flytande japanska, och hon har tagit det som sin uppgift att få japanska politiker att stöda Hongkongs demokratirörelse.

Chows otaliga japanska anhängare har gett henne smeknamnet demokratigudinnan. Nu har hon, Wong och Lam ändå åtminstone tillfälligt tystats.

Diskussion om artikeln