Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Hanna Olvenmark är snåljåpen som gjort billig vegetarisk mat till sin livsstil – här delar hon med sig av sina bästa tips

Från 2020
en kvinna står i en skog iklädd skogsvandrigskläder och håller i en kopp
Bildtext Hanna Olvenmark är dietist och koboksförfattare som riktat in sig på billig, vegetarisk mat.
Bild: Ulrika Pousette

Hanna Olvenmark har gjort sig känd i Sverige för att ha inspirerat många att äta billigare och mer vegetarisk kost. Hon delar bland annat ut veckomenyer på sin hemsida och lanserar också i vår sin tredje kokbok.

I veckans avsnitt av Svenska Yles nylanserade ekonomipodd, Snålmannen och spargrisen, diskuterar Elias och Joni hur man kan spara in på sina matkostnader.

Här kan du lyssna på deras spartips ur en personlig och ekonomisk synvinkel.

Men några dietister är de inte.

Det är däremot Hanna Olvenmark, som gjort sig känd i Sverige för sina billiga, vegetariska recept som hon delar på hemsidan Portionen under tian.

Skulle du också gärna vilja minska på dina matkostnader och samtidigt äta lite mera klimatsmart? Här delar Olvenmark med sig av sina bästa tips.

Spontanhandla? - Nej, tack! Planera? - Ja, tack!

Det första tipset som Hanna Olvenmark vill ge är att planera måltiderna.

– Du ska undvika att spontanhandla och köpa saker som inte är genomtänkta. Det är lika viktigt som att fundera på vilka livsmedel man ska välja.

Här kan det hjälpa att skapa en veckomeny och skriva upp en inköpslista. Det här märkte också Olvenmark i sitt jobb som dietist, och började därför också lägga upp veckomenyer på sin hemsida, som snabbt blev populära.

en kvinna står i skogen och håller i några röda bär
Bildtext Hanna Olvenmark skapade sin hemsida för att visa att det går att äta gott, billigt, klimatsmart och hälsosamt. Från början fanns allt bara på hennes hemsida, men nu har det också blivit några kokböcker, så nu får hon kalla sig både dietist och kokboksförfattare.
Bild: Ulrika Pousette

Vi köper mat på nätet för att spara pengar. Då handlar man mera sällan, minskar impulsköpen och får en vettigare kost

― Joni från Svenska Yles ekonomipodd "Snålmannen och spargrisen"

Att ta med en matlåda till jobbet är också en typ av planering som Olvenmark starkt förespråkar.

– Man sparar många summor på att ta med mat jämfört med att äta ute.

Om vi säger att en lunch kostar 10 euro, så blir det 50 euro i veckan. I månaden blir det 200 euro och på ett år blir det 2400 euro. Det är lätt en månadsinkomst.

― Elias från Svenska Yles ekonomipodd "Snålmannen och spargrisen"

"Många har en missuppfattning om att vegetarisk mat är dyr"

Startskottet till hemsidan kom när Hanna Olvenmark blev trött på att folk hela tiden sa att "mat är så dyrt" och speciellt också att vegetarisk mat skulle vara dyrt.

Den missuppfattningen finns fortfarande kvar i samhället, säger Olvenmark.

– Orsaken är att när man går över till att vilja äta mera vegetariskt, så fastnar man många gånger i hyllan med substitutprodukter. Är man van vid att äta köttfärs så blir det lätt att man köper sojafärs eller liknande, och det behöver inte alltid vara billigare.

Vad ska man då välja istället som är både nyttigt, billigt och vegetariskt?

– Jag använder framförallt baljväxter, spannmål och grönsaker i säsong. Men det behöver inte vara en skala som är svart och vit. Man kan också använda de här råvarorna för att göra en "kötträtt" billigare.

Om vi säger att man behöver 2500 kalorier per dag och äter tre gånger per dag så behöver man ungefär 833 kalorier per portion. Äter man bara potatis med den mängd kalorier kostar det 1 euro per måltid. En hamburgare på en kedja blir istället ungefär 8,5 euro per måltid

― Joni från Svenska Yles ekonomipodd "Snålmannen och spargrisen"
en kvinna sitter på en brygga vid havet och har mat och kärl runtom sig
Bildtext Hanna Olvenmark tycker om att utmana normerna, speciellt köttnormen. Att vegetarisk mat är bättre för klimatet är också en stor drivkraft. Det var ändå hennes egen ekonomi som ensamboende med hög hyra som startade allt.
Bild: Ulrika Pousette

– Sedan är det bra att variera måltiderna. Socker är jättebilligt med mycket kalorier, men det ger dig varken mineraler eller vitaminer. Tar du bort köttet så lägg till protein från spannmål och baljväxter. Där får du också kolhydrater tillsammans med grönsaker i säsong och med olja, nötter och frön får du fett.

Ännu ett spartips: Släng inte mat!

Om man verkligen vill få ner sina matkostnader så behöver man också undvika att slänga mat.

Globalt slänger vi ungefär 1/3 av vår mat och all mat som du köpt och låtit bli dålig så är egentligen ett helt onödigt köp som kostat dig pengar.

– Det är ofta färskvaror vi slänger, såsom bröd och färska grönsaker. Animaliska produkter har också ganska låg hållbarhet, jämfört med de råvaror jag rekommenderar, spannmål och baljväxter, så genom att köpa och äta mera sådant så riskerar också mindre mat att bli dålig.

Jag har börjat jaga 60 procentsrean i en del matbutiker. Det har blivit som ett spel för mig. Då köper jag gärna kött, fisk, bröd och mjölk, som ofta har nedsatt pris.

― Elias från Svenska Yles ekonomipodd "Snålmannen och spargrisen"
Grönsaker och frukter, bland annat broccoli och granatäppel, i ett stånd.
Bildtext Hanna Olvenmark påminner också om att äta grönsaker i säsong. Just nu kan man satsa bland annat på mycket kål, pumpa och vinteräpplen. De grönsaker som inte är i säsong kan man köpa frysta. Det är oftast billigare.
Bild: ullstein bild - CARO / Rupert Oberh�user/ All Over Press

Börja med linser - och ha tålamod

Om ärtsoppa är det enda som dyker upp i ditt huvud när du tänker vegetarisk mat, så rekommenderar Olvenmark att du börjar med linser - och en gnutta tålamod.

– Om man till exempel testar på en ny rätt med linser och inte tyckte den var så god, så betyder det inte att ingen rätt med linser är god. Det kan bara vara att du testade fel rätt. Så ge allt lite tid och förkasta inte allt även om det gick lite dåligt en gång.

Favoriträtterna hos Hanna Olvenmark just nu är rotsaksgrytor, vegetariska pajer och pastor.

Hennes läsare uppskattar speciellt tacopaj på belugalinser och grönkålspasta, där man fräser grönkål och vitkål och gör en egen grädde på mixade solrosfrön och någon typ av mjölkdryck.

– Sedan är mina kokosmjölksgrytor också populära, eftersom de går hem hos barnen. Och det som går hem hos barnen, det går ofta också hem hos föräldrarna.

potatis som någon dragit upp ur jorden och som en människa håller i
Bildtext Glöm inte potatisen, säger Hanna Olvenmark. Den är ett extremt billigt livsmedel som går att laga på många olika sätt.
Bild: Kalle Mäkelä / Yle

Lasagne och andra maträtter i långpanna är också bra att göra, speciellt på förhand och sedan frysa in.

– Då kan man sen när man står i köket och är hungrig ta en portion ur frysen istället för att falla för att köpa hämtmat, som är mycket dyrare.

"Ett gott liv handlar inte alltid om hur mycket pengar vi lägger på något"

Slutligen vill Hanna Olvenmark också uppmana alla att tänka utanför boxen då det gäller "afterwork" och bjudningar där hemma.

– Ta med dina vänner och ha en AW vid havet istället. Många gånger kan det vara mycket härligare och definitivt mycket billigare.

Vid middagsbjudningen behöver man inte tänka på att maten ska vara så dyr som möjligt. Satsa på en soppa med goda tillbehör och hemmagjort bröd. Det uppskattas ofta och kostar inte så mycket, säger Olvenmark.

– Med allt det här sagt så tror jag vi verkligen behöver omvärdera vad som faktiskt är ett gott liv och att det inte alltid handlar om hur mycket pengar vi lägger på sakerna.

Hanna Olvenmarks 5 bästa tips för att minska matkostnaderna

  1. Planera dina måltider för att undvika onödiga inköp. Gör upp en veckomeny, skriv en inköpslista och håll dig till den.
  2. Ta med en matlåda till jobbet. Föreslå en afterwork i naturen än besök på dyra restauranger och krogar.
  3. Undvik snabbmat och substitut. Välj råvaror såsom spannmål, baljväxter och grönsaker i säsong.
  4. Släng inte mat. Köp råvaror som håller längre för att minska på matsvinnet. Frys in varor med kort hållbarhetstid.
  5. Undvik hämtmat. Gör istället mycket mat på en och samma gång och frys in. Ta fram en portion när hungern slår till och inspirationen är obefintlig.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln