Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Finland och Sverige drar sig också ur världscupen på skidor fram till nyår: ”Bubblan i Ruka höll inte”

Från 2020
Uppdaterad 02.12.2020 12:20.
Iivo Niskanen i farten i Ruka.
Bildtext Iivo Niskanen.
Bild: Tomi Hänninen / Yle

Norge meddelade på tisdagen att de står över resten av årets världscupsdeltävlingar i längdåkning på grund av coronaviruset. Nu bekräftar både det finska och svenska förbundet att de nordiska grannländerna fattat samma beslut.

Först var det Johannes Høsflot Klæbo som efter den framgångsrika helgen i Ruka meddelade att han inte tänker sätta VM-formen på spel under resten av året. Landsmannen Emil Iversen kom fram till samma beslut kort därefter.

Utan sina största herrstjärnor konstaterade norska skidförbundet att de står över tävlingarna i Davos och Dresden i december helt och hållet – och nu har både Finlands och Sveriges landslag kommit fram till samma slutsats.

Landslagstränaren Glenn Lindholm berättade redan på tisdagen för Yle Sporten att landslagens läkare hade träffats på måndag – och förväntningen var att samtliga landslag skulle fatta liknande beslut.

– I Ruka fick vi tyvärr konstatera att attityden gentemot coronaviruset varierar anmärkningsvärt mycket från person till person. Den planerade bubblan höll inte, säger olympiska kommitténs överläkare Maarit Valtonen i ett pressmeddelande.

Hur blir det med tävlingarna?

Valtonen efterlyser därför ett större ansvar av det internationella skidförbundet Fis.

– Vi vill absolut vara med och utveckla samarbetet mellan förbundet, arrangörerna och landslagen för att se till att alla evenemang arrangeras på ett säkert sätt, säger hon.

Finlands beslut gäller inte ännu Tour de Ski, som enligt planerna ska börja på nyårsdagen. Landslaget kommer nu att vid behov istället arrangera träningstävlingar i Finland.

Fis har inte ännu kommenterat de finska och svenska förbundens beslut. Enligt SVT ska Fis regelverk kräva att sju av de tio främsta tävlingsländerna deltar för att en tävling ska hålla världscupsstatus.

– Det är viktigt att Norge ställer upp i så många tävlingar som möjligt men det är deras beslut och vi respekterar det helt och fullt ut, konstaterade Fis längdchef Pierre Mignerey gällande Norges avhopp till NRK på tisdagen.